Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Grapefruktsessens


Moderväxt
Grapefrukt (Citrus aurantium paradisii) - se där om trädets historia
Synonymer
Grapefruktsolja, grapefruktolja
CAS-nummer • 8016-20-4
• 90045-43-5
• -

• Citrus grandis peel oil ["volatile oil obtained from the peel of the grapefruit"]
• Citrus paradisi M. peeol oil expressed ["essential oil expressed from the epicarps"]
• Citrus paradisi peel oil ["volatile oil expressed from the peel of Citrus paradisi"]

Engelska namn
Grapefruit oil, grapefruit oil expressed, expressed grapefruit oil, coldpressed grapefruit oil, shaddock oil expressed
Andra namn
Nordiska språk
Grapeolie (danska)
Förväxlingsrisk
Grapefruktkärnextrakt

En ung frukt och en ung olja - framställdes kommersiellt första gången 1933.
Framställning Skalen och fruktväggen - vanligen rester från juicetillverkning - pressas. Man får ut upp till 0,1 % av vikten i form av eterisk olja.
Ursprung
Det mesta kommer från Amerika (Kalifornien, Florida, Brasilien) men en del också från Italien, Australien och Israel.
Doftämnen
Terpener  
kadinen  
limonen 90-95 %
myrcen  
Alkoholer     
geraniol  
Aldehyder  
alfa-citral (geranial)  
beta-citral (neral)  
citronellal  
oktanal  
Kumariner  
furokumariner  
Beskrivning Ljusgul olja med grön eller röd ton. Kan lätt få en avlagring - värm flaskan i handen eller i vamt vatten så blir innehåller lättflytande igen. Söt, frisk citrussmak, amerikansk är mindre bitter än andra.
Mått och vikt • 100 ml väger 84-86 gram - mycket lätt olja.
• 100 gram = 119-116 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten, glycerin, propylenglykol.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor, flytande paraffin (mjölkigt).
Innehåll • Huvudsakligen monoterpenen limonen, som är det ämne som lätt oxideras varvid oljan kan bli hudirriterande.
• Icke flyktiga vaxämnen (upp till 7-8 %
) som gör oljan svår att lösa klar i alkohol. Tas ofta bort och säljs sedan för att användas som "fruktvaxer för håret".
Varianter
• Terpenfri grapefruktsolja: Furokumariner och limonen tas bort. Av det senare framställs flyktiga aldehyder och tillsätts till det som är kvar av oljan, som blir lite tyngre än vanlig grapefruktsolja.
• Destillerad grapefruktsolja: Ångdestilleras, vilket ger sämre doft och en mindre uppiggande olja.
• Extraherad grapefruktsolja: Ger ett bittert smakämne (naringin) som används mycket i läskedrycker.
• Blodgrapefruktolja: Gul olja med frisk, rätt söt doft, lättare än vanlig grapefruktolja.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt, tillslutet, bäst i kylskåp. Detta är en av de minst hållbara oljorna, som kan bli dålig redan inom ett halvår (limonen oxideras) och det märks inte alltid på lukten.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor olja för 40-95 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Frisk, rätt söt citrusdoft. Oljor från Europa och Mellanöstern har en bitterhet i både lukt och smak som saknas i amerikansk olja.

Flyktighet
Toppnot till mellannot. På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 1-14 är toppnoter, får grapefruktsolja värdet 6.

