Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Kryddnejlikessens


Moderväxt
Kryddnejlika (Eugenia caryophyllus) - se där om trädets historia
Synonymer
Nejlikolja, flyktig nejlikolja, blomknoppsolja
Farmakopénamn
Carophyllus oleum stillatitum, Oleum caryophylli, Aetheroleum caryophyllorum, Aetheroleum caryophylli
CAS-nummer • -
• 8000-34-8
• Eugenia caryophyllus bud oil ["volatile oil obtained from the buds"]
• Eugenia caryophyllus flower oil ["volatile oil steam distilled from the dried flower buds"]
Engelska namn
Clove bud oil, oil of cloves, essential oil of clove bud, clove oil
Andra namn
Romanska språk
Essence de girofle, huile de girofle, huile essentielle de girofle (franska)
Nordiska språk
Kryddernellikeolie (danska), nellikolie (norska)

Asiatiska språk
Chôjiyu (japanska)
Andra språk
Nelkenöl, Gewürznelkenöl, ätherisches Gewürznelkenöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Nejlikessens - av blomman nejlika.
Kryddpepparessens

"Kryddnejlikolja" ska ha använts i ayurveda-medicin i Indien runt år 1000 f. Kr. - knappast destillerad men kanske örtolja eller urkokt (kryddan kokas och den eteriska oljan samlas upp från vattenytan med bomull eller liknande). I Europa destillerades oljan första gången 1544 av en tysk botaniker. Linné hade med den i Pharmacopaea Holmiensis ca 1740. Få oljor används lika mycket inom parfymeriet, berättar Piesse (England 1857), för den går bra ihop med både fett, tvål och alkohol. På 1900-talet upptäckte man dess kraftiga bakteriedödande effekt - 1 % kryddnejlikolja visade sig vara 3-4 gånger effektivare än fenol som var den tidens bästa desinfektionsmedel. René-Maurice Gattefossé, "aromaterapins fader", berättade (1937) att när holländarna förstörde kryddnejlikträden på Moluckerna, utbröt epidemiska sjukdomar som tidgare aldrig förekommit på öarna; enligt honom ett bevis för att redan utsöndringen från trädets blad och blommor var en effektiv luftrenare.
Porträttmålarens kryddnejlikolja
Kryddnejlikolja avdunstar och torkar mycket långsamt och har därför använts för att fördröja torktiden hos oljefärg (terpentinolja + kokt linolja). Tricket var populärt ett tag särskilt bland porträttmålare, som med lite kryddnejlikolja i färgen kunde måla vått i vått under ett par veckors tid. Följderna blev katastrofala: Efter några år mörknade målningarna, sprack och mjukades till slut upp helt.
Samurajens kryddnejlikolja
Japanska svärd sägs behöva chôjiyu, chojiolja. Så fort svärdet utsatts för fukt måste det rengöras och gnidas in med ett tunt lager. Allt överflöd måste sedan torkas bort noggrant eftersom det drar till sig damm från baljan.
• Ett vanligt innehåll i kommersiella oljor är mineralolja med 1 % kryddnejlikolja. Recept: 20 droppar kryddnejlikolja i 100 ml mineralolja av typen "babyolja".
En del avråder bestämt från allt slags fett, även mineraolja. Den antas skydda mot rost vilket är aktuellt för stål, som används sällan eller aldrig i dagens svärdskonst. Vilken nytta den gör på zinklegeringar som är det vanliga är tveksamt. De enda icke omstridda oljorna är syrahaltiga, som kan angripa metallen, och vegetabiliska, vars överflöd är svårt att få bort och klibbar ihop med damm och metallflisor i baljan.
• Ännu enklare: 100 % kryddnejlikolja. Rekommenderas av bl. a. R.W. Robinson, ansvarig för metallica på Victoria & Albert Museum i London.
Kryddnejlikoljan fungerade i det första receptet endast som doftsättare och prishöjare. Den fördröjer ingen "torkning" av mineraloljan. Här är den enda ingrediens med okänd verkan. Den förstör plast men knappast stål och påskyndar inte dess rostning; tveksamt vad den gör med zinklegeringar. Till skillnad från olja dunstar den, om än långsammare än de flesta eteriska oljor. Rekommendationen att den kan ersättas med kameliaolja baseras på att sådan är mindre flyktig än kryddnejlikolja.
Farmakopéerna
Oljan blev officinell i Sverige från första början (1775). Vid det laget var kryddkrigen avgjorda och priserna på blomknopparna inte längre astronomiska. Oljan stod kvar t.o.m. farmakopéns sjunde uplaga 1869 och fr.o.m. då slapp apoteken också destillera den själva och fick lov att köpa in den färdig. Kvaliteten på färdig kryddnejlikolja var generellt så dålig (p.g.a. utblandningar och bösig råvara) att den till slut inte kunde rekommenderas som läkemedel; i upplagan därpå (1901) ersattes den med sin huvudingrediens eugenol.

