Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Kassiaessens


Av myrra, aloe och cassia dofta alla dina kläder; från elfenbenspalatser gläder dig strängaspel.
(Gamla Testamentet: Psaltaren 45:9)
Moderväxt
Kassiakanel av tre arter: Kinesisk (Cinnamomum aromaticum), Saigon (Cinnamomum loureirii) och indonesisk (Cinnamomum obtusifolium)
Synonymer
1) Barkolja av kassia, barkolja av cassia, barkolja av kassiakanel, barkolja av cassiakanel, kassiaessens, cassiaessens, kassiaolja, cassiaolja, kassiakanelolja, cassiakanelolja, kanelkassiaolja, kanelcassiaolja, kassiabarkolja, cassiabarkolja, kassiabarksolja, cassiabarksolja, kanelolja
2) Bladolja av kassia, bladolja av cassia, bladolja av kassiakanel, bladolja av cassiakanel, kassiabladolja, cassiabladolja, kassiabaldsolja, cassiabladsolja

3) Rotolja av kassia, rotolja av cassia, kassiarotolja, cassiarotolja, kassiarotsolja, cassiarotsolja
4) Fruktolja av kassia, fruktolja av cassia, kassiafruktolja, cassiafruktolja, kassiafruktsolja, cassiafruktsolja, kassiaknoppsolja, cassiaknoppsolja, kassiaknoppolja, cassiaknoppolja
5) Vedolja av kassia, vedolja av cassia, vedolja av kassiakanel, vedolja av cassiakanel, kassiavedolja, cassiavedolja, kassiavedsolja, cassiavedsolja
Farmakopénamn
1) Aetheroleum cinnamomi cassiae, Aetheroleum cassiae, Aetheroleum corticis cinnamomi, Oleum cassiae, Oleum cinnamomi, Oleum cinnamomi cassiae, Oleum cinnamomi chinensis
CAS-nummer

2) 8007-80-5
5) 84961-46-6

2) Cinnamomum cassia leaf oil ["volatile oil obtained by steam distillation from the leaves and twigs"]
5) Cinnamomum cassia wood oil ["essential oil obtained from the wood"]
Engelska namn
1) Cassia bark oil, cassia oil, otto of cassia bark, oil of cassia, false cinnamon oil, cassia cinnamon oil, oil of cinnamon, cassia lignea oil, Chinese cinnamon oil, Chinese oil of cinnamon
2) Cassia leaf oil
3) Cassia root oil
4) Cassia fruit oil
5) Cassia wood oil
Andra namn
Romanska språk
1) Huile de cassia, huile essentielle de cassia, essence de cassia (franska)

Nordiska språk
Kanelolie (norska)
Andra språk
1) Zimtkassienöl, Kassienöl, ätherisches Zimtkassienöl, Zimmtöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Kanelessens
Cassie absolut

Oljan ska ha destillerats första gången i Europa i slutet av 1400-talet. Kassiakanelen har använts mycket länge men det inledande bibelcitates kassia kan också avse blomman av senna (förr Cassia italica, idag Senna italica).
Farmakopéerna
1) Barkolja
Kassiaolja ersatte äkta kanelolja i 1845 års upplaga av svenska farmakopén, stod kvar i upplagan därpå 1869 men ersattes 1901 av isolatet kanelaldehyd.
Oljan fanns också upptagen i många andra länders farmakopéer under 1800-talets andra hälft, bl. a. i Norge (1854, 1879) och Danmark (1868), Tyskland (1872) och USA (1880). I andra nordiska länder stod kanelolja eller kassiaolja kvar till åtminstone slutet av 40-talet men ingen av dem kom med i den nordiska farmakopén 1964. På 1990-talet var kassiaoljan officinell i Japan.

2) Bladolja
På 1990-talet officinell i bl. a. Kina och Japan.

