Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Romersk kamomillessens


Moderväxt
Romersk kamomill (Anthemis nobilis) - se där om örtens historia
Synonymer
Romersk kamomillessens, romersk kamomillolja, kamomillolja
Farmakopénamn
Aetheroleum chamomillae, Aetheroeleum chamomillae romanae, Oleum chamomillae Romanae, Aetheroleum anthemidis, Oleum anthemidis
CAS-nummer 8015-92-7, 84649-86-5
Anthemis nobilis flower oil ["volatile oil distilled from the dried flower heads"]
Engelska namn
Chamomile oil, camomile oil, oil of chamomile, oil of Roman chamomile, chamomile flower oil, English chamomile oil, Roman chamomile oil, Roman chamomile flower oil, garden chamomile oil, sweet chamomile oil, true chamomile oil
Andra namn
Nordiska språk
Romersk kamilleolie (danska)
Förväxlingsrisk
Blå kamomillessens
Marockansk kamomillessens
Kamomillolja - oljeutdrag

I Storbritannien är romersk kamomill den "äkta" liksom blå är den "äkta" i Sverige och Tyskland. De är i stort sett utbytbara mot varandra. Den första europeiska beskrivningen av oljan är från 1500-talet. Linné hade med båda oljorna i Pharmacopaea Holmiensis ca 1740.
Vattendestillering eller (vanligast idag) ångdestillering av de torkade blommorna, vilket ger 0,6-2,4 % av vikten i form av eterisk olja; brittiska farmakopén kräver minst 0,7 %. Hela örten kan också destilleras (0,3 % eterisk olja).
  Ursprung
• Europa: Italien, Frankrike, Storbritannien, Belgien, Ungern.
• Amerika: USA.
Doftämnen
Terpener  
chamazulen  
pinen  
Alkoholer     
alfa-bisabolol  
farnesol  
Laktoner  
matricin  
Estrar 85 %
Beskrivning Nydestillerad olja är ljusblå, senare blir den grönblå och till slut gröngul eller ljusgul - gulbrun, och torkar in gulbrun. Brännande smak.
Mått och vikt 100 ml väger 88-91 gram.  100 gram = 114-110 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 6 delar 70 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Innehåll

• Oljan består huvudsakligen av estrar, varav flera ovanliga som inte hittas i andra eteriska oljor.
• Seskviterpenen chamazulen ger oljan dess blå färg. Ämnet oxideras av
bisabolol och matricin i vatten vid värme, som vid destillering och när man gör kamomillinfusion med varmt vatten. Kall extrahering (kamomilltinktur med alkohol, kamomillolja med olja, kamomillextrakt med koldioxid) ger doft men inget chamazulen. Betydligt mer finns i blå kamomillolja.

Ersättning
Blå kamomillessens - kan ersätta och ersättas av romersk kamomillolja.
Marockansk kamomillessens - inte jämförbar.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 205-280 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Fruktig, frisk, äpplelik toppnot, varmare och sötare örtig i mellannoten och samtidigt lite torr och träig. Olja på endast blommorna har liknats vid både te och konjak. Varmare än marockansk kamomillolja 
och mer välluktande än blå kamomillolja.
Flyktighet
Mellannot.

Doftblandning
Stark - mycket lite behövs.  Passar ihop med citrus (apelsinblomma, bergamott, citron, lime, mandarin, neroli), söta dofter (geranium, jasmin, lavendel
, muskatellsalvia, ros, ylang-ylang) och friska (enbär, marockansk kamomil, mejram, salvia). Också väl stämd ihop med flera tyngre dofter som patchouli, sandelträ och svartpeppar och riktigt feta som labdanum och ekmossa.
Användning
Doftämne i rengöringsmedel, kosmetika, kräm. Används i parfym (upp till 0,4 %) i gröna dofter, blomdofter, mossdofter, ambradofter och orientdofter

Se upp med denna oljan i rumsspray; den kan ge (brungula) fläckar på textilier.
• Rumsparfym: Lugnande och avstressande när stämningen är irriterad. I barnkammaren - lugnar ner hyperaktiva barn. Vid huvudvärk och migrän.
• För luftvägarna: Den kramplösande effekten gör oljan användbar vid nervösa astmaattacker. 
Doftens element
• Trä: I det kinesiska medicinska systemet hör romersk kamomill (som andra kamomillsorter) till energifasen Trä, som verkar genom lever och gallblåsa och i obalans ger irritation, ilska, stela leder och spända muskler särskilt i huvud och käke. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck ordning, tålamod och framsynthet.

