Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Kalmusessens


Moderväxt
Kalmus (Acorus calamus)
Synonymer
Kalmusessens, kalmusolja, kalamusolja
Farmakopénamn
Oleum calami, Aetheroleum calami
CAS-nummer 84775-39-3
Acorus calamus root oil ["essential oil obtained from the rhizomes"]
Engelska namn
Calamus oil, sweet flag oil, otto of sweet flag, essential oil of sweet flag, cane sweet oil, sweet cane oil, cinnamon sweet oil, sweet sedge oil, sweet root oil, sweet rush oil, sweet myrtle oil, myrtle grass oil, myrtle sedge oil, cinnamon sedge oil
Andra namn
Romanska språk
Huile de calamus, huile essentielle de calamus, essence de calamus (franska)
Andra språk
Kalmusöl, ätherisches Kalmusöl (tyska)

Kalmusroten är ett gammalt läkemedel både i öst och väst. Den har också använts iparfymeri men doften av Bibelns "välluktande kalmus" kom från asiatiska Cymbopogongräs med citrusdoft - se under kalmus om dessa språkliga förväxlingar.
Ångdestillering av färsk eller torkad rotstock ger 1,2-4 %, ibland ända upp till 10 % av vikten i form av eterisk olja. 
  Ursprung
• Asien: Japan, Pakistan, Indien.
• Europa (Ryssland, Ungern, Jugoslavien, Bulgarien, Polen, Holland) producerar mindre men den europeiska oljan anses ha bättre smak och doft. Särskilt olja från från Polen och Jugoslavien gillas därför att doften är hållbar.
• Amerika: Framställs också i USA.
Doftämnen
Terpener 5 %
kalamen 4 %
kamfen 1 %
Alkoholer     
eugenol  
kalamol 3 %
Ketoner  
alfa-asaron 1 %
beta-asaron 7-76 %
kamfer  
Beskrivning Ljusgul till ljusbrun trögflytande olja.
Mått och vikt 100 ml väger 94-98 gram. 100 gram = 107-102 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Innehåll

• Innehållet varierar mycket beroende på framför allt växtplats. Halten av ketonen beta-asaron kan vara allt från 7-8 % i rysk kalmusolja till 75 % i indisk.
• De ingående terpenerna och terpenalkoholerna är i huvudsak seskvi-terpener.

Varianter • Terpenfri kalmusolja.
Har 8 gånger starkare dofteffekt, d.v.s. åttondelen räcker för samma dofteffekt.
Hållbarhet Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Sällan eller aldrig i Sverige.

Doftbeskrivning
Tung, jordig, träig och lite söt rotdoft, med varm kryddning - påminner om patchouli. Det finns ett friskt och örtigt citrusinslag, men olja av bra kvalitet ska inte ha kamferkänning.

Doftblandning
Doften går väl ihop med citrus, trä (amyris, cederträ), kryddigare tyngre dofter (frankincense, kanel, labdanum, patchouli) och med cananga.

Användning
Doftämne i rengöringsmedel, hårpreparat, hudkräm och parfym (upp till 0,4 %), användbar i nästan allt - trädofter, läderdofter, kryddiga och örtiga gröna dofter, citrusdofterchypresdofter, orientdofter.
Rumsdoft

• Rumsparfym: Roten har bränts som rökelse vid samma symptom som den tagits invärtes, t. ex. för att lindra smärta, förbättra matsmältning och lösa "slemmiga" och "grumliga" tillstånd. Den sägs t. ex. stärka nerverna och göra tankar och känslor klarare. Den har också gammalt rykte som afrodisiakum.
• För luftvägarna: Löser slem. Oljan kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum.
Insektsmedel: Pulveriserad rot stöter bort myror så den eteriska oljan kab vara värd att pröva..
Doftens element
• Vatten: Vissa moderna elementläror (Henglein) beskriver doften med termerna elementet Vatten och årstiden höst, förknippade med näring, det undermedvetna, kreativitet och fruktbarhet; dess verkningsfält antas vara framför allt känslolivet (snarare än intellektet eller kroppen). Andra dofter med denna harmoniserande verkan på känslolivet är t. ex. ambrette, benzoin, fänkål, koriander, labdanum, liquidambar (storax), en del sorters myrra (guggul), ros, stjärnanis, tolubalsam och tonkaböna.

Hudläkemedel
I kinesisk medicin används den eteriska oljan utvärtes på hudsjukdomar. I både Europa och arbaiska länder Europa har man använt roten och olika utdrag på den i omslag och sårbaddning på variga och svårläkta sår.
Roten används inom tand- och munvård; i ayurveda-medicin t. ex. för att behandla inflammerat tandkött. I Europa har oljan gammalt rykte om sig att ta bort dålig andedräkt och dölja spritlukt, varför den har använts i tandpulver.
I ayurveda används den eteriska oljan i massage för att stimulera lymdränering.
Bad i utdrag på kalmusrot sägs vara bra vid nervös utmattning.
Används som tvålparfym men, säger Piesse (1857), behöver någon söt tillsats.
Hudirriterande.

Mat och dryck
Smakmedel i gin och öl. I USA får kalmus, kalmusolja och andra produkter från kalmus inte användas i livsmedel.
Invärtes bruk
• Kalmusroten är gasdrivande, kramplösande och stimulerar sekretionen av magsafter och olika preparat, t. ex. te, har använts och används fortfarande i både öst och väst för matsmältningsbesvär (magsår, mask, kolik, dålig aptit) och som febermedel. Gammalt läkemedel i Kina också för epilepsi och artrit. 
• Lugnande på centrala nervsystemet; i ayurveda används roten för att behandla chocktillstånd och stress, stärka minnet och hjärnan. Kanadensiska indianer extraherade olja för att framkalla hallucinationer.

Kalmusrot har också tuggats som ersättning för snus och tobak - den sägs ta bort begäret efter tobak  (och lösa slem i luftvägarna, en vanlig användning i Indien), och under epidemier har man tuggat på roten för att skydda sig mot smitta - jämför det mongoliska bruket att plantera kalmus vid vattendrag för att rena dricksvatten.
Stora doser av roten framkallar kräkning och kan orsaka blödningar. Jammu, en indisk kalmusvarietet, uppges vara cancerframkallande på råttor.

Litteratur: Se t ex Gentz och Lindgren (1946), Juneby (1977), Juneby (1999), Kinkele (2004), Lawless (1992), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Lucas (1978), Manniche (2006), Meyer (1952), Nielsen (1991), Pharmacopoea Svecica I (1775), Piesse (1857), Poucher och Howard (1974), Reynolds (1996), Shealy (2000), Stary och Jirásek (1975), Stodola och Volák (2000), Svenska farmakopén VIII (1901).
Nätpublikationer:
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 23).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eokalmus.html
Datum: 2018 05 23 - Uppdaterad: 2010 02 14
Cookieinfo
Made with a Mac