1) Barkolja: Barken vattendestilleras. Kinesisk kassiabark innehåller upp till 4 % eterisk olja, ungefär som kanelbark. Saigonkassia innehåller 1-7 %, indonesisk 1-4 %. Blad och kvistar brukar få följa med. Ibland får barken ligga i havsvatten först och destilleras med detta eller med tillsats av salt.
2) Bladolja: Bladen ångdestilleras. Bladen innehåller bara 0.3-0.8% eterisk olja men genom att stjälkar, späda kvistar och barkavfall får åka med blir utbytet nära 2 %. På indonesisk kassia bryr man sig antagligen inte om att destillera bladen eftersom de "saknar ekonomisk betydelse".
3) Trädets rötter destilleras.
4) Fruktolja: Fruktknopparna med stjälkar destilleras. Kan ge tre gånger så stor volym olja som bladen - 3-6 %.
5) Vedolja: Trädet destilleras. Detta är det rationella sättet - inget tjafs med att skörda bark, blad, rötter eller fruktknoppar utan: riv upp hela buskaget, skicka allt genom en hackelsemaskin och destillera rubbet.
Ursprung
• Asien: All kassiaolja i Sverige kommer från Kina och från kinesisk kassia (Cinnamomum aromaticum), den sämsta av de tre vanliga kassiasorterna.
1) Barkolja
Barkoljan är gul till gulbrun, lite ljusare än kanelolja, och något tjock. Blir med tiden och i kontakte med luft mörkare brun och tjockare eller t.o.m. kristalliserad. Söt, kryddig och brännande smak. Kokar vid 266°. Olja från Ceylon är svagt optiskt aktiv, både höger- och vänstervridande, medan kinesisk olja är optiskt inaktiv.
2) Bladolja
Bladoljan är gul till brun, renad olja ljusgul. Också denna mörknar och tjocknar i ljus och med tiden. Söt, kryddig och brännande smak.
1) Barkolja
• 100 ml väger 100-110 gram.
• 100 gram = 100-91 ml.
2) Bladolja
• 100 ml väger 100-106 gram.
• 100 gram = 100-94 ml.
• Olösliga i vatten.
• Lösliga i alkohol. Barkoljan är mycket lättlöslig i 94 % alkohol (lika delar), bladoljan lättlöslig i 70 % alkohol (2 delar).
• Lösliga i vegetabiliska oljor .
• Mycket lättlösliga i ättiksyra; barkoljan i 90-99 % ättiksyra (lika delar), bladoljan i 85 % ättiksyra (lika delar).
Innehåll pH och inkompatibiliteter
• Alkohollösning av barkoljan har svagt sur reaktion (pH 4-6).
1) Barkolja
Uppgifterna i tabellen avser kinesisk olja men kanelaldehyd dominerar lika stort i alla tre kassiasorterna, i motsats till kanelolja där halterna kan variera rätt mycket.
• Kumarin är unikt för kinesisk kassia. Det saknas i de andra två.
• Spår av eugenol finns även i Saigonkassia.
• Därtill slemämnen; 11 % i kinesisk olja, 8 % i indonesisk.
• Ett problem förr var att kanelaldehyd oxiderade till kanelsyra som frätte sönder blykärlen oljan transporterades i, så oljan innehöll ofta bly.
2) Bladolja
Bladens innehåll är likt barkens. Bladen har högst halt kanelaldehyd av alla delar på trädet (80-95 %), till skillnad från kanelblad som innehåller ytterst lite. Bara spår av eugenol.
3) Rotolja
Även rötterna domineras av kanelaldehyd. Indonesisk rotolja avviker genom att roten (som hos kanel) också innehåller kamfer.
Doftämnen 1) Barkolja
Alkoholer  
eugenol spår
Aldehyder  
bensaldehyd  
kanelaldehyd 75-90 %
salicaldehyd  
Ketoner  
kamfer  
Fenoler  
salicylsyra  
Kumariner  
kumarin 7 %
Organiska syror  
bensoesyra  
kanelsyra spår
Varianter 1) Terpenfri barkolja
Dubbelt så stark som hel olja = endast halva mängden behövs för samma dofteffekt. Löslig redan i 70 % alkohol.
Ersättning
Kanelelja kan ersätta barkoljan, åtminstone om det är kanelaldehyden man är ute efter. Kumarin som finns i den kinesiska barkoljan saknas däremot nästan helt i de andra oljorna kassia- och kaneloljorna.
• Förr förfalskades kassiaoljorna ofta, t. ex. med kryddnejlikolja. Gammalt test: 1 ml barkolja blandas med 3 ml 70 % alkohol. Om lösningen blir oklar kan man misstänka iblandning av kolofonium eller mineralolja.
• Barkolja är bästa valet om man vill ersätta kanelaldehyd
. Svenska farmakopén gjorde tvärtom under 1900-talets första hälft ansågs kanelaldehyd vara fullgod ersättning för de eteriska oljorna.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt (under 40°) och lufttätt. Kassiaoljorna mörknar och tjocknar när de utsätts för ljus och luft och kanelaldehyden oxideras till kanelsyra (ett dubbelt problem förr när oljorna förvarades i blyhaltiga kärl - blyet löstes ut). Oåtkomligt för barn; oljorna är starka.
Inköp We don't sell, we tell!
1) Barkolja: Hos importörer av eteriska oljor för runt 50 kr per 10 ml och ibland i hälsokostbutiker till ungefär samma pris.
2) Bladolja:
Något billigare men finns för närvarande inte att köpa i Sverige.

Doftbeskrivning
Oljorna är ganska lika i doften - kryddiga, pudriga och söta, grövre än kanelolja men inte lika fylliga och feta.

Flyktighet
Basnoter.

