Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor - Absoluter och resinoider

Hyacint absolut


Moderväxt
Hyacint (Hyacinthus orientalis)
CAS-nummer 94333-75-2
INCI-namn Hyacinthus orientalis flower extract ["extract of the flowers"]
Engelska namn
Hyacinth absolute, bluebell absolute
Förväxlingsrisk Extrakt - alla utdrag med lösningsmedel

Tradition En parfymolja framför allt, inte använd i aromaterapi.
Doftämnen
Alkoholer     
bensylalkohol  
eugenol  
fenyletylalkohol  
Aldehyder  
bensaldehyd  
kanelaldehyd  
Estrar  
bensylbensoat  
Etrar  
metyleugenol  
Framställning Extraheras med flyktiga lösningsmedel (petroleumeter, bensen) ur blommorna. Man får en concrète som utgör upp till 1 % av blommornas vikt men oftast mycket mindre, och ur denna en absolut som väger 50-70 % av concrèten - alltså till slut kanske 0,5 % av blomvikten. Vilda hyacintvarianter ger mer än odlade. "Extrakt" kan dock betyda extraherat på många sätt; absolut är ett, som inte specificeras i INCI-listan och därmed inte i innehållsförteckningar.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Innehåll • En hel del inte så hudvänligt eugenol.
Varianter • Hyacintextrakt
INCI-listan upptar ingen absolut, däremot extrakt av blomma, blad och hel växt (INCI-namn Hyacinthus orienthalis flower extract, Hyacinthus orienthalis lrsf extract, Hyacinthus orienthalis extract, alla med CAS-nummer 94333-75-2).
• Hyacint absolutolja
Absoluten ångdestilleras vilket ger 2-3 % av vikten i form av eterisk olja. Ljusa blommor ger mer än mörkare. Mycket ovanlig.
Hållbarhet Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. 
Inköp We don't sell, we tell!
Sällan eller aldrig i Sverige.

Doftbeskrivning
Stark, söt och grön blomdoft som påminner lite om styrax. Odlade hyacinter ger starkare doft än vilda, som är friskare och blommigare. Bäst doft anses enkla och ljusa blommor ge.

Användning
I gröna dofter och blomdofter.
Används som tvålparfym.

Litteratur: Se t ex Lawless (1992), Meyer (1952), Naves (1947), Poucher och Howard (1974).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 22).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eohyacint.html
Datum: 2018 04 25 - Uppdaterad: 2010 02 14
Cookieinfo
Made with a Mac