Hudläkemedel
Antiseptisk, antiinflammatorisk, lugnande och läkande på huden. Används på såriga bröstvårtor, operationssår, inflammerade och svårläkta sår, utslag, variga bölder, på kliande och brännande frostknölar, eksem, psoriasis, nässelfeber, ibland också på herpes.
Hudolja: 1-2 % (20-40 droppar per dl; den lägre doseringen till barn).
Salva: 1-2 % (20-40 droppar per dl).
Kompress: 1-2 % (20-40 droppar per dl varmt vatten).
Solskydd
Någon soslkyddande effekt antas oljan inte ha. Användningen i solskyddspreparat motiveras av den läkande effekten på solsveda och andra brännskador.
Torr och känslig hy, babyhud. 
Oljan används i hårschampo och andra hårmedel, av vaga skäl - eftersom vattenutdrag på örten (kamomillinfusion) fungerar som ljustonande hårsköljning, kan den eteriska oljan...? Säkert bra på irriterad och småsårig hårbotten.
I munvatten vid inflammationer i mun och svalg.
I smärtstillande och kramplösande massage på ömma och spända muskler, gikt, reumatisk värk, ledsmärtor, nervvärk, bulor, stukningar och andra svullnader, PMS, mensvärk, klimakteriebesvär och magknip. Oljan är så mild att den kan användas till barn på mindre områden, t. ex. vid tandsprickning, öronvärk och spädbarnskolik.
Oljan är också svettdrivande och febersänkande. Culpeper på 1600-talet nämner att den pålagd utvärtes i kompress kan användas som febermedel. Den formen rekommenderas även i dagens örtaböcker: Doppa en tygbit i vattnet och låt ligga på tills den svalnat till kroppstemperatur; upprepa.
Smärtstillande olja: 1-2 % (20-40 droppar per dl = 1-2 droppar per tsk; den lägre doseringen till barn)
Kompress: 1-2 % (20-40 droppar per dl varmt vatten)
I kvällsbad - lugnande och sömnbefrämjande.
Används som tvålparfym.
En av de minst hudirriterande essenserna, kan användas till barn. Kan dock ge känsliga personer kontakteksem.

Mat och dryck
Ger smak och doft åt mat (desserter, godis, bakverk, torkad frukt), dryck (Benedictinelikör) och tobak.
Invärtes bruk
Kramplösande och befrämjande för matsmältningen, har använts (5-10 droppar) som väderdrivande medel, vid kolik, diarré, mag-tarmkatarr, magsår, illamående, hicka. Lugnande på nervsystemet vid stress, depression, retlighet, oro, sömnlöshet. Svalkande vid feber, chock och irritation. Lindrar PMS och klimakteriebesvär (svettning, smärta, vätskeansamlingar, blodvallning). Dos vid invärtes bruk är 2-4 droppar 2-3 gånger dagligen.
En av de minst giftiga oljorna och en av de få som används till barn, t. ex. som ett mildare alternativ till blå kamomillolja. Ibland ges rekommendationen att inte använda den under de första smånaderna av en graviditet.
Miljö
Olja av ekologiskt odlad ört finns att få.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Culpeper (1976), Juneby (1999), Lawless (1992), Lawless (1996), Linné (1954), Meyer (1952), Stodola och Volák (2000), Ullmark (1997), Valnet (1992).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 23).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eokamomillrom.html
Datum: 2018 12 16 - Uppdaterad: 2008 11 4
Cookieinfo
Made with a Mac