Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Citrongräsessens


Moderväxt
Citrongräs - se där om gräsets historia
1) Västindiskt citrongräs (Cymbopogon schoenanthus = Cympopogon citratus)
2) Ostindiskt citrongräs (Cymbopogon flexuosus)
Synonymer
1) Västindisk citrongräsolja, gräsolja, lemonolja, lemongräsolja, lemongrassolja, arabisk nardus, geraniumolja
2) Ostindisk citrongräsolja, Malabarolja
Farmakopénamn
Oleum graminis citrati
1) Oleum andropogon citrati
CAS-nummer 1) 8007-02-1, 89998-16-3, 89998-14-1
2) 91844-92-7
1) Cymbopogon schoenanthus oil ["volatile oil obtained by the steam distillation of fresh grass"]
2) Cymbopogon flexuosus herb oil ["essential oil obtained from the herbs"]
Engelska namn
1) Lemongrass oil, grass oil, Madagascar lemongrass oil, Guatemala lemongrass oil, West Indian lemongrass oil, verbena oil
2) East Indian grass oil, lemongrass oil, East Indian lemon grass oil, Cochin lemongrass oil, native lemongrass oil, British India lemongrass oil, French Indian lemongrass oil, Indian melissa oil, Indian verbena oil
, oil of verbena, lemon grass otto
Andra namn
Romanska språk
1) Huile de lemon-grass, huile essentielle de lemon-grass, essence de lemon-grass (franska)
2) Essence de verveine des Indes, vervaine Indienne oil, huile de lemon-grass (franska)
Nordiska språk
Lemongraesolie (danska), sitrongressolje (norska)
Andra språk
Lemongrasöl, ätherisches Lemongrasöl (tyska)
Förväxlingsrisk

Citronellaolja - förr liksom citrongräsolja kallad gräsolja, lemonolja, arabisk nardus och på apotek Oleum graminis citrati.
Geraniumolja - förr liksom citrongräsolja kallad gräsolja, lemonolja och arabisk nardus.
Ingefäragräsolja - förr liksom citrongräsolja kallad gräsolja.
Palmarosaolja - förr liksom citrongräsolja kallad gräsolja.
Vetivertolja - moderväxten betraktades förr som ett Cymbopogongräs.
Nardessens - inte citrusdoftande men moderväxternas namn har förväxlats.
Kalmusessens - också förväxlad p.g.a. språkliga likheter. Citrongräsets rot har kallats t. ex. kalmusrör.
Indisk citronmelissolja - citrongräsolja har kallats eng. Indian melissa oil.
eng. Indian melissa oil
Citronverbenaolja - citrongräsolja har kallats eng. verbena oil p.g.a. doftlikheten.


Namnen
Benämningen citrongräsolja finns i svenska språket sedan 1870. Det kunde länge betyda lite vad som helst. Både kommersiell handel, apotek och botaniker hade stora svårigheter att skilja på de två sorternas citrongräs, som dessutom liknade flera varianter av citronellagräs. Båda kunde dessutom förväxlas med många snarlika Cymbopogongräs. Förväxlingslistan här ovan över gräsoljor, nardusoljor, geraniumoljor, lemonoljor etc. är illustration nog.
Farmakopéerna
Länge klumpades citrongräsolja ihop med citronellaolja under namnet Oleum graminis citrati, och oljor av en hel del andra gräs hamnade nog också där emellanåt.

1) Västindisk citrongräsolja: Ångdestillering av finhackade färska eller halvtorra blad av odlat gräs, vilket ger upp till 2 % eterisk olja.
2) Ostindisk citrongräsolja: Ångdestillering av finhackade färska eller halvtorra blad av vilt gräs, vilket ger 0,2-2 % eterisk olja.
Ursprung
1) Västindisk citrongräsolja:
Afrika (Angola, Madagaskar, Comorerna, Zimbabwe), Amerika (Haiti, Jamaica, Brasilien, Guatemala), Asien (Indien, Taiwan, Malaysia, Cochin = södra Vietnam, Indonesien).
2) Ostindisk citrongräsolja: Växer i stora delar av Ostasien. Mest destilleras i västra Indien men det förekommer också olja från t. ex. Nepal och Bhutan.

