Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Lavandinessens


Moderväxt
Lavandin (Lavandula intermedia, Lavandula hybrida)
Synonymer
Lavendinessens, lavandinolja, lavendinolja
CAS-nummer

Blomma:
• 8022-15-9
Blommande ört:
• 91722-69-9
• 93455-96-0
• 93685-88-2
• 93455-97-1
Hel ört:
• 92623-76-2

Blomma:
• Lavandula hybrida oil ["essential oil obtained from the flowers of Lavandula hybrida"]
Blommande ört:
• Lavandula hybrida herb oil ["essential oil distilled from the flowering herbs of Lavandula hybrida"]
• Lavandula hybrida abrial herb oil ["essential oil distilled from the flowering herbs of Lavandula hybrida var. abrial"]
• Lavandula hybrida barreme herb oil ["essential oil distilled from the flowering herbs of Lavandula hybrida var. barreme"]
• Lavandula hybrida grosso herb oil ["essential oil distilled from the flowering herbs of Lavandula hybrida grosso"]
Hel ört:
• Lavandula intermedia oil ["volatile oil obtained from the whole plant of Lavandula intermedia"]

Engelska namn
Lavandin essential oil, lavandin oil, bastard lavender oil
Andra namn
Romanska språk
Huile de lavande, huile essentielle de lavande, essence de lavande (franska)
Andra språk
Ätherisches Lavandinöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Spiklavendelessens
Lavendelessens

En ung eterisk olja, skapad ur en hybrid mellan lavendel och spiklavdendel som på 1920-talet. Idag produceras 1.000 ton olja om året vilket fem gånger mer än lavendelolja och sex-sju gånger mer än spiklavendelolja.
Framställning
Ångdestillering av torkade blommor, blommande ört eller hela plantan ger 1-2,5 % av vikten i form av eterisk olja, mer än vad man i allmänhet får ut av lavendel och spiklavendel. Odlare gillar särskilt varieteten abrial som ger stor volym olja.
Ursprung
• Europa: Mest Frankrike, en del också Italien.
Doftämnen Ospecificerad
lavandinolja
Lavandula
hybrida
grosso
(blommor)
Lavandula
hybrida
super
(blommor)
Terpener      
eukalyptol (1,8-cineol) 4-11 % 4-7 % 3-7 %
limonen 0,5-3,3 % 0,5-1,5 %  
terpinen 0,3-5 % 1,5-5 %  
ocimen   0,5-1,5 %  
Alkoholer   1,5-3 %  
borneol 1,5-3,5 % 1,5-3 % 1,4-3 %
linalol 24-40 % 24-35 % 25-37 %
Aldehyder      
oktanal x    
Ketoner      
kamfer 6-11 % 6-8 % 3,5-6,5 %
Estrar      
linalylacetat 20-40 % 28-38 % 35-47 %
lavandulyacetat ny   1.5-3 % 0,6-2,2 %
Beskrivning Färglös till ljusgul olja. 
Mått och vikt 100 ml väger 88-91 gram.
100 gram = 114-110 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten, propylenglykol.
• Löslig i 3-4 delar 70 % alkohol, vegetabiliska oljor, paraffinolja (grumligt).
Innehåll

Målen är desamma som för lavendelolja och spiklavendelolja:
• De söta ämnena alkoholen linalol och estern linalylacetat vill man ha mycket av. Båda utvinns ur lavandinolja. Kvaliteten Lavandin super innehåller mest.
• De skarpa ämnena terpenen eukalyptol och ketonen kamfer vill man inte ha. Varieteten abrial brukar innehålla mest.

