Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Geraniumessens


Moderväxt

Rosengeranium av ett par arter (Pelargonium graveloens = Pelargonium odorantissimum, Pelargonium radula var. roseum = Geranium roseum)

Synonymer
Pelargonolja, rosengeraniumessens, geraniumolja, gräsolja, lemonolja, arabisk nardus, Bourbonolja, mawaolja
Farmakopénamn
Pelargonium graveolens: Aetheroleum pelargonii, Aetheroleum geranii rosati, Oleum geranii
CAS-nummer 1) 8000-46-2, 90082-51-2
2) 90082-51-2
3) 90082-55-6
INCI-namn

1) Pelargonium graveolens flower oil ["volatile oil obtained from the flowers of Pelargonium graveolens"]
2) Pelargonium graveolens leaf oil ["essential oil obtained from the leaves of the plant, of Pelargonium graveolens"]
2) Pelargonium odoratisimum leaf greveolens stem oil (sic) ["essential oil obtained from the stems of the plant, Pelargonium graveolensodoratisimum" (sic)]
3) Pelargonium roseum leaf oil ["essential oil obtained from the leaves of the plant, Pelargonium roseum"]
3) Pelargoinium roseum stem oil ["essential oil obtained from the stems of the plant, Pelargonium roseum"]

Engelska namn
1) Geranium oil, rose geranium oil, rose-leaf geraium oil, essential oil of rose geranium, otto of geranium, pelargonium oil, mawah oil
3) Geranium oil, rose geranium oil, rose-leaf geraium oil, essential oil of rose geranium
Andra namn
Romanska språk
Huile de géranium, huile essentielle de géranium, essence de géranium (franska)
Nordiska språk
Geraniumolie (danska)

Andra språk

Geraniumöl, ätherisches Geraniumöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Palmarosaessens - ibland kallad turkisk geraniumolja
Citronellaolja - liksom geranium kallad gräsolja, lemonolja, arabisk nardus.
Citrongräsolja - liksom geranium kallad gräsolja, lemonolja, arabisk nardus.
Nardessens
- helt annorlunda doft.

Rosengeranium börjades odlas 1819 i Grasse och vid mitten av århundradet i franska kolonialländer för framställning av oljan, som var ett billigt alternativ till rosenoljan. Det var mycket tack vare geraniumoljan som parfymer började bli åtkomliga för gemene man från mitten av 1800-talet. Den är fortfarande en mycket viktig parfymolja och en av de mest använda i aromaterapi.
Farmakopéerna
Officinell i 1946 års upplaga av svenska farmakopén som luktförbättrande medel i salvor. Den var också en av de få eteriska oljor som följde med in i nordiska farmakopén 1964.
Ångdestillering av färska eller halvtorra blad och stjälkar, helst före blomningen, eller så får blommorna åka med. Ibland sägs att doften blir mer roslik om bladen destilleras först när de börjat gulna. Man får ut 0,1-0,3 % av vikten i form av eterisk olja. Destillationsvattnet är en viktig biprodukt som extraheras vidare med t. ex. bensen.
Ursprung
Lite geraniumolja framställs i Europa (Spanien, Italien, Ryssland) och Asien (Kina) men mest och bäst kommer från Afrika:
• Östafrika, kallad bourbonolja: Ön Réunion utanför Madagaskar, förr kallad Bourbon, där man hävdar att bourbonolja bara kan fås 1) av en särskild geraniumhybrid 2) som odlas bara på Réunion. Hälften av all geraniumolja i handeln kallas bourbonolja. Från och till översvämmas marknaden av bourbonolja. Det hände t. ex. år 2000 och allt kunde omöjligen komma från Réunion. Mycket av det som verkligen kommer från Réunion destilleras dessutom ur andra hybrider. I Sverige säljs bourbonolja med ursprungsbeteckningarna Réunion och Réunion/Madagaskar.
• Nordafrika, kallad "afrikansk geraniumolja": Marocko, Algeriet, Egypten.
• Övriga Afrika, ibland kallad mawaolja: Kenya, Sydafrika.
Klar, tunn och lättflytande olja med stickande bitter örtsmak. Färgen varierar med ursprung: Bourbon är olivgrön till brungrön när den är färsk och gulnar med ålder. Nordafrikansk är gul (Algeriet, Marocko) eller ljusgul (Egypten). Kinesisk är gulbrun till grön. Kokpunkt 197°.
100 ml väger 88-90 gram. 100 gram = 114-111 ml.
• Olöslig i vatten, glycerin.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor, flytande paraffin, propylenglykol.
pH och inkompatibiliteter
• Vattenutdrag 2 % blir svagt surt (pH 4-6) till måttligt surt (pH 2-4).
Innehåll Innehåll och proportioner varierar mycket beroende på art och underart som i sin tur finns i många kemotyper i olika länder.
• Oljan domineras av tre terpenalkoholer och av vilka geraniol brukar betraktas som den viktigaste. Nordiska farmakopén 1964 krävde 20-40 %.
Nydestillerad bourbon-olja kan innehålla svavelämnen som inte finns i de färska bladen.
Doftämnen
Alkoholer     
citronellol  
geraniol mest
linalol  
Varianter • Terpenfri geraniumolja
1,5-2 gånger starkare, d.v.s. det kan räcka med halva mängden för samma dofteffekt. Färglös, löses i mindre än lika delar 80 % alkohol, 3 delar 70 % alkohol, 10 delar 60 % alkohol. 

