Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Bergamottessens


Moderväxt
Bergamott (Citrus bergamia) - se där om trädet och frukten genom tiderna.
Synonymer
Bergamottessens, bergamottolja, bergamoolja, bergamottskalsolja
Farmakopénamn
Oleum bergamottae, Oleum bergamiae, Oleum bergamii, Oleum de Bergamo, Aetheroleum bergamottae, Aetheroleum bergamo, Aetheroleum bergamiae
CAS-nummer • 89957-91-5 (bergamott var. risso)
• 92704-01-3 (bergamott var. Melarosa)
• Citrus bergamia peel oil expressed ["essential oil expressed from the epicarps of the bergamot, Citrus bergamia var. risso"]
• Citrus bergamia melarosa peeol oil expressed ["essential oil expressed from the epicarps of the bergamot, Citrus bergamia var. melarosa"]
Engelska namn
Bergamot oil, oil of bergamot, expressed bergamot oil, bergamot orange oil, essence of bergamot, bergamot essence, otto of bergamot, otto of bergamot-peel
Andra namn
Romanska språk
Essence de bergamote, huile de Bergamo, huille volatile de bergamote, huile de bergamote, huile essentielle de bergamote (franska), olio bergamotto, essenza bergamotto (italienska)

Nordiska språk
Bergamotolie (danska), bergamotolie, bergamotteolje (norska)

Andra språk

Bergamottöl, Ätherisches Bergamottöl, Bergamott-Orangenschalenöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Pomeransolja - kallad bergamottolja i äldre farmakopéer.

Detta är den stora doften från Sicilien och Italiens tåspets Kalibrien. Oljan har använts i Europa sedan 1500-talet och är idag en av de eteriska oljornas absoluta storsäljare. Enligt vissa uppgifter ska den ha använts inom ayurveda-medicinen i Indien redan runt år 1000 f Kr.
Earl Grey
Den första europeiska beskrivningen av oljan är från 1600-talet. Doften och smaken blev kända för en större allmänhet genom Earl Grey-te, efter andre earlen Grey (1764-1845) som i början av 1830-talet var brittisk premiärminister. En handelsdelegation som han skickat till Kina ska under besöket ha räddat livet på sonen till en hög mandarin. Som tack kom några lådor bergamottparfymerat te. Enligt en enklare version var det helt enkelt en diplomatisk present. I alla fall gjorde tesorten succé på de diplomatiska bjudningarna och lanserades snabbt av flera engelska tefirmor. 

Farmakopéerna
I svenska farmakopéer kallades pomeransoljan länge bergamottolja; man var inte riktigt säker på citrusarterna. 1845 ersattes pomeransoljan (kallad bergamottolja) med verklig bergamottolja men uteslöts redan i upplagan därpå 1869. 1925 blev den åter officinell och stod kvar i sista upplagan 1946, att använda som luktkorrigens i utvärtes medel.
Oljan fanns också upptagen i många andra länders farmakopéer under 1800-talets andra hälft, bl. a. i Norge (1854,1879), Danmark (1868), Tyskland (1872), Frankrike (1866), Österrike (1869) och USA (1876, 1880, 1898). 1964 års nordiska farmakopé tog inte med den.

Framställning Kallpressning av fruktskalen (fr. zeste de bergamote) och fruktväggen från omogna gröna frukter. Utbytet blir 0,5 % av skalvikten i form av eterisk olja. Varje frukt uppges kunna ge så mycket som 6-7 ml olja.
Den pressade oljan destilleras slutligen. Vaxrester filtreras eventuellt bort (inte ur ekologisk olja)
Ursprung
• Europa: Bergamottolja kommer traditionellt från Italien. Bäst anses Reggioolja vara - namnet efter utförselorten i Kalibrien på Italiens tåspets. Tillverkas också i Frankrike.
• Amerika: Brasilien.
Afrika: Elfenbenskusten.
Tunn och lättflytande olja som tjocknar och grumlas med tiden. En lätt grumlighet kan också bero på vaxrester (låt oljan stå så avsätter den en bottensats av vaxämnen som kan användas i hårvård). Svagt bitter smak. Optiskt högervridande.Färgen är gul till grön. Enligt en del källor är olja gul som färsk och mörknar sedan till brungrön och starkt grön. Enligt andra är det precis tvärtom: Färsk olja ska vara smaragdgrön och bleknar sedan till gröngul, gul eller färglös, snabbare om den utsätts för solljus. (Den som har sett en smaragdgrön bergamottolja ombedes höra av sig.) Ljusgul olja är ovanlig; sådan blir den bara, sägs det, från träd som växer på hög höjd.