Oljan fanns också upptagen i många andra länders farmakopéer under 1800-talets andra hälft, bl. a. i Norge (1854,1879) och Danmark (1868), Frankrike (1866), Storbritannien (1867), Österrike (1869), Tyskland (1872) och USA (1876, 1880). I finska farmakopén stod oljan kvar fortfarande i slutet av 1930-talet.

Vatten- eller ångdestillering av torkad blomknopp (outslagna blommor). Det har sagts att oljan är den svåraste av alla att destillera. Flera omgångar krävs, men så får man också ut mycket; 14-28 % av knopparnas vikt - ett fantastiskt utbyte i dessa sammanhang. Salt i destilleringsvattnet hälper till att driva ut oljan. Vid vattendestillering är det till fördel om knopparna fuktas ett dygn först. Enklare olja destilleras på stjälkar, vilket ger 5,5-6 % av vikten i form av sämre eterisk olja.
Ursprung
• Afrika: Mest eterisk olja produceras på Madagaskar där blomknopparnas oljehalt också är högst. Den olja man kan köpa i svenska butiker är därifrån eller från Indien eller Zanzibar, där halten olja inte blir lika hög.
Tunn, klar, nästan färglös eller ljusgul olja som med tiden tjocknar och mörknar till brun. Brännande kryddig smak. Sjunker i vatten. Kokpunkt 250-260°.
100 ml väger 107 gram - det är eugenol som väger. 100 gram = 93 ml.
Olja av stjälkar: 100 ml väger 106 gram. 100 gram = 99 ml.
Löslighet • Så gott som olöslig i vatten, olöslig i glycerin.
• Lättlöslig i 2 delar 70 % alkohol och lika delar 94 %, lika delar koncentrerad (96-100 %) ättiksyra.
• Löslig i vegetabiliska oljor, flytande paraffin (mycket mjölkigt), andra eteriska oljor, propylenglykol.
pH och inkompatibiliteter
• Oljan ensam och i lika delar 94 % alkohol har svagt sur reaktion (pH 4-6), vilket är ovanligt; de flesta eteriska oljor är neutrala (pH 5-7).
• Både oljan och dess eugenol stelnar ihop med zinkoxid, och med koncentrerad kaliumhydroxid till en färglös, kristallinisk massa.
Doftämnen
Terpener  
karyofyllen 5-15 %
pinen  
Aldehyder  
vanillin  
Alkoholer     
eugenol 60-90 %
metanol (träsprit)  
Estrar  
eugenolacetat 1-15 %
metylsalicylat  
Fenoler  
salicylsyra lite
Innehåll • Huvudämnet eugenol som framställs ur oljan kan utgöra upp till 90 %. På Moluckerna finns vildväxande träd som anses vara ursprungsarten som sägs ge en olja helt utan eugenol.
Varianter • Terpenfri kryddnejlikolja
1,5 gånger starkare dofteffekt = det räcker med 2/3 för samma dofteffekt. Löses redan i mindre än lika del 70 % alkohol

