Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Eternellessens


Moderväxt
Curryeternell (Helichrysum italicum = Helichrysum angustifolium)
Synonymer
Curryeternellolja, eternellolja, immortelleessens, immortelleolja
CAS-nummer 90045-56-0
Helychrysum angustifolium flower oil ["essential oil distilled from the flowers"]
Engelska namn
Immortelle oil, everlasting oil, everlasting flower oil, helichrysum oil, oil of St John's herb

Destillerades första gången 1908 i Jugoslavien.
Framställning Ångdestillering av toppskott med blommor (flera varieteter av Helichrysum kan ingå) som innehåller upp till 0,2 % eterisk olja men oftast mycket mindre. Blommorna destilleras vanligen torkade. Färska blommor används också. Dessa börjar jäsa inom ett dygn, vilket ofta får ske eftersom man då får ut mer olja.
Ursprung
Tillverkas i Europa - Jugoslavien, Kroatien, Italien, Frankrike, Spanien.
Doftämnen
Terpener  
pinen  
Alkoholer     
eugenol  
geraniol  
linalol  
Estrar  
nerylacetat 30-65 %
Beskrivning Starkt olivgrön olja. Andra beskriver den som ljusgul till rödgul; här avses  antagligen olja från Helichrysum stoechas. Fet känsla.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol (95 %) och vegetabiliska oljor.
Innehåll • Innehållet domineras helt av estern nerylacetat.
Varianter
• Eternell absolut
Blomskotten extraheras med peroleumeter eller bensen (ger en vaxig gulbrun concrète som utgör upp till 1 % av blommornas vikt) och denna därefter med alkohol (ger en tjock och mörk, nästan brun absolut som väger 70-85 % av concrèten). Avfärgas ofta till en gul olja med renare doft. Doften är söt och kryddig med en underton av tobak och selleri och används för att ge doft åt tobak och för isolering av anetol.

• Eternell absolutolja
Ibland ångdestilleras absoluten vidare (resultat 15-20 % av vikten), men detta destillat anses inte ha lika bra doft som absoluten.
• Eternell bladolja
Hela örten eller de gröna bladen destilleras. Används i kamomilldofter.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 200-300 kr per 10 ml och ibland till ungefär samma priser i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Kväljande söt toppnot, därefter fruktig och träig - lite lik curry eller te. Någon har beskrivit den som en blandning av ros, orangeblomma och kamomill.

Flyktighet
Mellannot till basnot. Mycket hållbar.

Doftblandning
Går bra ihop med söta dofter (labdanum), lavendel, mimosa, muskatellsalvia, perubalsam, ros), citrus (geranium, neroli), jordiga (blå kamomill, vetivert) och en del tyngre dofter (ekmossa, kryddnejlika, patchouli). Rundar av det mesta.

Användning
Ibland som doftämne och fixatör i kosmetika och parfym, särskilt örtiga gröna dofter, orientdofter med ambra, rosdofter och andra blomdofter.
Doftens element
• Trä: I det kinesiska medicinska systemet hör eternell till energifasen Trä, som verkar genom lever och gallblåsa och i obalans ger irritation, ilska, stela leder och spända muskler särskilt i huvud och käke. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck ordning, tålamod och framsynthet.
Hudläkemedel
Lugnande, klådstillande, sårläkande och starkt inflammationshämmande, stimulerar nyproduktion av hud. Bakteriedödande (antiseptisk) och svamphämmande. Inom folkmedcinen har eternellutdrag använts för att behandla eksem, psoriasis och allergiska hudproblem. Användbar i solprodukter både före och efter sol, på alla slags öppna sår och skador. Sägs också vara mycket bra för blåmärken, på hudbristningar, åderbråck och brustna blodkärl.
Fet hy, akne, mogen hy..
Doftämne och fixatör i tvålparfym.
Irriterar inte huden. Inte fototoxisk.

Mat och dryck
Smakämne i mat och dryck med fruktsmak (0,003 % eller mindre). 
Invärtes bruk
Oljan är verksam mot en rad bakterier, bl. a. colibakterier, en del stafylokocker och candidasvamp. Vattenutdrag av örten har använts i europeisk folkmedicin som slemlösande medel vid hosta, astma och bronkit.
Miljö
Olja från ekologiskt odlad ört finns att få.

Litteratur: Se t ex Botanica (2000), Lawless (1992), Ullmark (1997).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 11 29).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eoeternell.html
Datum: 2018 12 16 - Uppdaterad: 2009 11 29
Cookieinfo
Made with a Mac