Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Citroneukalyptusessens


Moderväxt
Citroneukalyptus
1) Eucalyptus citriodora
2) Eukalyptus staigeriana
Synonymer
Eukalyptusolja, citruseukaluptusolja, citroneukalyptusolja
1) Eukalyptus citriodoraolja
2) Eukalyptus staigerianaolja
CAS-nummer 1) 8000-48-4
2) 92502-70-0
INCI-namn 1) Eucalyptus citriodora oil ["volatile oil obtained from Eucalyptus citriodora"]
2) Eucalyptus species leaf oil ["essential oil distilled from the fresh leaves of different species of eucalyptus"]
Engelska namn
1) Eucalyptus citriodora oil, eucalyptus citradora oil, lemon-scented eucalyptus oil, lemon-scented gum oil, citron-scented gum oil, scented gum tree oil, eucalyptus citridorus oil, spotted gum oil, boabo oil
Förväxlingsrisk
Eukalyptusolja (av Eucalyptus globulus och polybractea)
Pepparmyntseukalyptusolja (av Eucalyptus smithii, dives och radiata)

Används mer som doftämnen än medicinskt. På senare år som fästingmedel. 
1) Eukalyptus citriodora
Ångdestilleras ur blad och unga skott eller av blad och grenar från unga buskar.
2) Eukalyptus staigeriana
Ångdestilleras ur bladen, vilket ger 1,9-2,1 % av vikten i form av eterisk olja, mer än ur citriodora.
Ursprung
1) Eukalyptus citriodora
Mest från Brasilien och Kina; i Sverige kan man även hitta olja från Madagaskar.
2) Eukalyptus staigeriana
Framställs framför allt i Brasilien men en del också i Australien och andra länder där trädet odlas.
1) Eukalyptus citriodora
Färglös eller ljusgul olja, ibland med grön ton. Mycket tunn och lättflytande.
2) Eukalyptus staigeriana
Ljusgul till mörkgul olja.
1) Eukalyptus citriodora
100 ml väger 86-88 gram. 100 gram = 116-114 ml. 1 ml = ca 40 droppar.
1) Eukalyptus citriodora
• Olöslig i glycerin, svårlöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor, flytande paraffin, propylenglykol, bensylbensoat.
2) Eukalyptus staigeriana
• Olöslig i vatten, glycerin.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Innehåll Dessa oljor har inte många likheter med vanlig eukalyptusolja; halten eukalyptol i dem är t. ex. minimal:
1) Eukalyptus citriodora
Domineras av aldehyder; citronellal kan utgöra nästan hela oljan och framställs ur den. Av aldehyden citronellal bildas p-mentan-3,8-diol, det ämne i citroneukalyptusolja som stötet bort mygg. Andra aldehyder som inte är så välluktande tas ibland bort.
2) Eukalyptus staigeriana
Också denna olja domineras av aldehyder, men här framför allt citral.
Doftämnen
Terpener 1) citriodora 2) staigeriana
eukalyptol (1,8-cineol) 1 % lite
pinen    
Alkoholer       
citronellol 5 %  
p-memtan-3,8-diol x  
Aldehyder dominerar  
citral   dominerar
citronellal 70-95 %  
geraniol    
Varianter • Terpenfria eukalyptusoljor: Fyra gånger starkare = det krävs endast fjärdedelen för samma dofteffekt. Löslig i 70 % alkohol
Eukalyptusolja (globulus, polybractea)
Pepparmyntseukalyptusolja(smithii, dives, radiata)
• Yuukari Yu: Beskriven i INCI-förteckningen som eterisk olja av Eucalyptus globulus eller andra besläktade arter av familjen Myrtaceae - kan omfatta rätt mycket, alltså. Inget CAS-nummer. Dess funktioner i kosmetika uppges vara doftmaskerande och hudvårdande.
Ersättning • Ingen av oljorna kan ersätta eller ersättas av vanlig eukalyptusolja, som är helt annorlunda till innehåll och doft.
1) Eukalyptus citriodora
• Kan ersätta och errsättas av citronellaolja (Java-typen) som är lik till innehåll, doft och användning.
• Kan ersätta och ersättas av citronellal.
2) Eukalyptus staigeriana
• Kan ersätta och ersättas av västindisk citrongräsolja.
• Kan ersätta och ersättas av citral.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Inte i närheten av homepatiska preparat.
Inköp We don't sell, we tell!
1) Eucalyptus citriodora: Hos importörer av eteriska oljor för 50-60 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.
2) Eucalyptus staigeriana: Hos importörer av eteriska oljor för runt 70 kr per 10 ml och ibland till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
1) Eukalyptus citriodora
Frisk citrondoft som är mycket lik citronella och vid intorkning blir sött blommig.
2) Eukalyptus staigeriana
Örtigare citronlik men också här finns lite fruktig rosighet.
Flyktighet
Toppnoter till mellannoter.
1) Eukalyptus citriodora
På Poucherd och Howards flyktighetsskala 1-100, där 15-60 är mellannoter, får citriodora värdet 26.
Doftblandning
Går särskilt väl ihop med citrus, t. ex. citron,  men också t. ex. cederträ och lavendel, barrdofter (cypress, tallbarr) och riktigt friska dofter (mejram, rosmarin, tea tree, timjan).
Användning
1) Eukalyptus citriodora
I rengöringsmedel, ibland i parfym (upp till 1 %).
2) Eukalyptus staigeriana
Används mer i parfym, särskilt citrusdofter.

