Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Irisrotsessens


Moderväxt
Iris (Iris florentina, Iris germanica, Iris pallida) - irishistoria där
Synonymer
Irisolja, irisrotsolja, violrotsolja, orrissmör, orris concrète, iris absolut, iridin
Farmakopénamn
Oleum iridis, Aetheroleum iridis
CAS-nummer • 90045-89-9
• 90045-90-2

• Iris germanica florentina root oil ["essential oil obtained from the rhizomes of the plant, Iris germanica florentina"]
• Iris pallida root oil ["essential oil obtained from the rhizomes of the plant, Iris pallida"]

Engelska namn
Iris oil, iris root oil, orris oil, orris butter, orris butter oil, orris root oil, orris camphor, orris absolute,
• Florentine oil, flag iris oil
• Pale iris oil
Förväxlingsrisk
Viololja - liknande lukt.
• Iris absolut - se nedan under Varianter.
Extrakt - alla utdrag med lösningsmedel.
• Fr. essence d'iris, ty. Irisessenz - görs inte av iris utan av blommorna av skruvpalm (Pandanus odoratissimus). Ingår i det aromatiska vattnet kewravatten som används i indiska desserter.

Detta är en av männens favoritdofter enligt europeiska undersökningar. Dock har oljan alltid varit för exklusiv för att få vidare spridning; det är den pulveriserade roten som använts, t. ex. i potpurrier och puder.
Vatten- eller ångdestillering av roten (förberedd på sedvanligt sätt: skalad, tvättad, torkad, pulveriserad, lagrad i ett par år), vilket ger 0,1-0,2 % av vikten i form av eterisk olja. Det handlar alltså om en eterisk olja, trots den tjocka konsistensen och de vanliga namnen irissmör och iris absolut.
Ursprung
• Europa: Det mesta görs i parfymdistriktet Grasse i södra Frankrike av importerad italiensk rot men franskodlad rot anses ge ännu mer viollik doft.
Beskrivning Gul eller gulvit fet massa, fast i rumstemperatur. Smälter vid 44-45° till en gul eller gulbrun vätska. Svagt bitter smak.
Doftämnen
Ketoner  
iron upp till 10 %
Organiska syror  
myristinsyra 85-95 %
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Innehåll • Mest myristinsyra, som inte luktar men gör oljan tjock.
• Det som ger violdoft är iron som också finns i viololja.
Varianter
• Forntidens irisolja
Destillerades inte utan kokades ur och tillsattes sedan idag okända ingredienser. Mycket dyr i Egypten på 300-talet f. Kr. Enligt Dioskorides i Rom första århundradet var den värmande och lugnande och användes utvärtes för att dra samman t. ex. hemorrojder och svullna bihålor.
• Iris absolut
Eterisk olja behandlas med alkalier så att den förtjockande myristinsyran går bort. Kvar blir en flytande absolut, ljusgul till klar med träig blomdoft, sötare än den eteriska oljan. Används i fina parfymer. I INCI-listan och därmed inte i innehållsförteckningar redovisas det bara som "extrakt", som kan betyda extraherat på många sätt; aboslut är ett.
• Iris resinoid (hartsolja)
Skalad irisrot dras ut i 95 % alkohol som sedan destilleras bort. Kvar blir 14-23 % av rotens vikt i form av en brungul till rödbrun sirapslik hartsolja, till 50-80 % löslig i alkohol och med pudrig och lite vaxig doft. Görs i Italien, används i fin tvål. Andra lösningsmedel används också som ger mindre mängd olja med ljusare färg och mjukare doft, t. ex. petroleumeter (2 % av rotens vikt) och bensen (2-4 %, med mycket hartsämnen).
• Iris resinoidolja
Hartsoljan destilleras. Man får ut 3-7 % av hartsoljans vikt i form av en olja med upp till 70 %  iron.
• Flytande irisolja (eng. liquid orris oil)
Kan vara iris concrète som renats från fasta ämnen eller en ren förfalskning.
Ersättning
• Förfalskas ofta eftersom den är dyr. Doftkopior bygger på bl. a. morotsfröolja och cederträolja.
Ketoner av typen iron och jonon.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
• 95 % Iris florentina + 5 % Michelia champaca (ett magnoliarikt träd som odlas i Indien för sina väldoftande blommor) kostar 1.035 kr per ml (1 ml) hos en svensk importör av eteriska oljor.
• Av barmhärtighet säljer man också 1 % av detta löst i något okänt, 5 ml för en hundralapp.

Doftbeskrivning
Viollik doft, mjuk, pudrig och träig med blommig-fruktig, söt och varm botten, lik den torkade roten. Olja ur franskodlad rot är mest viollik, italiensk starkare och dyrare.
Flyktighet
Mellannot till basnot.
Doftblandning
Fixatör - gör att andra doftämnen avdunstar långsammare. Doften blir större och starkare när den späds, så oljan kan och bör doseras mycket snålt. Går bra ihop med många söta blomdofter (labdanum, mimosa, muskatellsalvia, ros, viol), trä (cederträ, sandelträ), en del friska (bergamott, cypress) och mycket väl med den fuktigt gröna vetivert.
Användning
Det är denna olja, inte viololja, som används i högklassiga violdofter, bland annat för att den är så särskilt fixerande på jonon i viololja. Också i cologner, chypresdofter, mossdofter, tobaksdofter och orientdofter.
Fungerar problemfritt som tvålparfym, förutom att den får tvålen att mörkna; den används därför mest i färgade tvålar.
Kan ge allergiska reaktioner.

Mat och dryck
Ger fruktsmak i bl. a. godis.

Litteratur: Se t ex Kruskopf (1959), Lawless (1992), Manniche (1999), Meyer (1952), Naves (1947), Poucher och Howard (1974), Thompson (1928).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 22).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eoirisabsolu.html
Datum: 2018 08 18 - Uppdaterad: 2010 02 14
Cookieinfo
Made with a Mac