Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Limeessens


Moderväxt
Lime (Citrus aurantifolia = Citrus medica var. acida)
Synonymer
Limeolja, västindisk limettolja
CAS-nummer • 93685-55-3
• 90063-52-8
INCI-namn • Citrus medica acida peel oil expressed ["essential oil expressed from the epicarps"]
• Citrus aurantifolia peel oil expressed ["essential oil expressed from the epicarps"]
Engelska namn
Lime oil, expressed lime oil, Mexican lime oil, West Indian lime oil, sour lime oil
Andra namn
Romanska språk
Huile de limette, huile essentielle de limette, essence de limette (franska)

Nordiska språk
Limeolie (danska)

Andra språk

Limetteschalenöl, ätherisches Limetteschalenöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Lindblomsolja - eng. lime oil.
• Släckt kalk - eng. lime.

Fruktindustrin producerar och använder mycket lime och många sorters smak- och doftämnen ur frukten. Den pressade skaloljan hör till de ovanligare.
Framställning Kallpressning ur skalen på de omogna frukterna, vilket ger 1,2-2 % av vikten i form av eterisk olja, eller centrifugering ur hel frukt.
Ursprung
Inte mycket tillverkas; mest i Amerika (Florida, Grenada, Kuba, Mexiko, Jamaica, Tinidad). Något i Europa (Italien) och Australien.
Doftämnen
Terpener  
D-limonen 50-65 %
beta-pinen 10 %
gamma-terpinen  
Alkoholer     
linalol  
terpineol lite
Aldehyder  
citral 75 %
Kumariner 7 %
bergamottin 2,5 %
Beskrivning Ljusgul, guldgul, grön eller mörkgrön olja. Kokar vid 176°.
Mått och vikt • 100 ml = 88 gram. 1 ml (30 droppar) = ca 0,9 gram (900 mg).
• 100 gram = 116 ml. 1 gram (27 droppar) = ca 1,1 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten, glycerin, propylenglykol.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Innehåll • Innehållet kan variera mycket; monoterpenen limonen eller aldehyden citral brukar dominera.
• Innehåller mest kumariner av alla citrusoljor.
• Låg halt av alkoholen terpineol, vilket brukar betonas.
Varianter
• Extraherad skalolja
Mycket starkare doft än destillerad. Fotosensibiliserande.
Västindien.
• Ångdestillerad skalolja
Eng. Lime oil. INCI-namn: Citrus aurantifolia peel oil distilled (CAS-nummer: 90063-52-8 )
Ångdestillering ur skalen efter det att saften pressats ur frukten. Ljusgul till grönaktig olja som innehåller mindre av de ämnen som finns i pressad olja, men mer skarpa ämnen som eukalyptol och monoterpener som terpinen (terpinen-4-ol) och alfa-terpinen. Används som ersättning för citronolja i cologner, särskilt sådana med korianderdoft.
Ej fotosensibiliserande. Görs i Västindien och USA.
Limeoljor som smakämnen
• Ångdestillerad fruktolja
INCI-namn: Citrus aurantifolia oil (CAS-nummer: 8008-26-2 )
Ångdestillering ur hela mosade frukter eller deras juice (biprodukt i fruktindustrin i Mexiko, Västindien, El Salvador) ger en juiceluktande olja som sällan används i parfymeri, däremot mycket i limedrycker och godis - den limeolja som det handlas mest med. Innehåller inga kumariner och är därför inte ens i teorin fototoxisk och fungerar inte heller som fixatör.

• Terpenfri skalolja
Terpener och kumariner tas bort ur destillerad skalolja; mycket lite blir kvar så oljan är dyr. Färglös till ljusgul med 15 gånger starkare dofteffekt.
Löses i mindre än 1 del 80 % alkohol. Används sällan i parfymeri, mest som smakämne i kolsyrade drycker.
Ersättning
• Limeolja kan vanligen ersätta eller ersättas av citral och ofta också citronolja.
• Limettolja
Görs ur den inte så vanliga frukten italiensk limett (västindisk limett) som är nära besläktad med lime. Brungul olja med bergamottlik lukt. Får så småningom en gul bottensats kallad limettin som inte bildas i vanlig limeolja. Innehåler linalylacetat (25 %), citral, linalol, limonen.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Försvagas snabbt, inom ett år.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 50 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Frisk och stark citrusskalsdoft, inte som limejuice utan mer som fyllig citron
Hör till de toppnoter som ibland hävdas sakna basnot.
Flyktighet
Toppnot.

Doftblandning
Fixatör. Mycket lite behövs - "lämplig när man vill runda av blandningar som är för söta eller blommiga".  Passar med nästan allt, t. ex. annan citrus (bergamott, citronella, neroli), friska örtdofter (angelika, eukalyptus, enbär, lavandin, rosmarin), söta (lavendel, muskatellsalvia, ros, ylang-ylang
), sandelträ och mycket bra med muskot och svartpeppar.
Användning
Doftämne i rengöringsmedel, kräm och parfym (upp till 1,5 % kallpressad eller destillerad olja), särskilt cologner.

• Rumsparfym: Lugnande, stärkande, koncentrationshöjande och uppiggande vid nedstämdhet, ångest, obeslutsamhet.
• För luftvägarna: Febersänkande, bakteriedödande, virushämmande och ansedd som immunförsvarsstärkande. Oljan kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum.

Hudläkemedel
Rätt lik citron - stimulerar blodcirkulationen, svalkar, friskar upp och drar samman trött och glåmig hy. Hämmar tillväxt av bakterier och virus, t. ex. på akne och bölder och vårtor.
Passar särskilt fet hy och aknehy.
celluliter och dålig blodcirkulation. Ta inte mer än 1 %.
Används som tvålparfym. Flyktig i tvål, måste fixeras väl.
Meningarna går isär om vilken irritationspotential limeolja har. Möjligen kan oenigheten bero på att man använt olika gamla oljor i studierna - det var först i början av 2000-talet forskare insåg att gamla oljor irriterar mycket mer än färska. Det som irriterar är är limonen som oxideras. Annars verkar oljan inte irritera människohud, däremot har den varit lätt irriterande på laboratoriemöss.
Praktiska test på människor i solsken har inte gett reaktioner, trots att den höga halten kumariner teoretiskt borde göra oljan starkt fototoxisk. Branschorganisationen IFRA rekommenderar max 3,5 % i produkter som kommer i kontakt med solexponerad hud, undantagna sådana som är avsedda att tvättas bort.

Mat och dryck
Endast destillerad limeolja används i livsmedel (godis, citron- och limedrycker).
Invärtes bruk
Vid problem i luftvägarna, förkylning och influensa.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Lawless (1992).
Nätpublikationer:
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 24). SCCNFP (2003): Opinion ... concerning bergamottin (2009 11 26).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eolime.html
Datum: 2018 10 18 - Uppdaterad: 2009 12 4
Cookieinfo
Made with a Mac