Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Kardemummaessens


Moderväxt
Kardemumma (Elettaria cardamomum) - se där om historia och växter den förväxlats med
Synonymer
Kardemummaolja, flytkig kardemummaolja, cardamomumolja
Farmakopénamn
Cardamomi aetheroleum, Oleum cardamomum, Oleum cardamomi, Aetheroleum cardamomi
CAS-nummer 8000-66-6
Elettaria cardamomum seed oil ["volatile oil obtained from the dried ripe seeds"]
Engelska namn
Cardamom oil, essential oil of cardamom, cardamon oil, cardamom seed oil, cardomum oil, cardamomi oil, Mysore cardomom oil, maton seed oil
Andra namn
Romanska språk
Huile de cardamome, huile essentielle de cardamome, essence de cardamome (franska)
Andra språk
Kardamomöl, ätherisches Kardamomöl (tyska)
Förväxlingsrisk
• Olja av paradisfrön (Aframomum melegueta)

Eterisk olja av kardemumma ska ha använts i ayurveda-medicinen i Indien runt år 1000 f. Kr. Det låter rimligare än att Eberspapyrens "kardemummaolja" från ca 1550 f. Kr. skulle ha varit eterisk - i Indusdalen, men inte i Egypten, kunde man destillera mycket tidigt. Fröna kan också kokas ur och oljan samlas upp på ytan, eller så har det handlat om örtolja, ett utdrag i olja. Kardemumma är fortfarande en populär doft i Egypten och i hela den arabiska världen, där man äter otroliga mängder av kryddan.
1542
I Europa framställdes eterisk kardemummaolja första gången 1542. I Sverige fanns den upptagen i Stockholmsfarmakopén 1686.
Ångdestillering av mogna, torkade frön, som innehåller 1-10 % eterisk olja. Oljan förflyktigas snabbt sedan fröna tagits ur kapseln; 40 % försvinner inom ett år. I Stockholmsfarmakopén 1686 utvanns oljan genom att fröna fick dra i regnvatten tio dagar i ett väl slutet kärl varefter allt destillerades ett par gånger. Destillatet fick stå till den eteriska oljan flutit upp till ytan och avskiljdes sedan genom att en oljeindränkt tråd fick ligga med ena änden på destillatets yta medan den andra hängde ner i ett mottagningskärl, dit oljan fick droppa.
Ursprung • Asien: Sri Lanka, Indien.
• Amerika: Guatemala, El Salvador).
• Europa: En del destilleras av importerade frön.
Beskrivning Klar, färglös till ljusgul olja som mörknar till ljusbrun. Kokpunkt 188°.
Doftämnen
Terpener  
eukalyptol (1,8-cineol) 2-60 %
fellandren  
limonen  
myrcen upp till 25 %
sabinen  
terpinen (terpinen-4-ol)  
Alkoholer     
linalol  
terpineol upp till 50 %
Ketoner  
menton  
Estrar  
terpinylacetat 20-53 %
Mått och vikt 100 ml väger 92-95 gram.
100 gram = 109-105 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 6 delar 70 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Innehåll Kardemumma kan vara mycket olika. Ämnena är desamma men proportionerna mellan dem kan variera mycket.
• Halten frisk eukalyptol kan variera mycket; i olja för smaksättning vill man ha så lite som möjligt.
• För övrigt mest monoterpener och monoterpen-alkoholer.
Varianter • Terpenfri kardemummaolja
Dubbelt så stark = endast hälften behövs för samma dofteffekt. Löses i mindre än 1 del 80 % alkohol, 2 delar 70 % alkohol, 10 delar 60 %. 
• Kardemummarotsolja
Destillering av roten ger 0,5 % eterisk olja med helt annorlunda doft.
Ersättning
• Kardemummaextrakt
Flytande extrakt som finns i indiska livsmedelsbutiker sägs vara 100 % rent utan konstgjorda smakämnen. Hur det är framställt och i vilken olja det är utdraget eller spätt framgår inte, men både doft och smak är starka.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt (under 25°) och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 70-150 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Kardemummans toppnot är förbluffande skarp, påminnande om kamfer och eukalyptus. Därefter blir doften söt, varm och träig med ett skarpt sting av peppar och allt slutar som en tung och lite kådig kryddoft.
Flyktighet
Toppnot till mellannot.

Doftblandning
Blir lätt dominant och kan ha dramatisk effekt på dofblandningar, så dosera försiktigt. Passar bra med citrus (apelsin, bergamott, citron, neroli), friska dofter (basilika, frankincense), söta (fänkål, jasmin, labdanum, ros, viol, ylang-ylang), trä (ceder, sandel) och många kryddor (ingefära, kanel, koriander, kryddnejlika, kummin, lagerblad).

Användning
Ger doft åt rengöringsmedel, hudvårdspreparat och parfym (upp till 0,4 %) - orientdofter, chypresdofter, blomdofter som viol, jasmin, liljekonvalj. Vanlig i rakvatten och andra herrdofter, i små mängder i eau de cologne.

