|
Eteriska oljor - Absoluter och resinoider Lindblom absolut |
||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||
|
Moderväxt |
Lind (Tilia cordata = Tilia europaea) - se där om historia och bruk i äldre tid. | |||||||||||||||||||||||||||
|
Synonymer |
Lindblom absolu, lindblomsolja | |||||||||||||||||||||||||||
| CAS-nummer | 68916-81-4 |
|||||||||||||||||||||||||||
Tilia cordata oil ["oil obtained from the flowers"] |
||||||||||||||||||||||||||||
|
Engelska
namn |
Linden blossom extract, lime oil, lime absolute, limeflower absolute, common lime oil, lyne absolute, tillet absolute, tilea absolute | |||||||||||||||||||||||||||
|
Förväxlingsrisk |
Limefruktsessens
- eng. lime oil. Släckt kalk - eng. lime. |
|||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||
|
Tradition |
Denna dyra och svårdoserade olja är framför allt ett parfymämne. | |||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||
| Varianter |
Lindblom absolutolja Absolut destilleras så att man får ut 5-6 % av vikten i form av en gulaktig och halvfast eterisk olja. Lindblomsextrakt INCI-listan upptar dessutom flera extrakt av lindblommor (förutom flera av bark och blad). Alla används som hudvårdande ämne (lugnande), inget som doftämne. • Av skogslind (Tilia cordata = Tilia europaéa): INCI-namn: Tilia cordata extract (CAS-nummer: 84929-52-2) INCI-namn: Tiia cordata flower extract (CAS-nummer: 84929-52-2) INCI-namn: Tilia europaea flower extract (CAS-nummer: 90063-55-1 ) • Av bohuslind (Tilia platyphyllos): INCI-namn: Tilia platyphyllos flower extract (CAS-nummer: 91770-16-0 ) • Av parklind (Parklind: Tilia vulgaris): INCI-namn: Tilia vulgaris extract (CAS-nummer: 90063-56-2 |
|||||||||||||||||||||||||||
| Ersättning | Dyr och ljuvlig,
så lindblomsdoft görs ofta syntetiskt.
Efterapning och utspädning, se blomdofter. |
|||||||||||||||||||||||||||
| Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. | ||||||||||||||||||||||||||||
|
Hos importörer av eteriska oljor för runt 335 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker. Vanligare är att den säljs per ml (1 ml), runt 40 kr. | |||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||
|
Doftbeskrivning Varm, mycket söt och fyllig blomdoft med lite träinslag - det närmaste man kommer doften av honung utan honung. Doftblandning Doften är starkare än man kan tro och blir lätt dominant i blandningar. Mycket lite räcker; den blir bättre ju mer den späds. Användning Sött ljuvt inslag i fina blomdofter. Vanlig doft i barnpreparat. |
||||||||||||||||||||||||||||
| • Rumsparfym: Lugnade och avslappande, bra vid nervös huvudvärk. Quensel i "Svensk botanik" (1802): "Blommornas lukt är på avstånd angenäm, men på nära håll för stark och framkallar ofta tyngd i huvudet samt sömn." | ||||||||||||||||||||||||||||
|
Hudläkemedel
Sammandragande och lugnande; används i produkter för känslig hy och baby. Hudolja: Under 0,25 % (5 droppar per dl) |
||||||||||||||||||||||||||||
| Torr och känslig hy, babyhy. | ||||||||||||||||||||||||||||
| I schampo för torrt hår. | ||||||||||||||||||||||||||||
| Lugnande bad. | ||||||||||||||||||||||||||||
| Ej hudirriterande. | ||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||
|
Invärtes
bruk |
Lindblommor - i form av lindblomsinfusion - är ett av de äldsta och vanligaste folkliga läkemedlen. Den eteriska oljan är lugnande och kramplösande. | |||||||||||||||||||||||||||
| Ska inte användas under lång tid. | ||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||
|
Litteratur:
Se t ex Bergmark (1983), Juneby (1977), Juneby (1999), Kruskopf
(1959), Lawless (1992), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Meyer
(1952), Naves (1947), Nielsen (1991), Poucher och Howard
(1974), Stary och Jirásek (1975), Stodola och
Volák (2000). Nätpublikationer: INCI-namn, CAS-nummer: INCI-databasen. |
||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||
|
© Shenet 1997 - 2011 |
||||||||||||||||||||||||||||