Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Blå kamomillessens


Moderväxt
Blå kamomill (Matricaria recutita) - se där om örtens historia och bruk i äldre tid.
Synonymer
Blå kamomillessens, eterisk kamomillolja, äkta kamomillolja, blå kamomillolja, kamomill germanolja
Farmakopénamn
Matricaria oleum stillaticum, Oleum destillatum chamomillae, Oleum chamomilla stillaticum, Oleum chamommillae, Aetheroleum chamomillae
CAS-nummer 84082-60-0
Matricaria recutita flower oil ["essential oil distilled from the flowers"]
Engelska namn
Chamomile oil, camomile oil, blue chamomile oil, chamomile blue oil, blue chamomile flower oil, German chamomile oil, Hungarian chamomile flower oil, common vamomile oil, wild chamomile oil, sweet false chamomile oil, single chamomile oil, matricaria oil
Andra namn
Romanska språk
Huile de camomile (franska), essenza di camomilla comune (italienska)

Nordiska språk
Blå kamilleolie (danska)

Andra språk

Kamomilleöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Romersk kamomillessens - vanligast medicinskt och i parfym
Marockansk kamomillessens
Kamomillolja - oljeutdrag
av olika sortes kamomill

Den första kända rapporten om destillering av kamomillolja i Europa är från Tyskland 1588. Härifrån kom bruket av örten till Sverige, så här som i Tyskland har blå kamomill varit "den äkta" medam det i England är romersk kamomill - de två är och deras eteriska oljor är i stort sett utbytbara mot varandra. Linné hade med båda i sin Pharmacopaea Holmiensis ca 1740.
Farmakopéerna
Blev officinell från första början (1775) i den svenska farmakopén och stod kvar t.o.m. dess femte upplaga 1817. På 1900-talet kom den också med i den europeiska farmakopén.
Ångdestillering av de torkade blommorna, som innehåller 0,2-3 % eterisk olja. Europeiska farmakopéer kräver att de ska ha minst 0,4 %.
  Ursprung
• Europa: Bulgarien, Ungern, Storbritannien, Italien, Tyskland.
• Nordafrika: Egypten.
• Amerika (Argentina) och Asien.
Doftämnen
Terpener  
chamazulen 1-15 %
farnesesen  
Alkoholer     
alfa-bisabolol upp till 50 %
(-)alfa-bisabolol 10-25 %
Laktoner  
matricarin  
matricin  
Kumariner  
herniarin  
umbelliferon  
Oxider  
alfa-bisabololoxid 10-25 %
bisabolonoxid  
cis(trans)-en-indicycloeter 1-10 %
Beskrivning Mörkblå olja som ger lösningar blå färg och torkar in gulbrun. I luft och ljus blir den först grön och sedan brun. Ganska tjock; i kyla bildar den först kristaller, därefter tjocknar den och blir fast vid 0°.
Mått och vikt 100 ml väger 91-95 gram. 1 ml = ca 30 droppar.
100 gram = 110-105 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor
; färgar alkohol och olja blått.
Innehåll • Namnet blå kamomill kommer inte av blommans färg (som är vit) utan av att den eteriska oljan är blå av seskviterpenen chamazulen. Det finns inte färdigt i växten utan oxideras av bisabolol och matricin i vatten vid värme, som vid destillering och när man gör kamomillinfusion (kamomillte). Kall extrahering med alkohol (kamomilltinktur), olja (kamomillolja) eller koldioxid (kamomillextrakt) ger doft men inget chamzulen.
• Laktonerna matricarin och matricin är också azulener, förstadier till chamazulen.
• Oljan innehåller också en del vaxämnen som svarar för att den tjocknar vid låga temperaturer.
Varianter
• Terpenfri blå kamomillolja
Dubbelt så stark = bara hälften behövs för samma dofteffekt. Löslig redan i 80 % alkohol.
• Blå kamomill absolut
Örten extraheras med lösningsmedel till en concrète som extraheras med alkohol till en starkt blå absolut. Används som fixatör.

Kamomillextrakt
Ersättning
Romersk kamomillessens lan ersätta eller ersättas av blå kamomillolja.
Marockansk kamomillessens är däremot inte jämförbar.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Stelnar vid ca 0° och blir lättflytande igen när flaskan värms i handen eller varmt vatten.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 300-500 kr per 10 ml och ibland till ungefär samma priser i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Fruktdoft som kan upplevas längs hela skalan från frisk, örtig, tobak, plastig med bitterhet i botten över hö och tonkaböna till fuktig, jordig, honungssöt, övermogen, unken och kväljande.
Här betyder doseringen allt.
Flyktighet
Toppnot till mellannot. På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 1-14 är toppnoter, får kamomillolja (inte närmare specificerad) värdet 10.
Tisserand ger på en likadan skala, där 15-60 är mellannoter, blå kamomill värdet 47.
Doftblandning
Stark, dryg och hållbar - doseras mycket lågt, annars tar den över. Riktigt blandad ger blå kamomill en mycket speciell, svårdefinierbar örtton. Passar ihop med citrus (bergamott, citron, grape, mandarin, neroli), annat friskt (angelika, enbär, kamfer, romersk kamomill, pepparmynta, mejram) och en hel del söta dofter (benzoin, geranium, jasmin, labdanum, lavendel, muskatellsalvia, ros, ylang-ylang).
Till riktigt kraftulla tyngre dofter (ekmossa, patchouli) kan blå kamomill ge en varm underton.
Användning
Doftämne i tvål, rengöringsmedel, kräm, parfym (upp till 0,4 %) - små mängder i orientdofter, blomdofter, chypresdofter och liknande mossiga dofter.

