Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Kamferessens


Moderväxt
Kamferträd (Cinnamomum camphora var. formosana) - se där om trädets historia och bruk i äldre tid
Synonymer
Kamferolja, vit kamferolja, renad vit kamferolja, Formosakamferolja, Japankamferolja
Farmakopénamn Camphor oleum stillatitum
CAS-nummer 92704-03-5

Cinnamomum camphora formosana wood oil ["essential oil obtained from the wood"]

Engelska namn
Camphor essential oil, true camphor oil, Japanese camphor oil, Formosa camphor oil, white camphor oil, camphor wood oil, laurel camphor oil, hon-sho oil
Andra namn
Romanska språk
Huile de camphre, huile essentielle de camphre, essence de camphre (franska)
Nordiska språk
Kamferolie (danska)
Andra språk
Kampferbaumöl, ätherisches Kampferbaumöl (tyska), chang (kinesiska)
Förväxlingsrisk
Kamferolja - örtolja.
Kamferpulver - isolat.
Hobladsolja - eterisk olja från varietet av kamferträdet.

Kamferolja är en stor asiatisk produkt. Linné hade med oljan i Pharmacopaea Holmiensis ca 1740. Doften blev oerhört populär i parfymer i mitten av 1800-talet.
Farmakopéerna
Kamfer men inte eterisk kamferolja har varit officinellt i svenska farmakopén och i de flesta länders.
Vatten- eller ångdestillering av blad, vedspån och rotspån (bäst ur 50-60 år gamla träd), vilket ger rå kamferolja, en grå - gråröd - ljusgul - brunaktig halvflytande massa av råkamfer och eterisk olja. Den fasta kamfern pressas eller centrifugeras ifrån och den råa kamferoljan destilleras om för sig. Olja destilleras också ur rötter och blad; se Varianter nedan.
• Vit fraktion: Den lättaste fraktionen som kommer först vid de lägsta temperaturerna.
• Röd fraktion: Vid högre temperaturer får man en röd fraktion, och sist också en brun, en svart och en gul. Fraktionerna som följer blir sedan allt mörkare (brun, svart, gul), tjockare, tyngre och luktlösare.
• Blå fraktion: Den röda fraktionen destilleras ytterligare till lätt, tung och blå kamferolja.
Ursprung
• Asien: Kina, Japan, Taiwan, Sumatra.
• Amerika: En del framställs i Brasilien.
Beskrivning Tunn och färglös olja. Kokpunkt 171°.
Mått och vikt 100 ml väger 87-91 gram. 100 gram = 117-110 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor och flytande paraffin.
Doftämnen (vit kamferolja)
Terpener mest
eukalyptol (1,8-cineol)  
fellandren  
DL-limonen (dipenten)  
pinen  
Alkoholer     
eugenol  
linalol
tymol
Ketoner  
kamfer 4-8 %
Innehåll • Rå kamferolja från första destilleringen av veden består till ca 50 % av kamfer.
• Vit kamferolja, den vanliga i handeln och den enda som används i hudvård, innehåller inte mycket kamfer. Det mesta är terpener och alkoholer.
• Röd kamferolja innehåller nästan ingen kamfer utan mest fenol-alkoholer (framför allt upp till 80 % giftig safrol) och lite seskviterpener.
Varianter

Fast kamfer från samma träd
Andra oljor ur trädet
• Rotolja
Eng. Camphor brown oil, camphor root oil. INCI-namn: Cinnamomum camphora formosana root oil. (Samma CAS-nummer: 92704-03-5). Från roten på samma träd.
• Rektifierad bladolja
Eng. Camphor white oil, rectified campor leaf oil. INCI-namn: Cinnamomum camphora formosana leaf oil rectified. (Samma CAS-nummer: 92704-03-5) Från bladen på samma träd och extra renad. Över 90 % linalool.

Ersättning Borneokamfer: Den kamfer som användes i Europa före 1500-talet. Eterisk olja används någon gång i aromaterapi men kan inte ersätta eller ersättas av vanlig kamferolja.
• Birmakamfer, Blumeakamfer: Mycket lik borneokamfer.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Inte i närheten av homeopatiska preparat, vars effekt förstörs av kamfer.
Inköp We don't sell, we tell!
Vit kamferolja: Hos importörer av eteriska oljor för 40-55 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Kamferolja har en spritsig och lite örtig doft, påminnande om eter, tallbarr och pepparmynta. Lukten är så speciell, och åtminstone förr så vardagligt välbekant för alla, att eteriska oljor ofta beskrivs i termer som "kamferlik".

Flyktighet
Toppnot.

Doftblandning
Doften är inte så stark men tar ändå lätt över i blandningar, så droppa försiktigt. Den går bra ihop med andra friska dofter (basilika, kajeput, pennyroyal, rosmarin, spiklavendel), citrus (citron, citronmeliss) och en del kryddofter (kanel, kryddnejlika, lagerblad). Kamfer skyler över blå kamomill mycket effektivt - och förstör mysk fullständigt.

Användning
Bara vit kamferolja (och någon gång de ur röd fraktion omdestillerade sorterna lätt kamferolja och blå kamferolja) används i parfymeri. Den maskerar andra dofter bra och används därför i tvål, desinfektionsmedel och alla slags hushållsprodukter som ska lukta friskt och medicinskt.
I rätt dosering kan kamferolja verkligen sätta pricken över i, särskilt i friska cologner där mängden ska vara så liten att man inte ens kan identifiera kamfern, bara känna ett sting. Dock, varnar någon: Den goda träighet som en stark kamferlösning luktar försvinner vid utspädning och övergår i låga koncentrationer alltmer åt en urinlukt.

