a
 
Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Galbanumessens


Ytterligare sade Herren till Mose: - Tag dig välluktande kryddor, stakte och sjönagel och galban, och jämte dessa vällukter rent rökelseharts, lika mycket av vart slag, och gör därav rökelse, en konstmässigt beredd blandning, saltad, ren, helig.
(Gamla Testamentet: Andra Mosebok, 30:34-36) 
Moderväxt
Galbanum (Ferula galbaniflua) - se där om växten och hartsen
Synonymer

Galbanolja, galbanumolja, granisolja
1) Parfymbalbanumolja, mjuk galbanumolja, levantisk galbanumolja
2) Medicingalbanumolja, hård galbanumolja, galbanolja, granisolja, persisk galbanumolja

CAS-nummer

8023-91-4

Ferula galbaniflua resin oil ["essential oil obtained from the resin of Ferula galbaniflua"]
Engelska namn
Galbanum oil, galbanum gum oil, galbanum resin, bubonion oil
Andra namn
Romanska språk
Huile de galbanum (franska)

Andra språk
Galbanumöl (tyska)

Hartsen har använts sedan urtid; se mer om den under moderväxten.
Farmakopéerna
Den eteriska oljan har inte varit officinell i Sverige, däremot galbanumhartsen. Detsamma gäller brittiska farmakopén.

Ångdestillering eller vattendetillering av galbanumharts.
1) Parfymgalbanumolja
Eterisk olja utgör 10-16 % av hartsens vikt.
2) Medicingalbanumolja
Eterisk olja utgör ca 5 % av hartsens vikt.

Ursprung
• Asien: Oljorna destilleras vanligen i Europa och USA av harts importerad från området Turkiet - Iran. Leveranserna fick ett svårt avbräck under 70- och 80-talens krig men har stabiliserat sig något. Idag exporterar Iran båda sorternas harts och till bl. a. Frankrike även olja för parfymbruk.
1) Parfymgalbanumolja
Färglös, ljusgul eller gul olja med bitter smak. 
Mått och vikt 1) Parfymgalbanumolja
100 ml väger 87-89 gram. 100 gram = 117-114 ml.
Varianter • Hartsextrakt av galbanum
INCI-listan uppger för den eteriska oljan CAS-numren 93165-40-3 och 8023-91-4. Lusläser man lagtexten som listan ska återspegla, framgår dock att det första numret avser extrakt (Ferula galbaniflua extract) och det andra den eteriska oljan.
Löslighet • Olösliga i vatten.
• Lösliga i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Doftämnen
Terpener  
pinen  
Innehåll Båda består huvudsakligen av terpener.
Varianter
1) Parfymgalbanumolja
• Parfymgalbanum resinoid
Hartsen extraheras med 96 % alkohol vilket ger hartsolja (45-60 % av hartsens vikt) eller med bensen (40-50 % av vikten). Hartsoljan är en mörkgul till brun sirap med kraftfull grönpeppardoft. Löses inte klart i alkohol men används som fixatör, framför allt i hyacintdofter, och i fougèresdofter, lavendeldofter, orientdofter, chypresdofter, barrdofter och alla slags trä- och mossdofter. Bakteriedödande och konserverande

• Terpenfri parfymgalbanumolja, "galbanol"
Lite tyngre, utan kumariner.
Båda oljorna ska förvaras mörkt, svalt och lufttätt och har i sig bakteriedödande och konserverande effekt.
Inköp We don't sell, we tell!
1) Parfymgalbanumolja: Inte i svensk handel.
2) Medicingalbanumolja: Ibland hos importörer av eteriska oljor för runt 140 kr per 10 ml och någon gång till ungefär samma pris i hälsokostbuktiker.

Doftbeskrivning
1) Parfymgalbanumolja: Toppnoten beskrivs bäst som terpentin på svettig strumpa - en sniff direkt ur flaskan verkar direkt frånstötande och kväljande på samma sätt som den besläktade asafoetida. I kraftig utspädning blir toppnoten mycket frisk utan minsta kamferkänsla, grön och bladig med lite barr och kåda - som angelika utan sötma. Mellannoten är kryddig och ytterst bitter, basnoten torr, barkig och träig.
Grönpeppar är en vanlig jämförelse men ger inte riktig rättvisa åt bitterheten.
Flyktighet
Båda oljorna är toppnoter, till skillnad från hartserna som är fixerande basnoter.

