Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor - Absoluter och resinoider

Frangipani absolut


Moderväxt
Frangipani (Plumiera acutifolia)
Engelska namn
Frangipani absolut, frangipanni absolut
Andra namn
Romanska språk
Frangipane (franska)

Frangipani är ursprungligen namnet på en italiensk adelsätt - det var en markis Frangipani som uppfann den berömda frangipanidoften som först användes torr i luktpåsar, sedan blev en popupulär handskparfym (se doftfamiljen läderdofter). En amatörbotaniserande ättling till honom följde med på en av Kolumbus resor och hittade frangipaniväxten och fick den döpt efter sig.
På 17-1800-talen hade varenda parfymör sin egen frangipaniparfym. Gemensamt för dem var jasmindoft, som frangipaniträdets blomdoft jämfördes med. Oljan ingår alltså inte nödvändigtvis eller till och med sällan i frangipaniparfym, däremot i parfum éternel.
Extraheras med alkohol erller hexan ur blommorna.
Ursprung
Framställs i Indien.
• Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. 
Inköp We don't sell, we tell!
Ibland hos importörer av eteriska oljor för runt 125 kr per ml (spädd till 50 %). Sällan eller aldrig i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Söt blomdoft, ofta jämförd med jasmin.

Flyktighet
Basnot.
Användning
Grunden i doften parfum éternel.
• Rumsparfym: Används i rökelser i Indien.

Litteratur: Se t ex Naves (1947), Piesse (1857).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 11 29).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eofrangipani.html
Datum: 2018 06 25 - Uppdaterad: 2009 11 30
Cookieinfo
Made with a Mac