Doftblandning
Grape går bra ihop med annan citrus (apelsin, citron, citronverbena, geranium, lime, neroli, orangeblom, samt bergamott som fixerar grapefrukt mycket bra), andra friska dofter (basilika, cypress, enbär, palmarosa, rosmarin) och trä (cederträ, rosenträ, sandelträ). Grape kan passa mycket bra ihop med en del kryddor (kardemumma, koriander) och söta dofter (jasmin, lavendel, ylang-ylang
). Dessutom maskerar den kamomill oväntat bra.
Användning
Doftämne i rengöringsmedel, kräm, kosmetika och parfym (upp till 1 %). I citrusdofter, typisk och bra i eau de cologne.
• Rumsparfym: Uppiggande, höjer humöret - användbar vid trötthet, oro, stress, nervositet, prestationsångest och nedstämdhet och vid de humörsvängningar som ingår i PMS. Grapefrukt kan hjälpa snabbt och enkelt vid stresshuvudvärk och huvudvärk som kommer av täppta bihålor. Vid insomningsbesvär kan en blandning av grapefrukt med sandelträ och frankincense vara mycket effektivt lugnande. Doften sägs också vara bra mot baksmälla och enligt en del aromateraputer ska den vara effektiv mot jetlag. Doften stimulerar aptiten och ökar saliv- och gallsaftsproduktionen och är en effektiv luktborttagare särskilt mot matos - en olja för köket.
Doftens element
• Trä; I det kinesiska medicinska systemet hör grapefrukt till energifasen Trä, som verkar genom lever och gallblåsa och i obalans ger irritation, ilska, stela leder och spända muskler särskilt i huvud och käke. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck ordning, tålamod och framsynthet.
Hudläkemedel
Bakteriedödande, stimulerande och sammandragande.
Fet till normal hy. Utmärkt för aknehy och slapp och livlös hy med tilltäppta porer.
För fett hår. Sägs stimulera hårväxten och minska håravfall. Oljan är rik på de ickeflyktiga, glansgivande vaxämnen som de senaste åren marknadsförts som fruktvaxer för håret.
Inpackning: 1-2 % (25-60 droppar per dl)
Massage med grapefruktessens stimulerar matsmältningen och anses stärka lever, galla (elementet Trä) och immunförsvar och vara allmänt renande och avgiftande. Oljans rykte om sig att underlätta nedbrytningen av fett har bidragit till dess användning i massage på celluliter och vid bantning. Den är åtminstone stimulerande för lymfcirkulationen (vattendrivande), varför den kan vara användbar vid ödem.
Eterisk olja av grapefukt ingår ibland också i oljor för muskelmassage före och efter träningspass, eftersom den slappnar av musklerna och lindrar stelhet och sägs bidra till att driva ut mjölksyra ur musklerna.
Används som tvålparfym. Flyktig, måste fixeras väl.
Icke irriterande så länge den är färsk. När oljan blir gammal kan oxiderat limonen ge allergiska reaktioner. Oljan innehåller bergaptener (kumariner) som talar för att den är fototoxisk, men undersökningar har inte gett den effekten i praktiken. Om man under lång tid applicerar stora mängder grapefruktsolja på möss får de hudcancer.
• Branschorganisationen IFRA:s rekommendation för citrusoljor: Max 15 ppm (15 mg per kilo) bergapten (5-MOP) i produkter som ska användas på hud som utsätts för sol och ska ligga kvar, d.v.s. inte sköljas bort, och max 1 ppm (1 mg per kilo) i solskyddsmedel och i preparat som ska snabba på pigmenteringen ("bronzing"). Om också andra fototoxiska ämnen ingår i produkten, bör den totala halten inte överstiga den rekommenderade maxhalten - eller, fritt fram för tolkning: "In the presence of other phototoxic ingredients, the sum of concentrations (expressed as % of the respective maximum levels) shall not exceed 100 %." En äldre rekommendation var max 10 % citronolja i produkter avsedda att användas på hud som utsätts för sol och som ska ligga kvar.

Mat och dryck
Används mycket i mat, godis (ca 1 %) och dryck, särskilt läskedrycker.  
Invärtes bruk
Vid förkylning och influensa, PMS, klimakteriebesvär, matsmältningsproblem som gallbesvär och svag lever. Anses rena kroppen från slaggprodukter. Stimulerar aptiten och salivproduktionen.
Miljö
Olja från ekologiskt odlad grapefrukt finns att få.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Lawless (1992), Lawless (1996), Ullmark (1997), Worwood (1991). Flyktighetsskala: Poucher och Howard (1974).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 11 29).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eograpefrukt.html
Datum: 2018 04 25 - Uppdaterad: 2010 02 14
Cookieinfo
Made with a Mac