1) Västindisk citrongräsolja: Gul till rödbrun olja, lite tjock. Färsk olja är ofta oklar. Skarp smak. Kokar vid 224°.
2) Ostindisk citrongräsolja: Gul till mörkgul olja. 
Varianter 2) Ostindiskt citrongräs: Eterisk olja destillerad av torkat gräs. INCI-namn: Cymbopogon flexuosus oil. Inget CAS-nummer.
1) Västindisk citrongräsolja: 100 ml väger 89-90 gram. 100 gram = 112-11 ml.
Löslighet 1) Västindisk citrongräsolja
• Olöslig i vatten. Kan innehålla 2-3 % vatten utan att grumlas.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor, paraffinolja (lite mjölkigt).
2) Ostindisk citrongräsolja
• Olöslig i vatten.
• Löslig i 70 % alkohol (70 %), vegetabiliska oljor.
Doftämnen Västindisk Ostindisk
Terpener    
limonen mer  
myrcen 12-25 %  
Alkoholer       
borneol mindre - 30 %
citronellol mer  
farnesol mer  
geraniol 35-50 %  
linalol mer  
Aldehyder    
alfa-citral 55-76 %  
beta-citral 10-11 %  
Etrar    
metyleugenol   20 %
Innehåll Innehållet i båda oljorna varierar mycket. Det finns oljor helt utan citral, geraniol och linalol, som annars är de viktigaste doftämnena och som isoleras ur citrongräsoljorna.
1) Västindisk citrongräsolja
• Aldehyden citral är det viktigaste doftämnet.
• Ofta lite vatten vilket inte är önskvärt eftersom det bryter ner oljans citral. Först vid 2-3 % vattenhalt börjar det märkas som grumlighet.
2) Ostindisk citrongräsolja
• Terpenalkoholen borneol kan utgöra en tredjedel av oljan.
Varianter • Terpenfri citrongräsolja
Dubellt så stark = halva mängden räcker för samma dofteffekt. Löslig i 70 % alkohol.
Ersättning
1) Västindisk citrongräsolja
• Kan ersätta och ersättas av citroneulkalyptus (Eukalyptus staigeriana).
• Kan ingå i förfalskad citronverbenaolja (därav citrongräsoljornas namn eng. verbena oil) och citronmelissolja - se essenskopior.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
1) Västindisk citrongräsolja: Särskilt västindisk olja är känslig för fukt, luft och ljus, som bryter ner huvudämnet citral.
Inköp We don't sell, we tell!
1) Västindisk citrongräsolja: Hos importörer av eteriska oljor för 35-55 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.
2) Ostindisk citrongräsolja: Hos importörer av eteriska oljor för runt 45 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
1) Västindisk citrongräsolja: Kraftig frisk och bitter doft av färskt gräs och citron med lite kryddig-jordig botten.
2) Ostindisk citrongräsolja: Lättare. Lite lik citronverbena men anses inte vara en lika fin doft som denna.

Flyktighet
Toppnoter
. På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 1-14 är toppnoter, får citrongräs värdet 14. 
Doftblandning
Går bra ihop med citrus (apelsin, bergamott, citron, citronmeliss, citronverbena, lime, neroli) och andra friska dofter (basilika, eukalyptus, kajeput, mejram, palmarosa, rosmarin, tea tree), mer mättade (koriander, svartpeppar, vetivert), trä (cederträ, rosenträ, sandelträ) och en del söta blomdofter (geranium, jasmin, lavendel). 

Användning
1) Västindisk citrongräsolja
Används mycket för att doftsätta tvättmedel, rengöringsmedel, badpreparat, krämer och parfymer (upp till 0,7 %), särskilt citrusdofter.

• Rumsparfym: Bra luftrenare, tar bort röklukt, matos, svettlukt och hämmar många luftburna bakterier och svampsporer (kolibakterier, candidasvamp). En olja för väntrum, omklädningsrum och kök. Antidepressiv, stimulerande, aktiverande och uppiggande - något att komma i gång med på morgonen, vid stillasittande arbete eller när man känner sig svag och håglös. Har samtidigt en lugnande, samlande och nervstärkande effekt som kan användas vid ångest, panik, hysteri etc. På lång sikt allmänt stärkande för nervsystemet och fysisk motståndskraft. Smärtlindrande, särskilt vid huvudvärk som beror på värme. I Indien använd vid feber och som lugnande rökelse. Ingick troligen i egyptisk kyphi.
Insektsmedel: Stöter bort flugor, mygg, löss och fästingar. Även möss ogillar doften. Under några år i slutet av 90-talet och början av 2000-talet ingick oljan som aktivt ämne i tre svenska nästan identiska avskräckningsmedel mot vilt (2-3 gram citrongräsolja / liter + lika mycket kryddnejlikolja, ylangylangolja och guajakträolja). 100 kilo citrongräsolja om året gick åt för detta.
Doftens element
• Jord: I det kinesiska medicinska systemet hör citrongräs till energifasen Jord, som verkar genom mjälte-bukspottkörtel och magsäck och i obalans ger låg ämnesomsättning med vatten i kroppen, kalla händer och fötter, tankeslöhet, obeslutsamhet och en tendens till självömkan - mjältsjuka. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck förnuft, förståelse och medkänsla.

