Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Muskatellsalviaessens


Moderväxt
Muskatellsalvia (Salvia sclarea)
Synonymer
Muskatellsalviaessens, eterisk muskatellsalviaolja
CAS-nummer • 84775-83-7
• 8016-63-5
• Salvia sclarea flower oil |"essential oil obtained from the flowers and foliage"]
• Salvia sclarea oil ["volatile oil obtained from Salvia sclarea"]
Engelska namn
Clary sage oil, essential oil of salvia sclarea, salvia sclarea oil, clary oil, clarry oil, common clary oil, muscatel oil, clary wort oil, clear eye oil, oil of see bright, eye bright oil
Andra namn
Andra språk
Muskatelsalvieolie (danska)
Förväxlingsrisk
Salviaessens - av vanlig salvia (Salvia officinalis).

Växten är gammal i europeisk folkmedicin men den eteriska oljan ny i parfymsammanhang. Aromaterapins fader Gattefossé var den förste som destillerade den och lanserade den som doftolja på 1920-30-talen. Den blev en omedelbar succé i parfymbranschen. Den blir också viktigare ju mer laboratoriematerial som används, eftersom inget som muskatellsalvia kan runda av syntetiska doftämnen.
Framställning Ångdestillering av blommande toppskott och blad ger 0,1-1 % av vikten i form av eterisk olja.
Ursprung
Olja framställs i Europa (Ryssland, Frankrike, England), Nordafrika (Marocko) och Amerika (USA).
Doftämnen
Terpener  
myrcen  
pinen  
Alkoholer     
linalol  
sklareol  
Aldehyder  
oktanal  
Ketoner  
tujon lite
Estrar  
linalylacetat 75 %
Beskrivning Färglös till ljusgul eller svagt olivgrön olja. Kokar vid 210°.
Mått och vikt 100 ml väger 89-93 gram. 100 gram = 112-108 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten, glycerin, propylenglykol.
• Löslig i 95 % alkohol men är svårlösligare än eteriska oljor i allmänhet, vegetabiliska oljor
, flytande paraffin.
Innehåll • Proportionerna mellan ämnena varierar mycket beroende på örtens växtplats. Flera kemotyper finns, t. ex. med eller utan tujon, huvudämnet i vanlig salviaolja.
• Sklareol, med hormonell östrogenlik effekt, extraheras ur växtresterna efter destilleringen. Det kan sedan bli sklareolid, ett ämne som används för att framställa konstgjord ambra.
Varianter
• Terpenfri muskatellsalviaolja
Dubbelt så stark = hälften räcker för samma dofteffekt. 

• Muskatellsalvia concrète
Extraheras med flyktiga lösningsmedel, t. ex. petroleumeter, ur torkade, blommande toppskott eller hela växten när fröna börjar bli bruna. Man får fram 0,5-1 % av toppskottens vikt i form av en halvflytande, grön massa. Den höga halten vaxämnen gör den olöslig i alkohol, men den gillas på grund av doftlikheten med ambra - inte alls lik den eteriska oljan. Används som avrundare i syntetiska doftblandningar och som tvålparfym

• Muskatellsalvia absolut
Extraheras ur concrèten (30-85 % av dess vikt). Gråaktig till grågul salva, som i motsats till concrèten är löslig i de vanliga lösningsmedlen och i eteriska oljor.
Ersättning
• Oljan "förstärks" ofta med sina viktigaste doftämnen linalol och linalylacetat.
• En enklare falsk ambra  görs genom att blanda muskatellsalvia (helst concrète) och benzoin.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 60-135 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker. Olja från rysk konventionell odling är billig, fransk ekologisk dyr.

Doftbeskrivning
Träig och höig örtdoft med extremt söt toppnot. Mellannoten är varmare, torr och lite rökig med en bitter kryddton av kamfer eller bergamott. Det finns likheter med de animaliska doftämnena mysk och ambra
Stabil = förändras inte över tid.
Flyktighet
Toppnot, mellannot eller basnot - mycket varierande bud.
På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 15-60 är mellannoter, får muskatellsalviaolja värdet 20. Tisserand ger på en likadan skala, där 61-100 är basnoter, värdet 82.
Doftblandning
Fixerar andra doftämnen. Stark - muskatellsalvians sötma blir snabbt för mycket i blandningar. Den luktar bättre då den späds och blandningar bör få mogna åtminstone en månad. Den kan ofta samla ihop blandningar där toppnot och mellannot spretar åt olika håll och är populär i parfymindustrin för sin förmåga att värma och runda av syntetiska blandningar, som lätt kan bli lite kantiga. Muskatellsalvia är t. ex. det enda doftämne som förmår förbättra artificiell mysk och den kan, i mycket små mängder, också ta fram dofterna särskilt ur vetivert, patchouli och jasmin.
Muskatellsalvia p
assar med det mesta, men den kan behöva något som ger lite sting till sötman - kryddor (koriander, kryddnejlika, nejlika), citrus (apelsin, bergamott, citron, pomerans, petitgrain) eller andra friska dofter (cypress, enbär, frankincense, isop, tallbarr). Särskilt galbanum tar bort kvalmigheten och gör doften torrare och mer pudrig. Muskatellsalvia passar annars väl ihop med kvaliteter som den själv äger - sötma (geranium, iris, jasmin, kardemumma, labdanum, söta varianter av lavendel, ros absolut, ylang-ylang), rök (ekmossa, myrra, vetivert) och trä (cederträ, sandelträ).
Användning
Doftämne i rengöringsmedel och hudvårdsprodukter. Ger sötma, mjukhet och hållbarhet till cologne, särskilt lavendelvatten. I parfym och rakvatten (upp till 0,8 %), särskilt ambradofter, gröna dofter, orientdofter, chypresdofter och moss- och trädofter.

