Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Hobladsessens


Moderväxt
Varieteter av kamferträd (Cinnamomum camphora var. linalooliferum och andra)
Synonymer
Hobladsolja, shiuolja
CAS-nummer 91745-89-0
INCI-namn Cinnamomum camphora linalooliferum leaf oil ["essential oil obtained from the leaves"]
Engelska namn
Ho leaf oil, shiu oil
Förväxlingsrisk
Kamferessens av andra varieteter av trädet.

Hobladsoljan har blivit en så vanlig källa till linalol och lågprisersättning för linaloeolja och rosenträolja att den periodvis kring millennieskiftet var en bristvara på världsmarknaden. Sedan man några år in på 2000-talet började begränsa avhuggningen i Kina har dock priset börjat stiga.

Framställning Destilleras ur bladen. Det förekommer dock mycket trixande med fraktionering (endast delar av destillatet används) och rektifiering (oönskade ämnen tas bort)
Ursprung
• Asien: Kina (800 ton årligen på 1990-talet), Taiwan, Japan.
Beskrivning Nästan färglös olja.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabilisk olja.
Doftämnen
Terpener  
cymen spår
eukalyptol (1,8-cineol) spår
kamfen spår
limonen spår
myrcen spår
okimen spår
pinen spår
terpinen spår
Alkoholer     
borneol spår
eugenol spår
linalol 50-99,5 %
safrol spår
Aldehyder  
formaldehyd spår
Ketoner  
kamfer 0,6 %
Estrar  
linalylacetat spår
Innehåll • Linalol: Målet är så mycket linalol och så lite kamfer som möjligt. Efter fraktionering och dubbel rektifiering kan man komma upp i 99,5 % linalol.
• Kamfer: Halterna kamfer och dess alkohol borneol är låga i obehandlad olja, men de är så oönskade att man gör sig besväret att ta bort dem. Man kan komma ner i halter under 0,02 %. Samma gäller för övriga ämnen, önskade som oönskade - alla separeras och säljs rena eller i nya blandningar.
Varianter • Hovedsolja
(INCI-namn Cinnamomum camphora linalooliferum wood oil. Samma CAS-nummer: 91745-89-0)
Destilleras ur trädets ved. Färglös till ljusgul med söt och träig kamferdoft. Används ibland i tvål. Ej att förväxlas med kamferolja som görs ur veden av en annan varietet av trädet.

• Horotsolja
(INCI-namn Cinnamomum camphora linalooliferum root oil. Samma CAS-nummer: 91745-89-0)
Destilleras ur roten. Rik på fenolen och alkoholen safrol.
Ersättning Rosenträolja och linaloeolja kan vanligen ersätta eller ersättas med hobladsolja.
Linalol
kan ersätta eller ersättas hobladsolja. I själva verket är en del hobladsoljor så fraktionerade och rektifierade att oljor med 99,5 % linalol säljs som laevo-linalol ex Ho = L-linalol ur hobladsolja.
Lavendelolja och bergamottolja "förbättras" (förfalskas) allt oftare med manipulerad hobladsolja.
Hållbarhet Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. 
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 45 kr per 10 ml och ibland till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Rosig, lite träig doft med myntaton, påminnande om rosenträolja. Renad hobladsolja luktar nästan rent linalol. Stabil = förändras mycket lite.
Doftblandning
Går bra ihop med citrus (bergamott) och friska dofter (lavandin), många blomdofter och en del kryddor (kanel).
Användning
I blomdofter och citrusdofter.

Nätpublikationer: Cropwatch: Rosewood sustainability (2006 07 14). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 22). Tony Burfield (2003): Substituting for rosewood oil... (2009 07 05).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eoho.html
Datum: 2018 05 23 - Uppdaterad: 2010 02 14
Cookieinfo
Made with a Mac