• Eld: Vissa moderna elementläror (Henglein) beskriver doften med termerna elementet Eld och årstiden vår, förknippade med uppvaknande, nytändning och början på tillväxt och rörelse. Dess verkningsfält antas vara framför allt intellektet (snarare än känslolivet eller kroppen). Andra dofter med denna energigivande verkan på intellektet är t. ex. elemi, enbarr, enbär, myrten och rosmarin.

Hudläkemedel
1) Västindisk citrongräsolja: Sammandragande och stimulerande på trött och slapp hy, stora öppna porer, fet hy och akne. Friskar upp och stramar upp plufsig hud.  Utmärkt deodorant. Bakteriedödande, svamphämmande och antioxidant.
2) Ostindisk citrongräsolja: Svampdödande - bra i fotkräm. Antioxidanter måste tillsättas för att hindra att oljan missfärgar krämer. 
Fet hy med stora porer, slapp hy.
Särskilt till till fett hår. Ger glans - förr vanlig i hårolja - men kan vara irriterande. Ta inte mer än 1 %.
1) Västindisk citrongräsolja: Kan vara effektiv en effektiv olja att massera på celluliter.
Cirkulationsbefrämjande = värmande = smärtlindrande för ansträngda muskler, särskilt när värken är molande. Citrongräs, lavendel och rosmarin är en bra blandning vid sträckningar och träningsvärk.
Muskelmassage: 2 % = 50 droppar per dl vegetabilisk olja
1) Västindisk citrongräsolja: Används mycket till parfymering av badsalt och ger ett mycket bra bad för ansträngda muskler.
1) Västindisk citrongräsolja: Bra och billig olja i tvålparfym: antiseptisk, deodoriserande och med stark och frisk doft, ofta använd ihop med rosenträ eller palmarosa.
2) Ostindisk citrongräsolja: Mycket använd som tvålparfym enligt Piesse i England i mitten av 1800-talet.
Båda kan irritera känslig och skadad hud och i höga doser även oskadad, i alla fall på djur. Man har gissat på citral, geraniol och limonen. Bör undvikas i preparat till barn och aldrig mer än 1 %. Icke fototoxisk. 

Mat och dryck
Används i all möjlig slags mat och dryck, de största mängderna i godis (0,003 %) och bakverk (0,004 %). En droppe förvandlar vad som helst till en thailändsk delikatess...
Invärtes bruk
1) Västindisk citrongräsolja: Gräset används i Kina som förkylningsmedel, i Sydostasien som stimulerande medel och mot väderspänningar och i Indien sedan gammalt vid feber, infektioner och magbesvär. Den anses ha en lugnande effekt på centrala nervsystemet och vara stärkande och energiviande på allmäntillståndet och motståndskraften på lång sikt. Vid invärtes bruk är dosen 5 droppar 2-3 gånger dagligen.
Citrongräs har hormonell effekt och ska därför inte användas under graviditet eller av kvinnor som vill bli gravida. Använd inte heller till barn. Inga rekommendationer finns om maximalt dagligt intag, däremot för innehållsämnena citral och linalol.
Miljö

Oljor kan fås från vildväxande gräs eller biologiskt elller traditionellt odlat.


Litteratur: Se t ex Gentz och Lindgren (1946), Kinkele (2004), Kruskopf (1959), Lawless (1992), Lawless (1996), Leung (1980), Lindgren (1918), Ljungqvist (2007), Nationalencyklopedins ordbok (1995), Naves (1947), Piesse (1857), Ullmark (1997), Valnet (1992). Flyktighetsskala: Poucher och Howard (1974).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). Kemikalieinspektionen: Försålda kvantiteter av bekämpningsmedel (2008 09 15). Kemikalieinspektionen: Preparatinformation (2008 09 15).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 18).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eocitrongras.html
Datum: 2018 12 16 - Uppdaterad: 2009 11 29
Cookieinfo
Made with a Mac