Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Dragonessens


Moderväxt
Dragon (Artemisia dracunculus) - se där om örtens historia
Synonymer
Dragonolja, estragonolja, fransk dragonolja
Farmakopénamn
Oleum dracunculi
CAS-nummer 90131-45-6
Artemisia dracunculus herboil ["essential oil obtained from the whole herbs"]
Engelska namn
Estragon oil, estragon, tarragon oil, oil of tarragon, little dragon oil
Andra namn
Romanska språk
Huile d'estragon huile essentielle d'estragon, essence d'estragon (franska)

Andra språk
Estragonöl, ätherisches Estragonöl (tyska)

Framställning Ångdestillering av blad eller hel ört strax efter blomningen ger 0,5-3 % av vikten i form av eterisk olja.
Ursprung
• Europa: Det mesta - Frankrike, något lite i Italien, Nederländerna, Grekland, Ungern, Ryssland.
• Asien: Lite.
• Amerika: USA.
Doftämnen
Terpener 15-20 %
eukalyptol (1,8-cineol)  
fellandren  
kamfen  
limonen  
okimen - 35 %
pinen  
Alkoholer     
trans-anetol 10 %-
eugenol  
nerol  
terpineol - 17 %
Aldehyder  
kanelaldehyd  
Ketoner  
tujon  
Fenoler  
iso-anetol mycket
metylkavikol 60-80 %
Beskrivning Färglös eller ljusgul, ibland gröntonad olja, som så småningom mörknar till mörkgul och också tjocknar. Stark aromatisk smak.
Mått och vikt 100 ml väger 91-96 gram.
100 gram = 110-104 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Innehåll Innehållet kan variera mycket. Två huvudgrupper av ämnen:
• Två isomerer av anetol (likadan sammansättning, olika struktur): fenolen iso-anetol (metylkavikol, estragol) och fenolalkoholen trans-anetol. Tillsammans kan de utgöra ända upp till 90 % av oljan.
• Monoterpener kan utgöra över en tredjedel och tillsammans med terpenalkoholer mer än halva oljan.
• Rysk dragon uppges domineras av terpenen sabinen och fenolen elimicin.
Hållbarhet Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, lufttätt och svalt, helst i kylskåp - kan bli dålig rätt snabbt. Mörkgul och tjock olja utan den friska doften är gammal.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 80-135 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Söt, kryddig anis - påminner om lakrits och selleri - med ton av citrus och i botten trä.

Flyktighet
Från toppnot till basnot, vanligen det senare. På Poucher och Howards flyktighetsskala 1-100, där 61-100 är basnoter, får dragon värdet 90.

Doftblandning
Stark doft - ta lite. Passar ihop med citrus (apelsin, bergamott, citron, grapefrukt, lime, mandarin) och andra friska dofter (angelika, basilika, enbär, frankincense, galbanum, gran, tall), söta kryddor (kanel, muskot, vanilj) och blomdofter (geranium, lavendel, muskatellsalvia, ros, rosenträ). Den passar också med en del jordigare dofter som ekmossa och blå kamomill.

Användning
Doftämne i rengöringsmedel, kräm, rakvatten, parfym (upp till 0,4 %) - viktig som friskt och örtigt inslag i chypresdofter, fougèresdofter, gröna dofter som nyslaget hö, cologne.
• Rumsparfym: Verkan är antiseptisk och stimulerande - utmärkt i köket.
Doftens element
• Eld: I det kinesiska medicinska systemet hör dragon till energifasen Eld, som verkar genom hjärta och tunntarm och i obalans ger rastlöshet, hjärtklappning och problem med blodcirkulation och hjärta. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck stabilitet, glädje och mottaglighet.
Hudläkemedel
Oljan användes förr i Europa för att behandla ormbett och bett av rabiessmittade hundar. Idag på vätskande sår eller som allmänt antiseptisk ingrediens.
Används sällan i helkroppsmasage och då i utdrivande, stimulerande och kramplösande massage vid PMS och för matsmältningen: kramp, sura uppstötningar, svag aptit.
Används som sött inslag i tvålparfym.
Koncentrationer upp till 4 % har inte gett irritation vid tester. Inte fototoxisk.

Mat och dryck
Dragon är en gammal aptitstmulerande krydda. Inom livsmedelsindustrin används oljan i likörer och andra drycker, desserter, bakverk (upp till 0,04 %), inläggningar samt förstås i industriellt tillverkad béarnaisesås och hollandaisesås. Kan användas hemma i köket i mycket små mängder i t. ex. soppor, såser, fisk- och grönsaksrätter..
Invärtes bruk
Bladen används som aptitstimulerande, urindrivande och som lugnande medel och i cancerbehandling. Kramplösande; 2-4 droppar på en sockerbit sägs stoppa hicka, eller tugga på ett dragonblad. Vid invärtes bruk är dosen 2-3 droppar 3-4 gånger dagligen.
Gravida bör undvika oljan. Antas vara cancerogen.
Miljö
Olja från ekologiskt odlad ört finns att få.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Lawless (1992), Leung (1980), Meyer (1952), Neuendorf (2009), Valnet (1992). Flyktighetsskala: Poucher och Howard (1974).
Nätpublikationer: Gernot Katzer's spice pages (2006 04 15).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 20).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eodragon.html
Datum: 2018 12 19 - Uppdaterad: 2010 09 10
Cookieinfo
Made with a Mac