Religiös rökelse: Fröna ingick också med ganska stor säkerhet i den egyptiska rökelseparfymen kyphi.
• Rumsparfym: En trygg och välkomnande doft som i Sverige och Finland ger associationer till barndom, köksbord och mamma - var annars kan man sälja hus med hjälp av "mäklarblandningen" kardemumma och mandarin? Det har föreslagits att kardemumma kan användas i vård av dementa eftersom doften kan påminna om förlorad hemmiljö. Bara i arabvärlden konsumeras mer, men i offentliga miljöer och kryddan associeras inte med mamma utan anses vara ett afrodisiakum. Antidepressiv, stimulerande, koncentrationshöjande, nervstärkande och stämningshöjande, använd i aromaterapi vid spänningshuvudvärk, utmattning, nervositet och konvalescens.
• För luftvägarna: Antiseptisk och slemlösande; använd i Kina och övriga Asien används vid feber och förkylning (hosta, astma, bronkit). Oljan kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum.
Doftens element
• Jord: I det kinesiska medicinska systemet hör kardemumma till energifasen Jord, som verkar genom mjälte-bukspottkörtel och magsäck och i obalans ger låg ämnesomsättning med vatten i kroppen, kalla händer och fötter, tankeslöhet, obeslutsamhet och en tendens till självömkan - mjältsjuka. Oljan anses kunna stimulera till fasens positiva uttryck förnuft, förståelse och medkänsla.

• Eld: Vissa moderna elementläror (Henglein) beskriver doften med termerna elementet Eld och årstiden vår, förknippade med uppvaknande, nytändning och början på tillväxt och rörelse. Dess verksamhetsfält antas vara framför allt känslolivet (snarare än intellektet eller kroppen). Andra dofter med denna energigivande effekt på känslolivet är t. ex. kassiakanel, opoponax och rött sandelträ.

Hudläkemedel
Antiseptisk i den mån den innehåller eukalyptol (vilket man inte vill att matkardemumma ska), medan terpenen terpinen-4-ol är effektiv mot candidasvamp. Inom ayurveda-medicin varnas för att använda kardemumma på sår. En tysk 1500-talsbotaniker ger rådet att blanda malda kardemummafrön med honung mot blåmärken.
• Värmande fotkräm: 1-2 % (25-60 droppar per dl)
Kardemumma används sällan i helkroppsmassage utan på mindre områden i kramplösande, avslappnande, värmande och smärtstillande muskelmassage - före och efter träningspass, vid menskramp, ischias, frusenhet. Oljan ingår i Svenskdroppssalva.
Oljan är användbar i magmassage för matsmältningsbesvär som gaser, kolik, halsbränna och illamående. Kardemumma taget invärtes förbättrar tarmarnas näringsupptag, vilket är skälet till att oljan ingår i utvärtes "bantarblandningar" för massage , t. ex. med kanel och grapefrukt.
I helbad för att värma och lindra trötthet, i antiseptiskt och slemlösande ångbad vid luftvägsbesvär.
Doftämne och fixatör i tvålparfym.
Kan irritera känslig hud och i höga koncentrationer även den mest hårdhudade.

Mat och dryck
Fröna är en stor matkrydda, i västvärlden mest i sötsaker som bakverk och likör, i Asien i all slags mat; de ingår t. ex. i de flesta curryblandningar. I Saudi-Arabien är kardemumma närmast nationalsmak. Den eteriska oljan kan användas i matlagning hemma - glass, godis, desserter, kakor, bullar, grönsaker, varmrätter, glögg.
Invärtes bruk
Kryddan är ett gammalt läkemedel i Indien och Kina, mycket använd för matsmältningsproblem (gaser, illamående, halsbränna, hicka) och urinvägsbesvär (urinvägsinfektion, blåskatarr). Också den eteriska oljan är kramplösande, väderfördelande och laxerande; invärtes dos uppges vara 2-3 droppar.
Kardemumma har också gammalt rykte som afrodisiakum - man började ta kryddan i kaffe just för att motverka kaffets antagna antiafrodisiakiska effekt.
Anses inte vara giftig.
Miljö
Olja från ekologiskt odlad kardemumma finns att få.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Gentz och Lindgren (1946), Juneby (1999), Jönsson och Simmons (1935), Kinkele (2004), Kruskopf (1959), Lawless (1992), Lawless (1996), Meyer (1952), Lindgren (1918), Naves (1947), Neuendorf (1991), Neuendorf (2009), Poucher och Howard (1974), Reynolds (1996), Swahn (1996), Ullmark (1997), Valnet (1992).
Nätpublikationer: Gernot Katzer's spice pages (2005 03 29).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 23).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eokardemumma.html
Datum: 2018 04 20 - Uppdaterad: 2010 09 9
Cookieinfo
Made with a Mac