Doftblandning
1) Parfymgalbanumolja: Doften är mycket kraftfull så ytterst lite behövs - en droppe på 50-100 räcker.
Ger den bitterhet som behövs i en del citrusdofter och andra friska och skarpa dofter (citronella, elemi, enbär, frankincense, gran, tallbarr, engelsk lavendel). Verkligt trolleri kan åstadkommas ihop med sött (geranium, jasmin, muskatellsalvia, ros, viol, ylang-ylang) - galbanum torkar ut det kväljande söta till mjuk pudrighet. Den går också väl ihop med en del fruktiga och jordiga dofter (ekmossa, ingefära).
Användning
1) Parfymgalbanumolja: Den som används i parfymeri - ger grönt med bitter accent i rengöringsmedel, kräm och parfym (upp till 0,7 %). Citrusdofter blir ännu friskare, blomdofter får en ton av gröna blad och gröna dofter får den rätta bitterheten, som i den banbrytande gröna parfymen Vent Vert (Balmain 1945).

1) Parfymgalbanumolja
• Rumsparfym: Uppges vara kramplösande. För mycket ger illamående.

2) Medicingalbanumolja
Religiös rökelse: Hartsen omtalas i Gamla Testamentet som ingrediens i helig rökelse.
• Rumsparfym: Röken och ångorna är slemlösande och kramplösande och har använts för matsmältningen, luftvägarna, vid gynekologiska besvär och epilepsi, som smärtlindrare och afrodisiakum. Den anses vara lugnande, nervstärkande, "jordande" och "uppklarande" på tankar och känslor; en doft att omge sig med vid spänning och stress.

Doftens element
• Luft, jord: I europeisk magisk praxis förknippas medicingalbanum med både Venus (luft, jord) och Saturnus (jord) - det senare liksom en annan Ferula, asafoetida. Båda är hartsämnen, vilket i sig anses ge saturnisk kvalitet.
• Jord: Vissa moderna elementläror (Henglein) beskriver medicingalbanum med termerna elementet Jord och årstiden vinter, förknippade med bevarande, struktur och realism; dess verksamhetsfält antas vara framför allt känslolivet (snarare än intellektet eller kroppen). Andra dofter med denna stabiliserande verkan på känslolivet är t. ex. angelika, en del arter av myrra, nard och virginiaceder.

Hudläkemedel
2) Medicingalbanumolja
Hartsen är bakteriedödande och har använts på bölder, inflammationer, hudskador, sår och ärr; förr t. ex. i plåster för sår och mot finnar. 
2) Medicingalbanumolja
Aknehy, "mogen" och rynkig hy.
2) Medicingalbanumolja
I smärtstillande massage på t. ex. reumatism och smärtande muskler.
Båda oljorna används i tvålparfym.
Inte kända som hudirriterande.

Mat och dryck
Oljorna används som smakämne i mat av många slag, från godis och charkuterier, och också i drycker.
Invärtes bruk
2) Medicingalbanumolja
Både hartsen och oljan är kramp- och slemlösande. Hartsen har använts i Asien och Mellanöstern sedan medeltiden på ungefär samma sätt som asafoetida för luftvägsbesvär, matsmältningsproblem och nervösa åkommor. Ett gammalt namn var moderlivsharts = abortmedel.
2) Medicingalbanumolja
Ogiftig, men det brukar rekommenderas att inte använda oljan under graviditet eftersom den påverkar livmodern. 

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Gentz och Lindgren (1946), Jönsson och Simmons (1935), Kinkele (2004), Lawless (1992), Lindgren (1918), Meyer (1952), Pharmacopea suecica I (1775), Svenska farmakopén VIII (1901), Thompson (1927).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 11 29).
Eur-Lex: 2006/257/EG: Kommissionens beslut av den 9 februari 2006 om ändring... (2008 10 21)

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eogalbanum.html
Datum: 2018 09 19 - Uppdaterad: 2009 11 30
Cookieinfo
Made with a Mac