|
Eteriska oljor Citronverbenaessens |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Moderväxt |
Citronverbena (Lippia citriodora) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Synonymer |
Citronverbenaolja, verbenaessens, verbenaolja | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| CAS-nummer | 8024-12-2 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Engelska
namn |
Verbena oil, verbena essential oil, lemon verbena oil, oil of herb Louisa, vervain oil, Verbena (Lippia citriodora) oil; Lippia citriodora oil | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Förväxlingsrisk |
Citrongräsolja
- kallas ibland eng. verbena oil på grund av doftlikheten. Verbena officinalis = Järnört. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Varianter | Terpenfri citronverbenaolja:
Dubellt så stark, d.v.s. hälften räcker
för samma dofteffekt. Löslig i ungefär
lika delar 80 % alkohol, 3
delar 70 % alkohol, 10 delar 60 % alkohol. Citronverbena absolut: Görs i mycket små mängder i Frankrike och Algeriet. Med petroleumeter får man ut 0,3 % av örtens vikt i form av en fast och vaxig, ljus- eller mörkgrön concrète. Ur denna får man ut drygt halva vikten sirapstjock, mörkgrön absolut. Allergiframkallande vid 12 %. Citronverbena absolutolja: Absoluten destilleras vidare. Tredjedelen av vikten som man får ut är en färglös till svagt gul- eller gröntonad vätska, rätt lik den eteriska oljan. Ca 40 % citral. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Ersättning |
Dyr, därför
ofta falsk - se essenskopior.
Om den inte består av olja från "spansk verbena"
(en sorts timjan som inte ens är doftlik) så
är den blandad av oljor som citrongräs
(vanligast - rätt doftlik och kallas ibland "verbena
oil"), citron, citronella,
citroneukalyptus.
Den enskilda olja som ersätter citronverbenaoljan bäst är antagligen Litsea cubeba, en stark, frisk och söt citrondoft. Ofta använt isolat är citral ur citrongräsolja. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Ibland hos importörer av eteriska oljor för runt 75 kr per ml och någon gång i hälsokostbutiker till ungefär samma pris. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Doftbeskrivning Frisk och fruktig citrusdoft som efter en stund blir söt och rosig. Fransk olja anses ha bäst doft. Flyktighet Toppnot. Doftblandning Passar väl med citrusdofter (citron, neroli), med elemi, frankincense, iris, palmarosa, ros, tolubalsam. Parfymörer blandar den också gärna med heliotropin och iso-eugenol och fixerar den med benzoin, elemi eller frankincense. Användning I citrusdofter och cologne - det finns en särskild colognetyp som kallas eau de verveine. Används inte så mycket idag, men i Monsieur Balmain lär 14 % av doftämnena vara citronverbenaolja. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Fotosensibiliserande på
grund av den höga halten citral.
Den eteriska oljan kan också ge överkänslighetsreaktioner.
Branschorganisationen IFRA har under de senaste åren avrått sina medlemsföretag från att använda oljan. Av absoluten (se Varianter ovan) rekommenderas max 1 % i parfym. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Invärtes
bruk |
Använd för nervösa magbesvär. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Inga uppgifter om giftighet. Huvudämnet citral betraktas dock som giftigt och WHO har gett rekommendationer om maximalt dagligt intag. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Miljö | Olja från ekologiskt odlad ört finns att få. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Lagstiftning | Sedan 2003 är den eteriska oljan, liksom absolut och concrète av citronverbena, förbjudna som doftämne i kosmetika (nr 450 på EU:s förbudslista). | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Litteratur:
Se t ex Aftel (2003), Lawless (1992), Meyer (1952). Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 18). |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
© Shenet 1997 - 2011 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||