• Kryddnejlika resinoid
Blomknopparna extraheras med flyktiga lösningsmedel till hartsolja. Bensen eller varm alkohol ger en tjock, brun hartsol medan rumstempererad koldioxid en ljusare olja som anses vara bättre. Alla är kraftfulla fixatörer med en hållbar och vinlik ton som skiljer dem från eterisk olja.
• Kryddnejliksbladolja
Vatten- eller ångdestillering av bladen ger 2-3 % av deras vikt i form av en mörkbrun eterisk olja. Doften är tunnare, mildare och torrare - "bröd" säger en del, "bränt trä" enligt andra. Innehåller mer eugenol (82-88 %) än knoppolja och är mer hudirriterande. Används mest i tvål och billig parfym.

• Kryddnejliksvedolja
Ångdestillering av kvistarna ger 4-6 % av kvistarnas vikt i form av en ljusgul till ljusbrun eterisk olja med stark, träig kryddoft. Innehåller högst halt eugenol (90-95 %) av alla kryddnejlikoljor och är
också den mest hudirriterande. Parfymerar tvål (upp till 0,25 %) och parfym (upp till 1 %).
• Eterisk kryddnejliksrotolja
Destillering av rötterna ger 6 % av deras vikt i form av en gul eterisk olja som liknar blomknoppsoljan.
Ersättning
• Den bästa eteriska oljan att ersätta med då recept säger eugenol.
Kanelbladsolja (70-95 % eugenol) kan ersätta eller ersättas av oljan.
• Förfalskas, t. ex. med virginiacederessens
, vilket minskar vikten. Test: Skaka kryddnejlikoljan med dubbla mängden uppvärmd alkohollösning (2 delar 94 % alkohol + 1 del vatten). Om blandningen grumlas kan man misstänka tillsats av terpentinolja, mineralolja eller vegetabilisk olja.
Kryddnejliksextrakt (extrait): Färdigblandad alkohollösning att använda i alkoholhaltig parfym - recept där.
Som alla eteriska oljor: mörkt, svalt, lufttätt (mörknar och tjocknar i kontakt med luft). Ej i kärl av PVC-plast, som mjuknar och förstörs ganska snabbt av oljan.
Kryddnejlikolja är kraftfullt bakteridedödande och konserverande vilket är ett skäl till att den använts så mycket i diskmedel, tvättmedel och andra rengöringsmedel. Den har också använts som konserverande ämne i temperaemulsioner (1-2 droppar per dl emulsion av ägg, olja, harts, vatten).
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 50 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Först frisk och fruktig toppnot, sedan varmt kryddig, träig och bittersöt. "Luktar eugenol", säger parfymören.

Flyktighet
Mellannot. På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 15-60 är mellannoter, får kryddnejlikolja värdet 22.

Doftblandning
Stark - mycket lite behövs.
Passar ihop med söta dofter (benzoin, cananga, geranium, lavendel, muskatellsalvia, ros, vanilj, ylang-ylang), citrus (apelsin, bergamott, citron, citronella, citrongräs, grapefrukt), friska dofter (basilika, bay, eukalyptus, lavandin, pepparmynta, rosmarin, timjan) och varma kryddofter (cassia, kanel, kryddpeppar, kummin, svartpeppar).
Användning
I tvättmedel, kräm och parfym (upp till 0,7 %), särskilt i orientdofter och kryddiga blomdofter som nejlika och kaprifol. Populär doft i Japan.

