Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Elemiessens


Moderväxt
Elemi (Canarium luzonicum)
CAS-nummer 9000-75-3
INCI-namn Canarium luzonicumcommune gum oil (elemi) ["essential oil obtained from the resin exudate"]
Engelska namn
Elemi oil, Manila elemi oil, Manila elemi resin oil, elemi gum oil

Farmakopéerna
Någon eterisk olja av elemi har inte varit officinell i Sverige, däremot elemihartsen.
Framställning Ångdestillering av hartsen ger 25-30 % av vikten i form av eterisk olja.
Ursprung
Framställs oftast i Europa och USA av importerad harts, en del destilleras också på växtplatserna (Filippinerna, Java, Kamerun, Sydamerika).
Beskrivning Färglös eller ljusgul olja.
Doftämnen
Terpener  
fellandren  
limonen  
Alkoholer     
elemol  
terpineol  
Ketoner  
karvon  
Fenoler  
elemicin  
Mått och vikt • 100 ml väger 87-91 gram.
• 100 gram = 117-110 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
• Löser sin egen balsam, elemiharts.
• Monoterpener, som D-fellandren som ger toppnoten, och limonen varur karvon bildas.
• Instabila monoterpener bildas vid oxidering.
• Peroxider bildas också vid oxidering. De gör oljan explosiv vid uppvärmning och är också hudirriterande. Branschorganisationen IFRA rekommenderar sina medlemsföretag att använda elemiolja med max 10 millimol peroxider per liter och att tillsätta antioxidationsmedel i produkter med elemiolja.
Varianter
• Elemi resinoid: Hartsen extraheras med bensen eller alkohol till en gul hartsolja (resinoid); man får ut 80-90 % av hartsens vikt. Kristallbildning på hartsoljans yta anses vara ett tecken på god kvalitet.
• Elemiextrakt: Lika vikt harts och alkohol får dra en vecka, omskakas ofta och filtreras. Ofta använt i parfymeri och som tvålparfym.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 55-60 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Stark, frisk och citruslik kryddoft, påminnande om geranium
eller pepprig citron som torkar in till söt och träig. Andra associationer är terpentin, fänkål och dill.
Flyktighet
Toppnot till mellannot. På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 1-14 är toppnoter, får elemi värdet 13.

Doftblandning
Fixatör.
Stark - mycket små mängder behövs. Elemi går bra ihop med andra friska dofter (frankincense, lavandin, mejram, myrra, rosmarin, salvia) inklusive citrus (apelsin, bergamott, lime) och också en del sötare och tyngre (kanel, labdanum, lavendel).
Användning
Doftämne och fixatör av andra dofter i rengöringsmedel, kräm, parfym (upp till 0,6 %), t. ex. i som friskt inslag i fougèresdofter och herrparfymer.

• Rumsparfym: Lugnar sinnesstämningen samtidigt som den stimulerar och skärper tankarna. Anses fungera "klargörande" = hjälper till vid visualisering.
• För luftvägarna: I växtländerna används hartsen som rökelse vid luftvägsproblem (bronkit, katarr, hosta), för sin lugnande effekt på andningen och för att rena rum. Den eteriska fungerar på samma stt och kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum.
Doftens element
• Metall: I det kinesiska medicinska systemet hör elemi till energifasen Metall, som verkar genom lungor och tjocktarm och i obalans ger luftvägsproblem, sorgsenhet, gravallvar, uppgivenhet och rädsla för förändringar. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck handlingskraft, skarpsyntehet och förmåga att se lösningar.

• Eld: Vissa moderna elementläror (Henglein) beskriver doften med termerna elementet Eld och årstiden vår, förknippade med uppvaknande, nytändning och början på tillväxt och rörelse. Dess verkningsfält antas vara framför allt intellektet (snarare än känslolivet eller kroppen). Andra dofter med denna energigivande verkan på intellektet är t. ex. citrongräs, enbarr, enbär, myrten och rosmarin.

Hudläkemedel
Svamphämmande, antiseptisk, lokalt stimulerande, sår- och ärrläkande; användbar i sårsalvor på skador, infekterade sår, hudinflammationer och fuktiga eksem.
Torr, rynkig och åldrad hy - sägs vara föryngrande.
Vid mjäll och irriterad hårbotten.
Redan när hartsen kom till Europa blev den mycket använd i muskelliniment. Idag används den eteriska oljan i värmande massage på reumatisk värk, muskelsmärtor och stela leder och också för att stimuelra lymfcirkulationen och matstmältningen.
Doftämne och fixatör av andra doftämnen i tvålparfym.
Ej hudirriterande.

Mat och dryck
Kan förekomma i de flesta sorters mat (charkuterier, bakverk, desserter) och dryck.
Relativt ogiftig.

Litteratur: Se t ex Gentz och Lindgren (1946), Kinkele (2004), Kumlien (1946), Lawless (1992), Lindgren (1918), Meyer (1952), Naves (1947), Svensk uppslagsbok VIII (1953), Thompson (1928). Flyktighetsskala: Poucher och Howard (1974).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 20).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eoelemi.html
Datum: 2018 04 26 - Uppdaterad: 2009 11 29
Cookieinfo
Made with a Mac