|
Eteriska oljor - Absoluter och resinoider Cassie absolut |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Moderväxt |
Doftakacia (Acacia farnesiana) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Synonymer |
Cassie absolut, dotakacia absolut, akasiaolja, opoponax | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
| CAS-nummer | 89958-31-6 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
| • Acacia farnesiana flower extract ["extract obtained from the flowers"] • Acacia farnesiana flower/stem extract ["extract of the flowers and stems"] |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Engelska namn |
Cassie absolut, sweet acacia oil, huisache oil, popinac oil, opoponax oil | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Förväxlingsrisk |
Opoponax resinoid
- från myrraart Cassiaessens - från kanelart Mimosa absolut - från akaciaart Gummi arabicum - från akaciaart |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Denna klassiska blomdoft i fina parfymer är svår att framställa och det tillverkas inte mycket. I det franska parfymdistriktet Grasse började trädet odlas och extraheras på 1780-talet och på 1830-talet hade Grasse-firmor fått igång samma verksamhet i den nyannekterade franska kolonin Algeriet. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Framställning | Blommorna med utan stjälkar extraheras med lösningsmedel som hexan
eller petroleumeter, först till en mörkbrun
concrète som utgör
0,5-1 % av blommornas vikt och sedan till en absolut
som utgör en tredjedel av concrètens vikt.
Av 2,5 kg blommor får man till slut ca 3 gram absolut. "Extrakt" kan dock betyda extraherat på många sätt; absolut är ett, som inte specificeras i INCI-listan och därmed inte i innehållsförteckningar. Ursprung Extraheringen till concrète görs i Frankrike eller i f.d. franska kolonialländer i Nordafrka där blomman odlas, den avslutande extraheringen till absolut görs i Frankrike. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Beskrivning | Mörkgul till brun olja, tjock så att den måste spädas för att flyta. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Mått och vikt | 100 ml väger ca 100 gram. 100 gram = ca 100 ml. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Dyr och sällsynt; finns någon gång hos importörer av eteriska oljor för runt 90 kr per 5 ml (kraftigt utspädd i alkohol). Inte i hälsokostbutiker. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Doftbeskrivning Varm, söt blomdoft med kryddinslag - doften har beskrivits som en blandning av viol och orangeblomma med ett litet inslag av kummin. Flyktighet Mellannot till basnot. Doftblandning Går väl ihop med söta blomoljor (iris, jasmin, mimosa, ros, viol, ylang-ylang) och även med bergamott, frankincense och sandelträ. Användning Kan utgöra upp till 5 % av doftämnena i blomdofter, för att den går så väl ihop med alla andra blommor, särskilt i violdofter (billgare än viol absolut) och orientdofter. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Rumsdoft | • Rumsparfym: Ansedd som ett afrodisiakum genom sin narkotiska kvalitet. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Sägs vara bra för torr och känslig hy. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Mat
och dryck |
I läskedrycker och alkoholhaltiga drycker, i livsmedel med frukt. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Litteratur:
Se t ex Aftel (2003), Jones (2010), Kruskopf (1959), Lawless (1992),
Naves (1947), Poucher och Howard (1974),
Thompson (1928). Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 18). Making of America Books: Piesse (1857): The art of perfumery (2008 08 08). |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
© Shenet 1997 - 2011 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||