Religiös rökelse: I buddhismen symboliserar doften en av de grundläggande orsakerna till mänskligt lidande, ond vilja.
• Rumsparfym: Kryddan och dess eteriska olja är vanlig i rökelser i Indien, Kina och Japan; i äldre japanska recept utgör kryddan ofta 15-35 % av doftblandningen. Skärper uppmärksamheten och stimulerar aptiten, även den sexuella. Användbar vid trötthet, dåligt minne, brist på koncentration, huvudvärk, yrsel. Given i juldofter.
• För luftvägarna: Antiseptisk, immunförsvarsstärkande, utrensande (astma, bronkit, influensa, förkylning med slem). Oljan kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum. Ingår i Oleum Basileum. Studier på 1920-talet visade att oljan i förångad form var särskilt effektiv mot meningokocker (bakterier som ger hjärnhinneinflammation), tyfusbakterier och stafylokocker (hudinfektioner).
insektsmedel: Doften stöter bort mygg och andra insekter
. Julapelsinerna med istuckna kryddnejlikor är en förenklad version av gamla tiders pomandrar som skulle hålla småkryp och sjukdomar borta. Under några år i slutet av 90-talet och början av 2000-talet ingick oljan som aktivt ämne i tre svenska nästan identiska avskräckningsmedel mot vilt (2-3 gram kryddnejlikolja / liter + lika mycket ylangylangolja, citrongräsolja och guajakträolja) och också i ett insektsmedel. 100 kilo nejlikolja om året gick åt för detta.
Doftens element
• Eld, luft, jord: I europeisk magisk praxis förknippas den heta och stimulerande doften med solen (eld) och också med Merkurius (luft, jord).

• Els: I det kinesiska medicinska systemet hör kryddnejlika till energifasen Eld, som verkar genom hjärta och tunntarm och i obalans ger rastlöshet, hjärtklappning och problem med blodcirkulation och hjärta. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck stabilitet, glädje och mottaglighet.
• Eld: issa moderna elementläror (Henglein) beskriver doften med termerna elementet Eld och årstiden vår, förknippade med uppvaknande, nytändning och början på tillväxt och rörelse. Dess verkningsfält antas vara framför allt kroppen (snarare än intellektet eller känslolivet). Andra dofter med denna energigivande verkan på kroppen är t. ex. eukalyptus (pepparmynts), frankincense, ingefära, kamfer, kanel och muskot.

Hudläkemedel
På akne, skador och infekterade sår. Kraftigt lokalbedövande, t. ex. på insektsbett.
Rengöringsmedel
Oljan är antiseptisk, virushämmande och verksam mot flera typer av svamp. Dödar tuberkelbakterier i utspädningen 1:6.000 (1 droppe i 3 dl). Ingick i det berömda sårmedlet Amykos för sin mögelhämmande effekt som kompletterade den bakteriedödande borsyran.
• Amykos: borsyra, eterisk kryddnejlikolja och glycerin i vatten
Insektsmedel
En droppe outspädd olja dödar skabbkvalster på några minuter, enligt Jean Valnet. Det blir starkt så man har använt tinktur på kryddnejlika.
Konserveringsmedel
Konserverande effekt, har t. ex. använts för att bevara dragantgelé, men antioxidanter måste tillsättas för att hindra att oljan missfärgar krämer. 
Användbar mot hårlöss (inte till barn).
"Det luktar tandläkare!" är ibland reaktionen på denna olja. Dess främsta användningsområde i Europa har varit tandvård; i mitten av 1800-talet som "luktmedel, i kariösa tänder, till ingnidning på tungan o.s.v.". Tinktur och eterisk olja blev snabbt medel mot tandvärk och används fortfarande som antiseptiskt och smärtstillande medel på infekterade slemhinnor, rotkanaler och karies och för att döda tandnerver. 1-2 droppar olja på en bomullstuss som hålls mot tanden är ett tillfälligt akutmedel vid tandvärk för den som tål det; redan kraftigt utspädd olja bedövar läpparna. Vid längre tids bruk blir slemhinnorna irriterade. Också i traditionell kinesisk medicin används oljan mot tandvärk.
Eugenol i oljan har egenskapen att stelna till en massa när det blandas med zinkoxid. Denna blandning utnyttjas som provisorisk tandfyllning med bakteriedödande egenskaper.
Tandkräm. 1-5 % (25-150 droppar per dl).
Munvatten: 1-2 droppar per dl vatten.
Vätskedrivande, stimulerande på blod- och lymfcirkulation, värmande, kramplösande och kraftigt lokalbedövande (vanlig i tigerbalsam) och därför använd i smärtstillande massage, framför allt akut på begränsade områden (sträckningar, reumatism, artrit, fibromyalgi, tandvärk), vid kramptillstånd (kolik, menssmärtor, hosta) och för att driva på menstruation och värkarbete vid utdragna förlossningar. Sällan eller aldrig i helkroppsmassage. Ingår i tigerbalsam.
• Muskelolja: max 1 % (2-4 droppar per dl).
Stimulerande och värmande; doseras försiktigt.
• Varmrörd tvål: Fungerar problemfritt (och antiseptiskt) som doftämne och fixatör i tvålparfym förutom att den får tvålen att mörkna eller rödfärgas, inte bara för att oljan är mörk i sig utan också för att den oxideras. Den används därför mest i färgade tvålar som de gammaldags Windsortvålarna. Isolatet eugenol föredras ofta; tvålen märknar även med detta men mindre.
• Kallrörd tvål: I kallrörd tvål beter sig oljan speciellt: den får tvålmassan att snabbstelna på samma sätt som en del alkoholer som används som lösningsmedel för doftämnen.
Irriterar hud och slemhinnor redan i små doser. Kan ge allergiska reaktioner på eugenol, vilket man var medveten om redan på 1940-talet. Tag max 1 % eller undvik helt på huden.