Användning
Passar med citrus (apelsin, citron), kryddiga friska dofter (frankincense, kalmus, perubalsam), kryddor (koriander, kryddnejlika, muskot) och söta dofter (benzoin, ylang-ylang) och med patchouli
Användning
Vanliga doftämnen i kosmetiska preparat på samma sätt som kanelolja - i chypresdofter, mossdofter, kryddiga blomdofter som nejlika och särskilt orientdofter.
• Rumsparfym: Kassiaolja kan användas på samma sätt som kanelolja i t. ex. juldofter. I växtländerna har alla delar av trädet - kvistar, bark, blad, blomknoppar - använts i rökelse. Alla delar avger stark doft när de slängs på eld. Alla är också mycket starka och irriterar slemhinnorna. Stimulerande på centrala nervsystemet.
Religiös rökelse: Barken ingick i Gamla Testamentets heliga rökelse.
insektsmedel: Åtminstone de brända delarna av trädet stöter bort insekter.
Doftens element
• Eld: I det kinesiska medicinska systemet hör kanel till energifasen Eld, som verkar genom hjärta och tunntarm och i obalans ger rastlöshet, hjärtklappning och problem med blodcirkulation och hjärta. Oljan anses kunna stimulera till fasens positiva uttryck stabilitet, glädje och mottaglighet.

Eld: Vissa moderna elementläror (Henglein) beskriver doften med termerna elementet Eld och årstiden vår, förknippade med uppvaknande, nytändning och början på tillväxt och rörelse. Dess verksamhetsfält antas vara framför allt känslolivet (snarare än intellektet eller kroppen). Andra dofter med denna energigivande effekt på känslolivet är t. ex. kardemumma, opoponax och rött sandelträ.
Används som smak- och doftämne i tandkräm och munvatten.
Ingår i tigerbalsam. I aromaterapi används endast kanelolja.
1) Barkolja
En amerikansk läkemedelsförteckning från förra sekelskiftet ger följande recept: 10 droppar barkolja i 3,7 ml varm olivolja masseras längs ryggraden på barn. Häver väderspänning och kolik och lugnar och befrämjar sömn. Och, ska kanske tilläggas: framkallar antagligen en kraftig hudreaktion.
Kassiaolja, både av bark och blad, är vanlig som tvålparfym och fungerar problemfritt, bortsett från att den får tvålen att mörkna. Den används därför mest i färgad tvål, t. ex. i de gammaldags bruna Windsortvålarna som slog igenom på världsutställningen i London 1851, och, säger Piesse 1857: "särskilt i det som kallas 'militärtvål', eftersom den är snarare aromatisk eller kryddig än blommig i doften".

Kraftigt irriterande på hud och slemhinnor; det är framför allt kanelaldehyd som retar. Redan en sniff i flaskan får den strongaste att storkna. Hudreaktioner är vanliga. En grossist har föreslagit att oljorna kan blandas 50/50 med eugenol eller kryddnejlikolja för att minska risken för irritation... bensin på elden, alltså.
1) Barkolja
• Branschorganisationen IFRA rekommenderar sina medlemsföretag att använda max 0,2 % barkolja i den färdiga produkten.
Samma rekommendation gäller för övrigt också vedextrakt.


Mat och dryck
Oljorna används på samma sätt som kanelolja inom livsmedelsindustrin, t. ex. i charkuterier, såser, godis, bakverk (upp till ca 0,5 %), t. ex. industribakade kanelbullar. Också i drycker som vermouth och coladrycker.
Invärtes bruk
1) Barkolja
Kassia är ett mycket gammalt läkemedel både i västerländsk och österländsk medicin, i Europa mest barken (1-2 droppar) framför allt som matsmältningsmedel (väderspänning, kräkningar, kronisk diarré, förstoppning), för sin kramplösande effekt (förkylning, magknip, menstruationskramper, hysteri) och för att behandla reumatism och njurproblem. Smakämne i läkemedel.
Dessa oljor hör till de giftigare. Rekommendationer om maximalt dagligt intag finns för huvudingrediensen kanelaldehyd.
1) Barkolja
Kan framkalla abort.
Miljö
Oljor finns att få från både konventionellt odlade och vildväxande träd.

Litteratur: Se t ex Gentz och Lindgren (1946), Kinkele (2004), Lawless (1992), Lindgren (1918), Ljungdahl (1953), Meyer (1952), Neuendorf (2009), Nordiska farmakopén I I (1961-1965), Pharmacopoea Norvegia II (1879), Piesse (1857), Reynolds (1996), Svenska farmakopén VIII (1901).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). Gernot Katzer's spice pages (2005 03 29). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 18).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eocassia.html
Datum: 2018 10 18 - Uppdaterad: 2010 07 1
Cookieinfo
Made with a Mac