Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Morotsfröessens


Moderväxt
Morot (Daucus carota ssp. sativus)
Synonymer
Morotsfröessens, morotsfröolja, morotsessens, eterisk morotsfröolja, eterisk morotsolja, carrotsessens, carrotolja
CAS-nummer 8015-88-1
Daucus carota sativa seed oil ["oil obtained from the seed"]
Engelska namn
Carrot seed oil, carrot oil, wild carrot seed oil
Förväxlingsrisk
Morotsextrakt av roten.

Ångdestillering av torkade frön (välsorterade och hela - eller dammiga rester) som kan ge upp till 1,5 % av vikten i form av eterisk olja.
Ursprung
• Europa: Frankrike, Italien, Ungern, Jugoslavien, forna Sovjetunionen.
• Nordafrika: gamla franska kolonialstater.
• Asien: Indien.
Beskrivning Färglös, ljusgul, ljusorange till orangebrun olja.
Doftämnen
Terpener  
bisabolen  
limonen  
pinen  
Alkoholer     
geraniol  
karotol 50 %
Mått och vikt 100 ml väger 90-93 gram. 100 gram = 111-108 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten, glycerin, propylenglykol.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Innehåll • Alkoholen karotol är det största enskilda ämnet, monoterpenen pinen det viktigaste doftämnet.
• Ur oljan framställs betakaroten
, som inte säkert finns i fröna eller oljan, i alla fall inte alltid, däremot i roten och extrakt av denna.
Varianter
• Morotsfröolja: INCI-namn: Daucus carrota fruit oil (CAS-nummer: 84929-61-3). Beskriven som eterisk olja ur fröna. Avser säkert inte olja från någon varietet av morot utan är en av de ofta förekommande dubletterna i INCI-listan.
Morotsextrakt: Extraherad ur roten.
Ersättning
• Används i kopior av violliknande irisdoft
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 85-250 kr per 10 ml och ibland till ungefär samma priser i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Söt, kryddig, jordig och lite träig örtdoft, påminnande om kummin. Andra föreslår irisrot med en ton av patchouli. Doften varierar beroende på om man använt hela, förstklassiga frön eller böset med bara några procent hela frön i.

Flyktighet
Toppnot, mellannot eller basnot - buden varierar.
På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 1-14 är toppnoter, får morotsolja värdet 11.
Doftblandning
Går bra ihop med söta blomdofter (cassie, geranium, irisrot, lavendel, mimosa, viol), cederträ och kummin.

Användning
Doftämne i rengöringsmedel, kräm, parfym (upp till 0,4 %), t ex i chypres och andra mossdofter, örtiga gröna dofter, orientdofter, violdofter och doftkopior av iris.

• Rumsparfym: Stimulerande; används i aromaterapi vid överansträngning, stress, nervositet och förvirring. Doften sägs också vara bra mot baksmälla.
• För luftvägarna: Bakteriedödande. Användbar vid hosta, bronkit, astma och hotande influensa. Oljan kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum.
Doftens element
• Eld: I det kinesiska medicinska systemet hör morot till energifasen Eld, som verkar genom hjärta och tunntarm och i obalans ger rastlöshet, hjärtklappning och problem med blodcirkulation och hjärta. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck stabilitet, glädje och mottaglighet.

Hudläkemedel
Antiseptisk och sårläkande. Används i rynkkrämer för sin upplivande effekt på trött, glåmig, solskadad och åldrad hy eftersom den stramar upp och ger elasticitet, särskilt bra i kombination med den andra hudföryngraren, frankincense.
Mycket bra till behandling av eksem och psoriasis, klåda och ane rosacea.
• Antirynkkräm: Frankincenseolja + morotsfröolja tillsammans 1,25-1,5 % (30-40 droppar per dl)
Solskydd
Med lite god vilja kan det mesta kallas "solskyddande"...
• Pigmenterande effekt: Oljan antas kunna förbättra och snabba på pigmenteringen, eftersom betakaroten (som inte säkert finns i oljan) eventuellt kan göra det (inte belagt). Medveten förvrängningsvariant: Färgning (gulorange på huden av betakaroten) likställs med pigmentering (brun i huden av solsken).
• Solskyddande effekt: Oljan antas kunna solskydda (skydda mot brännskador och/eller pigmentering) när den appliceras efter sol, eftersom A-vitamin eller dess provitamin betakaroten eventuellt kan göra det när de appliceras före sol (inte belagt). Medveten förvrängningsvariant: Eftersom oljan tros vara bra mot rynkor, och rynkor delvis kan vara en solskada, kan eterisk morotsfröolja kallas solskyddande.
Torr till normal, vanskött och åldrad hy.
Oljan anses vara matsmältningsbefrämjande, leverstärkande och allmänt avgiftande och används därför vid gallbesvär och leversjukdomar (gulsot), menstruationsproblem (smärtor, PMS, och särskilt utebliven och knapp mens). Oljan anses vara särskilt bra vid ödem och blåskatarr och används också i massage på muskelsmärtor, reumatisk värk, ledgikt och andra ledbesvär.
Används i tvålparfym.
Inte känd som hudirriterande.

Mat och dryck
Används som smaktillats i kryddblandningar och i de flesta sorters livsmedel från charkuterier till godis och i drycker, t. ex. likörer.
Invärtes bruk
Muskelavslappnande. Fröna är ett gammalt invärtesmedel mot gaser, i Kina används de mot dysenteri.
Ingen känd giftighet, men gravida och epileptiker bör undvika oljan eftersom morotsfrön använda medicinskt sägs kunna framkalla abort.

Litteratur: Se t ex Lawless (1992), Lawlaess (1996). Flyktighetsskala: Poucher och Howard (1974), Worwood (1991).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 29).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eomorot.html
Datum: 2018 08 18 - Uppdaterad: 2008 10 28
Cookieinfo
Made with a Mac