• 100 ml väger 87-89 gram enligt litteraturen. Dagens svenska oljor: 1 ml (25 droppar) = 0,8 gram (800 mg).
• 100 gram = 117-112 ml enligt litteraturen. Dagens svenska oljor: 1 gram (31 droppar) = 1,2 ml.
Under 1900-talets första hälft var oljan ännu tyngre, kanske därför att tunga vaxrester inte rensades bort lika ofta och effektivt.

Löslighet
• Olöslig i vatten, glycerin, propylenglykol.
• Löslig i vegetabiliska oljor, under alla förhållanden i ättiksyra (85 %).
• Löses klart i alkohol (1 volymdel olja i 0,5-1 volymdel 80 % alkohol eller starkare). Alkohollösning (2 volymdelar bergamottolja i 1 volymdel 94 % alkohol) förblir klar också när mer alkohol tillsätts, till skillnad från apelsinolja och citronolja som grumlas. Bergamottolja i dagens svenska handel, särskilt ekologisk, ger dock ofta oklara lösningar beroende på att olösliga vaxrester som inte filtrerats bort. Vill man ha lösningen helt klar får man filtrera.
Doftämnen
Terpener  
limonen 25-60 %
Alkoholer     
linalol 6-20 %
Ketoner  
jasmon  
Estrar  
linalylacetat 30-60 %
Kumariner  
bergamottin 2,2 %
bergapten 0,3 %
pH och inkompatibiliteter
• Alkohollösning (2 volymdelar bergamottolja i 1 volymdel 94 % alkohol) ger svagt sur reaktion (pH 4-6).
• Över 300 ämnen har hittats i bergamottolja. Viktigast för den söta lukten är linalylacetat medan limonen ger frisk citruskänsla. Det är denna som oxideras när oljan blir gammal.
• Om olja utan kumariner; se nedan under Varianter.
• Bergamottolja innehåller oftare än andra citrusoljor olösliga vaxämnen, mer eller mindre beroende på grad av filtrering. E
kologisk olja filtreras t. ex. inte alls och kan ofta se grumlig ut och grumla alkohol.
Innehåll
Varianter