Mat och dryck
Alla typerna av olja (blomknopp, blad, ved) används i mat och dryck, t. ex. i vermouth, glögg och andra alkoholhaltiga drycker (upp till 0,07 %) och i desserter, bakverk, godis och kryddblandningar (0,25 %). Ungefär hälften av drogen kryddnejlika används i mat, den andra hälften går till smaksättning av tobak.
Invärtes bruk
• Milt lugnande och kramplösande på matsmältningsorganen (kolik, gaser, illamående, svag aptit, överskott på magsyra, dålig matsmältning). Verksam mot inälvsparasiter, svamp, virus och bakterier, inklusive magsårsbakterier. Vid invärtes bruk är dosen 2-4 droppar 3 gånger dagligen men ända upp till 6-8 droppar 2-3 gånger dagligen förekommer.
• Inom ayurveda används kryddnejlika för sjukdomar i luftvägarna, som förkylning, hosta, astma och inflammation i struphuvud och svalg, i Indonesien röker man Kretak, cigaretter på två delar tobak och en del kryddnejlika.
Anses relativt ogiftig, men fatala olyckor har inträffat. Giftigheten har lockat européer att röka kryddan vilket lett till dödliga lungskador, troligen orsakade av eugenol. Barn som fått i sig den eteriska oljan har drabbats av koma och akut leverskada För eugenol finns WHO-rekommendationer om maximalt dagligt intag. Med hänvisning till den höga eugenolhalten brukar det avrådas från att använda den eteriska oljan under graviditet. För detta råd talar också att massage med oljan har livmodersammandragande effekt.
Miljö
Olja från ekologiskt odlad kryddnejlika finns att få.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Gattefossé (1993), Gentz och Lindgren (1946), Juneby (1999), Jönsson och Simmons (1935), Kinkele (1946), Kumlien (1946), Lawless (1992), Leung (1980), Lindgren (1918), Linné (1954), Ljungdahl (1953), Meyer (1952), Naves (1947), Neuendorf (1991), Nielsen (1991), Pharmacopoea Norvegia II (1879), Pharmacopoea Svecica I (1775), Piesse (1857), Reynolds (1996), Shealy (2000), Svenska farmakopén VIII (1901), Swahn (1996), Ullmark (1997), Valnet (1992), Vron (1997). Flyktighetsskala: Poucher och Howard (1974). Samurajens kryddnejlikolja: Robinson, B. W.: The arts of the Japanese sword (London: Faber & Faber, 1970); Yoshi Yukawa: Japanska svärd (Stockholm: Berghs, 1990).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). Projekt Runeberg: Cleve (1883): Kemiskt handlexikon (2008 07 06). Kemikalieinspektionen: Försålda kvantiteter av bekämpningsmedel (2008 09 15). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 23).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eokryddnejlika.html
Datum: 2018 09 19 - Uppdaterad: 2008 12 5
Cookieinfo
Made with a Mac