• Geranium absolut
Först extraheras växten med petroleumeter eller bensen till concrète (en tjock mörkgrön gröt; 0,25 % av växtvikten) och sedan extraheras denna med alkohol till absolut (mörk olja, 80 % av concrètens vikt). Doften är mer roslik än den eteriska oljan och mycket hållbar. Görs i Marocko.

• Geranium absolutolja
Ångdestillering av absolut ger 60-70 % av dess vikt i form av eterisk olja. Det låter inte mycket med tanke på hur lite absolut man får ut, men ger i slutändan mer doft än om man destillerar oljan direkt ur växten.

Fransk geraniumolja, rosengeraniumolja (fr. geranium sur rose)
1 del geraniumolja destilleras med 50 delar rosenblad. Görs i Grasse och anses, förstås, vara den finaste av alla geraniumoljor - när den inte får gälla för rosenolja. 
Ersättning
• Också geraniumoljan förfalskas, särskilt med de billiga oljorna från asiatiska Cymbopogongräs: citronellaolja (Ceylontypen), citrongräsolja, palmarosaolja och alldeles särskilt ingefäragräsolja.
Att späda ut bourbonolja med andra geraniumoljor hör till de hederligare tricken.
• Syntetisk geraniumolja görs av huvudbeståndsdelarna geraniol och citronellol.
• Mycket använd redan från början för att förfalska rosenolja. Idag används vanligen terpenfri geraniumolja för sådana blandningar.
• Geraniumextrakt (extrait): Färdigblandad alkohollösning att använda i alkoholhaltig parfym - recept där.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Oxideras under inverkan av luft och ljus, vilket märks på att oljan blir mörkare. Nydestillerad bourbonolja oxideras också medvetet (man luftar den helt enkelt) så att svavelämnena försvinner vilket förbättrar doften avsevärt.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 45-200 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker. Butiker i kosmetikakedjor tar runt 140 kr.

Doftbeskrivning
Frisk, grön, fruktig och mycket söt citrusdoft med ros, krydda och pepparmynta i toppnoten och sötare och fylligare mellannot. Doften varierar med växtplats och hur mycket av växten som tagits med i destilleringen. Dessutom används flera besläktade arter, så här finns stora variationer.
• Bourbonolja har en kraftig toppnot av mynta som skyms av något närmast unket (det är vanligt att man luftar den för att förbättra toppnoten) men blir sedan fruktig, kryddig och rosig.
• Nordafrikanska oljor är omedelbart söta, rosiga och kryddiga, men särskilt algerisk saknar jordighet och djup och plattas fort ut.
• Kinesisk börjar som blommig men blir snart grönare och vassare.

Flyktighet
Toppnot, mellannot eller basnot - buden varierar, mycket beroende på att doften kan skilja sig så mycket åt mellan olika växtplatser. På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 15-60 är mellannoter, får fransk, spansk och afrikansk (=nordafrikansk) värdet 24 och Bourbon 29. Tisserand redovisar värdet 29 ur gamla upplagor av Poucher och ger själv, utan närmare bestämning av ursprunget , värdet 87 på en likadan skala, där 60-100 är basnoter. 

Doftblandning
Trots att doften inte är särskilt stark blir geranium lätt dominant genom sin sötma. Bara en liten gnutta ger en mjuk grön ton som samlar ihop andra dofter till en helhet, t. ex. där mellannot och basnot spretar åt olika håll.
Annars är geranium en av de få dofter som passar ihop med nästan allt. Den går väl ihop med citrusdofter (apelsin, bergamott, citron, grapefrukt, lime, mandarin, neroli, palmarosa) och andra friska dofter (basilika, enbär, frankincense, mejram, rosmarin, tea tree), kryddor (kryddnejlika, svartpeppar), trä och barr (cederträ, cypress, rosenträ, sandelträ) och andra söta dofter (benzoin, jasmin, kardemumma, lavendel, muskatellsalvia, ros, viol, ylang-ylang). Maskerar kamomill och friskar upp patchouli. Utmärkt för att förstärka rosdofter, och här gäller som alltid med geranium att dosera snålt.
Användning
Doftämne i  rengöringsmedel, kräm, parfym (upp till 1 % av doftämnena), luktkorrigens i medicinska salvor (upp till 0,3 %). Bra för att späda ut äkta rosenolja