• Bergaptenfri bergamottolja, kumarindri bergamottolja
Eng. Bergamot FCF, fouro coumarin free bergamot oil, bergamot oil FCF
Den pressade oljan extraheras med lösningsmedel vilket tar bort kumariner inklusive bergapten; halten terpener är också lägre än i hel olja. Ger inte hudreaktioner i solljus. Färglös till ljusgul eller ljusgrön, lik hel olja i doften men
saknar en del av citruskvaliteten. Ungefär samma pris.
• Terpenfri bergamottolja
Den pressade oljan vakuumdestilleras vilket tar bort terpenerna och vanligen också kumarinerna.
3 gånger starkare än hel olja = endast tredjedelen behövs för samma dofteffekt. Löslig i flytande paraffin och lika del 80 % alkohol medan 70 % alkohol löser endast minimala mängder.
CAS-nummer 89957-91-5
Extrakt som förekommer i INCI-listan med samma CAS-nummer som destillerad skalolja:
• Fruktextrakt: INCI-namn: Citrus aurantia bergamia fruit extract ("extract of the fruit of the bergamot, Citrus aurantium bergamia"). Hudvårdande ingrediens.
• Bladextrakt: INCI-namn: Citrus bergamia leaf oil ("extract obtained from the leaves of the bergamot, Citrus bergamia var. risso"). Doftämne. I INCI-listan har man här klippt och klistrat in IFRA:s rekommendation för skaloljan men IFRA upptar taget inte extraktet i sin förteckning.
CAS-nummer 92704-01-3
Extrakt som förekommer i INCI-listan med samma CAS-nummer som destillerad skalolja av bergamott var. melarosa:
• Bergamott var. melarosa petitgrainolja
Eng. Bergamot melarosa leaf oil, petit grain bergamotte melarosa; INCI-namn: Citrus bergamia melarosa leaf oil ("essential oil obtained from the leaves of the bergamot, Citrus bergamia var. melarosa")
Som alla citrusbladsoljor ofta kallad bara helt enkelt petitgrain - ej att förväxla med den vanligaste, petitgrain ur pomeransblad. Eterisk olja destillerad ur bladen sedan frukterna skördats. 1 kilo blad ger ca 1,5 gram olja. 
I INCI-listan upptagen som som doftämne och IFRA:s rekommendation för skaloljan har klippts och klistrats in vid den, men i IFRA :s förteckning finns den över huvud taget inte med. Likadan bladolja destilleras också av vanlig bergamott (över 30 % linalylacetat). Det förekommer också att pomeransblad blandas i vid destilleringen; även sådan olja kan säljas som kort och gott petitgrain.

Ersättning

• Bergamottolja är relativt dyr och mycket omtyckt och använd i parfym, så här förfalskas friskt. Ofta ersätts äkta olja helt enkelt med med linalylacetat.
• Linalylacetat i recept kan ersättas med bergamottolja.
• Utspädning med vegetabilisk olja är ett annat trick. Om tester utanför laboratorium, se sidan om eteriska oljors innehåll.
• Bergamottextrakt (extrait): Färdigblandad alkohollösning att använda i alkoholhaltig parfym - recept där.

Förvaras som alla eteriska oljor: svalt, lufttätt och mörkt, skyddad särskilt för direkt solsken.  Av citrusoljorna, kända för sin känslighet, är annars bergamott den mest hållbara och kan hålla sig bra i ett par år. Blir grumlig genom luftens inverkan (grumlighet kan också finnas med från början i ofiltrerad olja utan att det är något fel på den). Terpentinlukt är ett säkert kännetecken på gammal olja.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 70-110 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker. Kedjebutiker för kläder och kosmetika tar 80-140 kr för lika mycket.

Doftbeskrivning
Grön och fruktig citrus, något mellan apelsin och citron men med mindre sting; varmare, sötare och fylligare med en träig kvalitet som saknas i andra citrusoljor.
Citon med päron är en ganska träffande beskrivning. Luktar linalylacetat, säger parfymören. Här som annars finns variationer - det finns mycket söta och mättade bergamottoljor liksom det finns tunna och vassa.
Flyktighet
Toppnot till mellannot.
På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 1-14 är toppnoter, får bergamott värdet 6. Tisserand ger värdet 55 på en likadan skala (där 15-60 är mellannoter). 
Doftblandning
Trots att bergamott inte är en traditionell tung fixatör har den förmåga att hejda andra oljors avdunstning, t. ex. citron, grapefrukt, vetivert och patchouli. Neroli har samma effekt på bergamott.
Passar bra ihop med annan citrus (apelsin, citron, citronmeliss, geranium, mandarin, neroli) och friska dofter över huvud taget (cypress, enbär, eukalyptus, koriander, myrra, rosmarin, tea tree). Den går också bra ihop med söta blomdofter (jasmin, lavendel, ros, viol, ylang-ylang) och tar upp trädofter mycket bra (ceder och, oslagbart: - sandel). Till kryddofter (kryddnejlika, kryddpeppar, svartpeppar) ger den sötma, till jorddofter (blå kamomill, patchouli, vetivert) friskhet. Den kan blandas problemfritt med nästan alla isolerade och syntetiska doftämnen, ett skäl till den används så mycket inom parfymeri. 
Användning
Mycket vanlig toppnot som lär finnas i 40 % av dagens damparfymer - chypresdofter, citrusdofter, söta blomdofter, lavendeldofter. Så gott som given i cologne - med citron, neroli, rosmarin samt apelsin eller pomerans bildar den det klassiska toalettvattnet, 4711 Kölnervatten. P.g.a. vaxrester i oljan kan det vara svårt att få cologner med bergamott klara - filtrera.