• Rumsparfym: En doft kanske framför allt för sovrummet - har rykte som afrodisiakum och för att stimulera kreativitet och euforisera på gränsen till att berusa. I små doser förbättrar muskatellsalvia sömnen och ger färgstarka drömmar, lättar migrän och lugnar nervositet, spänning och nedstämdhet. För mycket ger illamående, huvudvärk och mardrömmar, särskilt om man druckit alkohol. I egenskap av "kvinnoolja" används den vid förlossningar.
• För luftvägarna: Bakteriedödande, virushämmande, kramplösande vid förkylning (hosta, astma, kikhosta). Oljan kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum.

Doftens element
• Metall: I det kinesiska medicinska systemet hör muskatellsalvia (liksom vanlig salviaolja) till energifasen Metall, som verkar genom lungor och tjocktarm och i obalans ger luftvägsproblem, sorgsenhet, gravallvar, uppgivenhet och rädsla för förändringar. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck handlingskraft, skarpsyntehet och förmåga att se lösningar.

Hudläkemedel
Antiseptisk, inflammationshämmande och hudläkande på sår, akne och utslag. När växten togs till Jamaica, kokade man den i kokosfett till sårsalva som också användes på insektsbett. På huden är den svalkande och sammandragande och sägs vara bra på rynkor. 
• Väl att märka: Muskatellsalvians namn sclarea = klar kommer av dess användning i ögonvård, men den eteriska oljan är inte användbar i t. ex. ögonkompresser. Vad man har använt är växtens små frön; ett sådant inlagt under ögonlocket bildar en klibbig massa som hjälper till att föra bort skräp. I Norden har kräftsten använts på samma sätt.
Alla - från fet till torr.
Vid mjäll, tillfälligt håravfall och för fett hår.
Utmärkt att massera med vid stress, psykisk och fysisk spänning, ångest, rädsla, depression. Den används på smärtande och spända muskler, särskilt med kramp, som stöd för smärtlindring vid förlossning, vid svårigheter att bli gravid (hormonell effekt) och impotens. Oljan används i mycket på samma indikationer som salviaessens, eftersom den anses ha kryddsalvians alla fördelar utan dess nackdelar.
Lindrar vid heshet och öm hals - blanda med vegetabilisk olja och smörj på halsen.
• Helkroppsmassage: Inte mer än 20 % av de eteriska oljorna är en vanlig rekommendation.
• Förlossningsmassage nedre delen av ryggen: 5 % (5 droppar per tsk).
Både avslappnande och uppiggande.
Mycket använd som tvålparfym.
Irriterar inte huden.

Mat och dryck
Örten har odlats för användning i söta livsmedel och särskilt alkoholhaltiga drycker - i England öl, i Italien vermouth, i Tyskland likör och vermouth (Rhenvin tillsatt muskatellsalvia och fläderblom ger falskt muskatellvin), både för att den har en vinlik doft och för att den ansetts berusande. Den eteriska oljan har samma effekt och kan dessutom ge mardrömmar tillsammans med alkohol och en rejäl baksmälla.
Invärtes bruk
Kramplösande, narkotisk och sinnesbedövande. Olika utdrag av växten och också den eteriska olja har använts invärtes för matsmältningsproblem (gaser, kolik), njursjukdomar och hormonellt betingade kvinnobesvär (menstruationsproblem som PMS och smärta, flytningar, PMS). Sänker högt blodtryck. 
Mindre giftig än vanlig salviaessens som innehåller mycket tujon men ska inte användas under graviditet (först vid förlossningen) och inte heller vid brösttumörer, eftersom sklarerol i oljan har östrogenlik effekt. Samverkar med alkohol - ökar både fyllan och bakfyllan och kan ge ett obehagligt rus med illamående och huvudvärk. Bilkörning rekommenderas inte efter en helkroppsmassage.
Miljö
Olja finns att få från ekologiskt odlad växt.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Andersen (1998), Hiltunen (1999), Kruskopf (1959), Lawless (1992), Lawlwss (1996), Naves (1947), Stodola och Volák (2000), Ullmark (1997). Flyktighetsskalor: Poucher och Howard (1974), Tisserand (1977).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 28).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eomuskatellsalvia.html
Datum: 2018 04 20 - Uppdaterad: 2008 11 2
Cookieinfo
Made with a Mac