• Rumsparfym: Lugnar vid upprördhet, oro, rastlöshet och humörsvängningar. På en del, särskilt barn, kan effekten istället bli mycket stimulerande. Aromaterapeuter betraktar den som en riktig gå-in-i-väggen-olja; oavsett om den lugnar eller stimulerar blir man på gott humör av den.
Insektsmedel: Stöter bort insekter. I slutet av 90-talet och början av 2000-talet ingick geraniumolja i ett par svenska medel mot stickande och bitande insekter på husdjur; ett mycket enkelt recept (citronella 3 %, geranium 1 %) och ett mer utarbetat (citronella 4 %, geranium 1 %, cederträ 0,7 %, perubalsam 0,7 %, galangalrot 0,7 %). Vissa år gick det ått ett par hundra kilo geraniumolja till dessa medel.
Doftens element
• Vatten: I det kinesiska medicinska systemet hör geranium till energifasen Vatten, som verkar genom njurar, urinblåsa och inre sexualorgan och i obalans ger problem i dessa organ, hudutslag, rädsla och ängslighet. Oljan, särskilt masserad i nedre delen av ryggen, kan stimulera till fasens positiva uttryck mod, viljestyrka och äventyrlighet.

Hudläkemedel
Rengörande, bakteriedödande, sårläkande, inflammationshämmande, klådstillande och blodstillande, varför den används på skador, sår, brännskador, solsveda, psoriasis, torrt eksem och hudsprickor, bäst i kombinationmed andra oljor. Effektiv på en del hudsvamp som fotsvamp och virus som bältros, ringorm och herpes. Oljan används också för sin sammandragande verkan på slapp och hängig hy, vätskeansamlingar, hemorrojder, blåmärken och brustna blodkärl. Den sägs balansera talgproduktionen och används därför till hud med akne och pormaskar.
Kräm: upp till 2-3 % (50-90 droppar per dl)
Från torr till fet hy med akne och pormaskar. Slapp hy.
Förebyggande mot mjäll vid torr hårbotten; som i balsam eller inpackning ihop med lavendel och sandelträ, i medel mot huvudlöss.
I små mängder som smakmedel i munvatten etc.
En av de mest använda oljorna i aromaterapi, betraktad som en stor "kvinnoolja" som gör gott för och tåls av så gott som alla. En ofta använd term om oljan är att den är "hormonbalanserande". Den är stimulerande på lymfcirkulationen (vätskedrivande) och sammandragande, varför den används mycket (särskilt ihop med lavendel) på åderbråck, celluliter, för att förebygga hudbristingar och, med särskilt goda resultat, på ödem och tillfälliga vätskeansamlingar. Oljans blodcirkulationsstimulerande verkan bidrar till den nervvärkslindrande effekten, som är särskilt kraftfull när den används vid fibromyalgi tillsammans med mejram och blå kamomill.
Bra vid torra eksem, revorm, brännsår, kylskador. Stärkande i ångbad när en snuva är på gång. I helbad vid PMS, kraftig menstruation, underlivsinfektioner och klimakteriebesvär. 
• Helbad: 8-10 droppar.
Fungerar problemfritt (och antiseptiskt) som tvålparfym. "No well-perfumed soap of good quality is complete without a liberal quota of this raw material", som Poucher och Howard uttrycker det 1974.
Irriterar mycket sällan huden men mycket känsliga personer kan reagera eller få kontakteksem, särskilt av bourbonolja. Geraniol brukar vara boven. Inte fototoxisk.

Mat och dryck
Oljan används flitigt i livsmedelsindustrin framför allt i söta livsmedel och drycker. Smak- och doftämne i snus.
Invärtes bruk
I södra Afrika mycket använd folkmedicinskt både invärtes och utvärtes. Den sammandragande verkan är till hjälp vid diarré, tarmkatarr, slembildning och inre blödningar och för typiska kvinnobesvär som PMS med humörväxlingar, svullnad, smärtsam och riklig menstruation, särskilt tillsammans med muskatellsalvia. Urindrivande. Lugnande vid oro, lättande vid nedstämdhet, mycket stimulerande på en del människor. Oljan applicerad på huden absorberas i kroppen på 60-80 minuter. Vid invärtes bruk är dosen 2-4 droppar 2-3 gånger dagligen.
Ogiftig men ska inte användas under graviditet och inte vid tumörer som har samband med östrogen, t. ex. bröstcancer. 

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Andersen (1998), Antczak och Antczak (2001), Gentz och Lindgren (1946), Hiltunen (1999), Juneby (1999), Kruskopf (1959), Lawless (1992), Lawless (1996), Lindgren (1918), Ljungdahl (1953), Meyer (1952), Naves (1947), Nordiska farmakopén I (1961-1965), Pharmacopoea Svecica I (1775), Piesse (1857), Reynolds (1996), Thompson (1928), Ullmark (1997), Valnet (1992), Vron (1997). Flyktighetsskalor: Poucher och Howard (1974), Tisserand (1977).
Nätpublikationer: Nationalencyklopedin (2004 04 14). HerbalGram: Essential oils of economic value in Madagascar (2006 05 14). Kemikalieinspektionen: Försålda kvantiteter av bekämpningsmedel (2008 09 15). Kemikalieinspektionen: Preparatinformation (2008 09 15).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 11 29).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eogeranium.html
Datum: 2018 09 19 - Uppdaterad: 2010 02 17
Cookieinfo
Made with a Mac