1) Eukalyptus citriodora
• Rumsparfym: Uppfriskande, men i motsats till vanlig eulayptusolja också lugnande och avslappnande.
insektsmedel: I Australien på 1800-talet användes bladen i luktpåsar ungefär på samma sätt som lavendel användes i linneskåpen i Europa. Det lär vara särskilt effektivt mot kackerlackor och silverfisk. Några droppar olja kan hålla katter borta från möbler man är rädd om. Idag förekommer eukalyptusoljor rätt mycket i rumssprayer; de kamouflerar andra lukter bra.
• För luftvägarna: Utmärkta att inandas vid förkylning eftersom de dödar många bakterier (t. ex. tuberkelbakterier) och virus (inklusive influensa A-virus), löser slem och lindrar feber. Oljan kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum, dock inte av barn eller astmatiker.
Doftens element
• Metall: I det kinesiska medicinska systemet hör eukalyptus till energifasen Metall, som verkar genom lungor och tjocktarm och i obalans ger luftvägsproblem, sorgsenhet, gravallvar, uppgivenhet och rädsla för förändringar. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck handlingskraft, skarpsyntehet och förmåga att se lösningar.

Hudläkemedel
1) Eukalyptus citriodora
Kylande, bakteriedödande, virusdödande, svampdödande, hudstimulerande, cirkulationshöjande och lokalbedövande. Använd på skabb, herpes, fotsvamp, candidasvamp. Svalkande på irritationer, hudskador, brännsår och insektsbett. Deodoriserande effekt.
Hudolja, kräm: 1-2 % (25-60 droppar per dl).
Särskilt fet hy.
Båda de citrusdoftande oljorna kan användas mot huvudlöss - blanda i olja eller alkohol. Svampdödande = mjällmedel.
Svalkande och lokalt inflammationshämmande, t. ex. vid reumatism och ledbesvär. Används också till massage på celluliter.
Kylande massage: 10-30 %.
Dessa är de mest svalkande av eukalyptusoljorna. I sittbad vid candidasvamp, fotbad vid fotsvamp. Ångbad vid förkylning - dödar många bakterier (t. ex. tuberkelbakterier) och virus (inklusive influensa A-virus), löser slem och lindrar vid  bihåleinflammation, feber, hosta och förkylningshuvudvärk.
• Helbad: 3 droppar svalkar, mer kyler.
1) Eukalyptus citridiora
Den eukalyptusolja som används som tvålparfym.
2) Eukalyptus staigeriana
Används sällan eftersom den är mindre stabil.
Åsikterna går isär om huruvida citronsorterna av eukalyptus är mildare eller inte än vanlig eulayptusolja. Överkänslighetsreaktioner kan förekomma i båda fallen.

Invärtes bruk
Alla eukalyptusoljor är slemlösande och antiseptiska och bra förkylningsmedel. Antiseptiska även på urinvägarna, t. ex. vid blåskatarr. Dämpar feber.
Giftighet Ja; alla eukalyptusoljor är giftiga invärtes och eftersom de vid massage absorberas av huden påverkar de även den vägen. Undvik vid epilepsi, astma, högt blodtryck; eukalyptusoljorna höjer blodtrycket.
Miljö
1) Eukalyptus citridiora
Olja från vildväxande träd finns att få.

Litteratur: Se t ex Gentz och Lindgren (1946), Juneby (1999), Lawless (1992), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Ljungdahl (1953), Reynolds (1996), Svenska farmakopén VIII (1901), Svenska farmakopén XI (1946), Ullmark (1997). Flyktighetsskala: Poucher och Howard (1974).
• Artiklar: Citroneukalyptus mot fästingar (Göteborgs-Posten 2004 06 06). Maria Backman: Så här kan du hålla myggen borta (Råd & rön 5:2008).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 11 29).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eoeukalyptuscitron.html
Datum: 2018 10 18 - Uppdaterad: 2010 02 17
Cookieinfo
Made with a Mac