• Dosering: Rumsspray: 0,5 % = 15 droppar per dl vatten. Aromalampa: 5-10 droppar, beroende på rummets storlek.
• Rumsparfym: Lugnar och höjer stämningsläget samtidigt; anses vara en mycket bra nervstärkare vid nedstämdhet, ångest och oro (t. ex. ihop med geranium eller jasmin). Italienske professorn Paolo Rovesti som studerade eteriska oljors effekter på psykiskt sjuka på 1970-talet fann att bergamott, citron och apelsin kan framkalla bortträngda känslor och minnen. För en verklig uppiggare: Blanda med lika delar citron eller rosmarin. Också en olja för köket - aptitstimulerande. Utmärkt lutrenare, särskilt effektiv mot röklukt.
insektsmedel: Allmänt insektsbortstötande.
• För luftvägarna: Bergamott är antiseptisk och febernedsättande och används i rumsspray vid förkylning (halsont, bronkit). Oljan kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum. Studier på 1920-talet visade att oljan i förångad form var särskilt effektiv mot meningokocker (bakterier som ger hjärnhinneinflammation), tyfusbakterier och stafylokocker (hudinfektioner).

Doftens element
• Trä: I det kinesiska medicinska systemet hör apelsin till energifasen Trä, som verkar genom lever och gallblåsa och i obalans ger irritation, ilska, stela leder och spända muskler särskilt i huvud och käke. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck ordning, tålamod och framsynthet.

Hudläkemedel
Antiseptisk; verksam på en del bakterier och svamp. Sårläkande och svalkande på sår, bölder, hemorrojder. Lindrar eksem och är mycket bra för psoriasis. Blandad i alkohol sägs bergamottolja kunna hindra virusangrepp (blåsor, munsår, herpes, vattkoppor, bältros). I fotkräm eller hudolja kan oljan luckra upp tjock och skrovlig hud (peelingeffekt). Deodoriserande.
• Hudpreparat: Dosera lågt
, inte mer än 1 %.
Solskydd
Skyddar mot sol gör bergamottolja inte, däremot var den vanlig i sololjor fram till 1970-talet för att den "bättrade på pigmenteringen". Läs mer om denna användning som brun-utan-solmedel - och nedan under Hudreaktioner.
Passar alla hudtyper - uppfriskande och renande i ansiktsvatten på fet och oren hy, men också på torr, trött och vanvårdad. 
Svamphämmande vid mjäll, seborré och andra svampsjukdomar i hårbotten. Om oljan innehåller mycket vaxämnen ger den fin glans (naturliga fruktvaxer för håret!).
Tandvård I munvatten vid dålig andedräkt och infektioner i mun och svalg, halva dosen i gurgelvatten när snuva är på gång.
Munvatten: 2 droppar i 1 dl vatten
• En av de mest använda oljorna i aromaterapi, t. ex. i massage för att "reglera attityden till mat": för att bryta matberoende, stimulera aptit, lugna och befrämja matsmältningen (stressmage, kramp, magkatarr, gaser).
• Utdrivande, med särskild verkan på urinvägarna (blåskatarr, urinvägsinfektion) och lymfsystemet, som vid ödem och tillfällig vätskesvullnad t. ex. under graviditet.
• Bergamott är också kramplösande och lokalt smärtstillande och kan vara bra i en muskelolja.
Ett bad med bergamott är både lugnande och upplivande. Oljan är användbar vid infektioner, förkylningar och feber och kan också lindra eksembesvär. I sittbad används den vid blåskatarr, urinvägsinfektioner, gonorré och underlivsinfektioner.
• Sittbad: 6-10 droppar.
Fungerar problemfritt som tvålparfym, bättre än isolatet linalylacetat som får tvålen att mörkna.

