Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor - Absoluter och resinoider

Kaprifol absolut


Moderväxt
Kaprifol (Lonicera caprifolium)
CAS-nummer 84603-62-3
Lonicera caprifolium flower extract ["an extract of the flowers"]
Engelska namn
Honeysuckle absolut

En typisk parfymolja som inte använts medicinskt eller i hudvård.
Blomman extraheras med flyktiga lösningsmedel (petroleumeter, alkohol, aceton, hexan) till en mörkgrön, rätt doftlös concète som väger ca 3 % av blomvikten. Därefter extraheras concreten till absolut, ca 25 % av concrètens vikt = 0,75 % av den ursprungliga blomvikten.
Ursprung
Möjligen görs fortfarande lite i Frankrike.
En olivgrön, sirapstjock vätska.
• Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Varianter
• Kaprifol absolutolja: Absolut destilleras till en gul eterisk olja, upp till 9 % av absolutens vikt. Doften är söt men inte lik blomdoften.
• Kaprifolextrakt: "Extrakt" kan betyda extraherat på många sätt; absolut är ett, som inte specificeras i INCI-listan och därmed inte i innehållsförteckningar.
Hållbarhet Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. 
Inköp We don't sell, we tell!
Sällan eller aldrig i Sverige.

Doftbeskrivning
Tung varm doft med ett litet inslag av citrus och vanilj - lik jasmin.
Användning
I blomdofter.

Litteratur: Se t ex Naves (1947), Poucher och Howard (1974).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 23).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eokaprifolabsolut.html
Datum: 2018 12 15 - Uppdaterad: 2008 10 23
Cookieinfo
Made with a Mac