Insektsmedel: Särskilt effektiv mot flugor, mal och kackerlackor.
• Rumsparfym: Antidepressiv, nervstärkande, aktiverande, lugnande (medan borneokamfer sägs vara stimulerande). . Också användbar på kvällen eftersom doften också fungerar lugnande vid insomningsproblem, irritation, splittring, chock, stress, stresshuvudvärk. Anti-afrodisiakum därtill. Före Albyl användes kamfer mycket i kylande stift och huvudvärkscologne som ströks på tinningarna.
• För luftvägarna: Kamfer är ett klassiskt slemlösande inhaleringsmedel vid luftvägsbesvär (snuva, hosta, täppta bihålor, lunginflammation, astma, och särskilt influensa). Oljan kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum. Känsliga kan dock få kramp i luftvägarna.
Doftens element
• Vatten: I europeisk magisk praxis förknippas kamfer med månen (vatten). Agrippas månrökelse bygger t. ex. på de båda ljusa hartserna kamfer och olibanum
.
• Vatten: Också i det kinesiska medicinska systemet hör kamfer till energifasen Vatten, som verkar genom njurar, urinblåsa och inre sexualorgan och i obalans ger problem i dessa organ, hudutslag, rädsla och ängslighet. Oljan, särskilt masserad i nedre delen av ryggen, kan stimulera till fasens positiva uttryck mod, viljestyrka och äventyrlighet.
• Eld: Vissa moderna elementläror (Henglein) beskriver doften med termerna elementet Eld och årstiden vår, förknippade med uppvaknande, nytändning och början på tillväxt och rörelse. Dess verkningsfält antas vara framför allt kroppen (snarare än intellektet eller känslolivet). Andra dofter med denna energigivande verkan på kroppen är t. ex. eukalyptus (pepparmynts), frankincense, ingefära, kanel, kryddnejlika och muskot.

Hudläkemedel
Kamferolja kan användas som sammandragande medel i t. ex. ansiktsvatten och ansiktsmasker på akne, inflammationer, sår, brännsår och solsveda..
Kamfer (starkt sammandragande) är en klassiker för fet hy.
Svalkande ingrediens i hårvatten och schampo.
Kamfer är sedan gammalt en typisk ingrediens i liniment. Förr löste man hel kamfer i olja till kamferolja, idag droppar man kamfer- och andra eteriska oljor i vegetabilisk olja eller salva. Den eteriska oljan används sällan i helkroppsmassage utan mest på begränsade områden, som smärtande muskler, på kinden vid tandvärk, på bröstet vid förkylning, på magen vid matsmältningsbesvär (diarré, kolik, gaser, illamående). Omedelbar applicering vid vrickning eller stukning minskar svullnaden och blåmärken efter slag, stötar och sträckningar förebyggs och lindras. Verkan beror på hur medlet masseras in: Kraftig ingnidning värmer och ger rodnad (bra före och efter muskelansträngningar, på kalla fötter), medan lätta strykningar kyler och smärtlindrar (som vid reumatism, gikt, fibromyalgi).
Tigerbalsam (naturmedel): 1-2 % (25-60 droppar per dl salvbas + andra eteriska oljor)
• Värmande fotkräm: 1-3 % (25-90 droppar per dl, t. ex. med ingefära)
Vid muskelvärk och efter ansträngning, t. ex. med rosmarin och lavendel; bara kamferolja i ett helbad kan bli för kylande. I fotbad för att friska upp varma och trötta fötter. Effekten kan också bli den motsatta: vid stark kyla kan kamfern värma.
Förkylningsångbad: några droppar med eukalyptus
Den röda oljans tunga fraktion användes åtminstone förr i billig tvål.
Kan orsaka rodnad och irritation och i slutändan inflammation i huden. Kontaktallergi förekommer.

Mat och dryck
I kamferkarameller. 
Invärtes bruk
Ansett som antiafrodisiakum (sammandragande, kylande). Ingrediens i gammaldags nervdroppar, t. ex. Bangs nervdroppar som togs i vatten vid kramper och svimning. Från Norge rapporteras huskuren kamferolja mot hicka, ofta också effektiv mot hjärtklappning: tag några droppar kamferolja på en sockerbit och sug långsamt på den.
• Vit kamferolja: Den enda fraktion som används i hudvård. Den är inte ett nervgift på samma sätt som fast kamfer men höjer blodtrycket och inhalering och invärtes bruk kan ge kramp i luftvägarna. Epileptiker och gravida bör undvika oljan i hudvård och den ska inte heller användas till barn.
• Att oljan höjer blodtrycket har upprepats oemotsagt i årtionden. Enligt Robert Tisserand härrör uppgiften från första upplagan av Jean Valnets klassiker "Aromathérapie : traitement des maladies par less essences des plantes" (1964), som refererade studier från 40-talet där man injicerat oljan på hundar. Ingen har så vitt känt är kontrollerat saken sedan dess.
• Röd, brun, svart och gul fraktion: Giftiga och cancerogena. De används sällan i hudvård och inte i aromaterapi. Mest är de råvara för framställning av safrol och eukalyptol.

Litteratur: Se t ex Färnlöf och Tunón (2001), Gattefossé (1993), Gentz och Lindgren (1946), Le Guérer (1993), Juneby (1999), Kinkele (2004), Lawless (1992), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Linné (1954), Ljungdahl (1953), Lucas (1978), Meyer (1952), Nordström (1940), Poucher och Howard (1974), Reynolds (1996), Wicklund (1998), Vron (1997).
Nätpublikationer: Cropwatch newsletter 11 (2008): Robert Tisserand: Challenges facing essential oil therapy: proof of safety (2008 01 30). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 23).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eokamfer.html
Datum: 2018 04 25 - Uppdaterad: 2010 06 13
Cookieinfo
Made with a Mac