Detta är inte en olja att ha på huden vid solbad eller i solarium (vänta 12 tim). Det är oljans kumariner, särskilt bergapten, som gör den fotosensibiliserande. Resultat: envisa mörka fläckar på huden, så typiska och vanliga att de fått namnet bergamott-dermatit ("berlock-dermatit"). Fläckarna kan inte behandlas men går bort av sig själva efter en tid, ibland ganska lång. Även utan sol är nog en bra tumregel att inte ta mer än 1 % bergamottolja i hudvårdspreparat. Det finns också bergaptenfri bergamottolja, på engelska märkt FCF (Furo Coumarin Free).
• Branschorganisationen IFRA:s rekommendation: Max 15 ppm (15 mg per kilo) bergapten (5-MOP) i produkter som ska användas på hud som utsätts för sol och ska ligga kvar, d.v.s. inte sköljas bort, och max 1 ppm (1 mg per kilo) i solskyddsmedel och i preparat som ska snabba på pigmenteringen ("bronzing"). Om också andra fototoxiska ämnen ingår i produkten, bör den totala halten inte överstiga den rekommenderade maxhalten - eller, fritt fram för tolkning: "In the presence of other phototoxic ingredients, the sum of concentrations (expressed as % of the respective maximum levels) shall not exceed 100 %."


Mat och dryck
Oljan kan användas i matlagning (godis, desserter,  honung, iskuber). Smaksätter Earl Grey-te (5-10 droppar smaksätter 250 gram teblad). Smak- och doftämne i snus av typen General.
Invärtes bruk
Gasdrivande, kan förbättra dålig matsmältning och vara till hjälp vid kolik. Aptitreglerande - kan vara en hjälp vid ätstörningar. 
Oljan applicerad på huden absorberas i kroppen på 40-60 minuter. Också tagen invärtes kan oljan ge fototoxiska reaktioner - det lär ha hänt en engelsman som drack väldiga mängder Earl Grey-te. Dos vid invärtes bruk är 1-6 droppar dagligen.
FAO/WHO har inte gett några rekommendationer angående bergamottolja, däremot för huvudämnet linalylacetat.
Miljö
Godkänd som Bra Miljöval av biologiska tillsatser. Olja från ekologiskt odlad bergamott finns att få.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Andersen (1998), Antczak och Antczak (2001), Gentz och Lindgren (1946), Grauls och Swahn (2001), Hiltunen (1999), Kruskopf (1959), Lawless (1992), Lawless (1996), Lindgren (1918), Ljungdahl (1953), Meyer (1952), Naves (1947), Pharmacopoea Norvegia II (1879), Piesse (1857), Reynolds (1996), Svenska farmakopén X (1925), Svenska farmakopén VIII (1946), Thompson (1928), Ullmark (1997), Vron (1997). Flyktighetsskalor: Poucher och Howard (1974), Tisserand (1977), Valnet (1992).
• Artiklar: Anna-Britta Ståhl: Aromatiska oljor piggar upp: En doftlampa, ett värmeljus och några droppar eterisk olja kan lindra krämporna (Dagens Nyheter 1998 09 26). Susanna Hoffman: Se upp med solen: vissa mediciner kan ge hudbesvär (Apoteket, 3:2003).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). SNF Bra Miljöval: Biological additives (2005 07 20). Good Scents Co. (2006 08 14).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 07 07). IFRA: Standards (2008 07 07). SCCNFP (2003): Opinion ... concerning bergamottin (2009 11 26).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eobergamott.html
Datum: 2018 07 21 - Uppdaterad: 2009 11 29
Cookieinfo
Made with a Mac