Se upp med oljan i rumsspray; den kan ge (gulbruna) fläckar på textilier.
• Rumsparfym: Lugnande vid stress, särskilt sådan som påverkar matsmältningen. Kan vara till hjälp vid insomningsbesvär och lindra huvudvärk och migrän.
Doftens element
• Trä; I det kinesiska medicinska systemet hör blå kamomill, liksom andra kamomillsorter, till energifasen Trä, som verkar genom lever och gallblåsa och i obalans ger irritation, ilska, stela leder och spända muskler särskilt i huvud och käke. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck ordning, tålamod och framsynthet.

Hudläkemedel
Blå kamomilloljas främsta användningsområde är huden, där den dödar och hämmar tillväxt av flera bakterier (vissa stafylokocker) och svampar (candida, torsk), hämmar inflammation och befrämjar granulation (mer än romersk  kamomill).
Den är en ypperlig ingrediens i hudoljor, salvor och omslag på inflammationer i hud och slemhinnor   (svårläkta sår, liggsår, bensår, såriga bröstvårtor, akne, bölder, fistlar), på eksem, svampinfektioner, klåda och insektsbett. Också användbar på hemorrojder, ytliga blodkärl och om man har lätt för att få blåmärken.
Hudolja (blir blågrön): upp till 3 % (90 droppar per dl)

Rengöringsmedel
Bakteriedöödande, bland annat mot stafylokocker (bakterier som ger hudinfektioner) i utspädningen 1:2.000 (1 droppe per 1 dl). Infekterade sår har enligt Jean Valnet läkts med lösningar i koncentrationen 1:85.000-170.000 (1 droppe i 4,5-9 liter).
Torr, känslig hy, även babyhy.
Blå kamomillolja används i massage och omslag vid alla typer av inflammationer (tandvärk, öronvärk, muskelvärk, mensvärk, gikt, ledsmärtor), i magmassage när mage och tarmsystem är oroliga (knip, gaser, stressmage) och vid besvär i urin- och sexualsystem (urinvägsinfektion, blåskatarr, smärtsam mens). I USA ingick den kring förra sekelskiftet i smärtstillande liniment.
Helbad, sittbad och sköljningar vid sjukdomar i underlivet, sittbad vid hemorrojder. Ångbad vid irriterad och långvarig hosta, snuva, bronkit, bronkialastma, särskilt hos barn.
Används som tvålparfym.
En av de minst hudirriterande essenserna, kan användas också till små barn (men romersk kamomillolja är ännu mildare). Personer som är allergiska mot korgblommiga växter kan få kontakteksem av den.

Mat och dryck
Används för att ge smak och doft åt mat (desserter, godis, bakverk) och dryck (Benedictinelikör). 
Invärtes bruk
Oljan (dagsdoser överstiger inte 12 droppar) har haft två huvudsakliga användningsområden:
• Matsmältningsbesvär: Den eteriska oljan liksom växtutdrag med vatten taget invärtes stimulerar matsmältning och aptit, löser kramp (kolik, diarré) och inte bara lindrar utan läker också sår i magsäcken och på tolvfingertarmen. Oljan har också använts mot mask.
• Kvinnobesvär, särskilt oregelbunden och smärtsam mentruation. Oljan påverkar både hormonellt och genom att vara kramplösande (inte lika kraftigt som romersk kamomill).
Anses för det mesta vara en säker barnolja, men en del rekommenderar att man inte använder den till barn under 4 år. Bör undvikas under de första månaderna under en graviditet. I djurförsök har höga doser bisabolol påverkat fostren negativt.
Miljö
Olja från ekologiskt odlad ört finns att få.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Andersen (1998), Bergmark (1983), Färnlöf och Tunón (2001), Gentz och Lindgren (1946), Juneby (1977), Juneby (1999), Lawless (1992), Lawlwss (1996), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Linné (1954), Meyer (1952), Nielsen (1991), Nylén och Olsson (1982), Pharmacopoea Svecica I (1775), Stary och Jirásek (1975), Stodola och Volák (2000), Ullmark (1997), Vron (1997). Flyktighetsskalor: Poucher och Howard (1974), Tisserand (1977), Valnet (1992).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 23).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eokamomillbla.html
Datum: 2018 07 16 - Uppdaterad: 2010 06 14
Cookieinfo
Made with a Mac