 
Varianter
Kvalitetsklasser
Lavandin är en 1900-talshybrid som fortfarande förädlas och dess eteriska olja en av de mest sålda så det finns en snårskog av benämningar där underarter och sorter av örten blandas samman med varandra och med typer och kvaliteter av oljan. En vanlig kvalitetsklassning, utan redovisade kriterier, är t. ex: I. Lavandin super. II. Lavandin abrosse. III. Lavandin abrial (abralis).
• Lavandin absolut
Toppskott extraheras med flyktiga lösningsmedel till en concrète (upp till 2,5 % av växtmaterialets vikt) med mjuk, fyllig och extremt hållbar doft. Denna extraheras, "tvättas" med alkohol till en rödbrun absolut (halva vikten) som vanligen bleks med aktivt kol. Alla färgämnen kan dock inte tas bort, då försvinner doftämnena samtidigt.

• Lavandin concrèteolja och absolutolja
Både concrète och absolut kan destilleras vidare till concrèteolja respektive absolutolja.
Ersättning
• Bara första kvaliteten Lavandin Super duger som ersättning för lavendelolja. Tredje kvaliteten Lavandin Abrial kan ersätta spiklavendelolja.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. 
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 50 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostutiker - en fjärdedel av priset på lavendelolja och spiklavendelolja.

Doftbeskrivning
Frisk örtdoft. Toppnoten har mer kamfer än lavendelolja, men den ska inte vara stark eller stanna kvar, och inom en minut ska man känna en tydlig träton. 
Kvaliteten mäts i likhet med de andra lavendeloljorna: Första kvaliteten Lavandin Super är mest lik lavendelolja, tredje kvaliteten Lavandin Abrial som är skarpast liknar mer spiklavendelolja.
Flyktighet
Toppnot till mellannot.

Doftblandning
Går bra ihop med kryddor (kanel, kryddnejlika, kummin, lagerblad), citrus (bergamott, citronella, geranium, lime, petitgrain), barr (cypress, tallbarr) och friska dofter (rosmarin, timjan, pennyroyal) och en del mer mättade dofter (muskatellsalvia, patchouli).
Går väl ihop med (och kamouflerar bra) blå kamomill .
Användning
Lavandinolja har blivit en stor succé som ersättning för lavendelolja.
• Kvaliteten Lavandin Super används i kosmetikaindustrin som billig ersättning för lavendelolja, även i parfym (upp till 1,2  %), t. ex. i lavendelvatten, cologne, chypresdofter, kryddofter, örtdofter och gröna dofter av typen nyslaget hö. 
• Mellankvaliteten Lavandin Abrosse används särskilt i lavendeltvål.
• Tredje kvaliteten Lavandin Abrial används i diskmedel och andra flytande rengöringsmedel, där den
har fördelen att inte behöva fixeras lika noggrant som den också mycket använda spiklavendel.

insektsmedel: Stöter bort särskilt flugor och mal.
• För luftvägarna: Användbar vid förkylning och hosta. Oljan kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum. 
Doftens element
• Eld: I det kinesiska medicinska systemet hör lavendel och rosmarin, de två oljor som mest liknar lavandin, till energifasen Eld, som verkar genom hjärta och tunntarm och i obalans ger rastlöshet, hjärtklappning och problem med blodcirkulation och hjärta, och anses kunna stimulera till fasens positiva uttryck stabilitet, glädje och mottaglighet.

Stimulerar, värmer och smärtlindrar bättre än lavendelolja i massage på muskelvärk, reumatisk värk, spänningsvärk, nervsmärtor.
Mer stimulerande än lavendelolja
Mellankvaliteter används i tvålparfym, men spiklavendelolja används fortfarande mer än lavandin. I tvål måste doften fixeras väl; annars gillas lavandin just för att den inte behöver så mycket fixering, t. ex. i flytande rengöringsmedel.
Icke irriterande. Icke fototoxisk. 

Mat och dryck
Ja, men lavendelolja används mer.
Ingen, vad man vet.
Miljö
Olja från ekologiskt odlad ört finns att få.

Litteratur: Se t ex Lawless (1992), Naves (1947), Poucher och Howard (1974).
Nätpublikationer: European commission, Joint research centre: How to deal with extracts... (2008 10 23). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 23).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eolavandin.html
Datum: 2018 04 20 - Uppdaterad: 2008 10 25
Cookieinfo
Made with a Mac