Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Bayessens


Moderväxt
Bayträd (Pimenta acris = Pimenta racemosa)
Synonymer
Bayolja, bay-rum-olja
Farmakopénamn
Oleum myrciae, Oleum myrciae acris, Aetheroleum myrciae acris
CAS-nummer 8006-78-8
Pimenta acris leaf oil ["volatile oil distilled from the leaves"]
Engelska namn
Bay oil, bay leaf oil, bay leaves oil, bay rom tree oil, essential oil of bay, bayberry oil, myrcia leaves oil, wild cinnamon oil, myrcia oil
Andra namn
Romanska språk
Huile de bay, huile essentielle de bay, essence de bay (franska)
Andra språk
Bayöl, ätherisches Bayöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Lagerbladsessens - eng. bay leaf oil.
Lagerbärsessens - eng. laurel-berry oil, sweet bay oil.
Bay-rum - hårvattnet
Kryddpepparessens - pimentolja från Pimenta officinalis

Den första europeiska beskrivningen av oljan är från 1500-talet. Idag är doften inte så bekant, men till för bara några årtionden sedan var bayolja en typisk herrdoft, något som frisörerna blaskade på alla herrar.
Framställning
Blad från minst fem år gamla träd vatten- eller ångdestilleras. Utbytet blir 0,5-3,9 % av bladvikten i form av eterisk olja. Man får fram två fraktioner, som blandas: en första som flyter på vattnet, en andra som sjunker till botten.
  Ursprung
• Amerika: Dominikanska republiken. I USA destilleras olja av torkade importerade blad.
Doftämnen
Terpener  
limonen  
myrcen - 21 %
Alkoholer     
eugenol 40-56 %
linalol  
Etrar  
metyleugenol  
Fenoler  
kavikol (p-allylfenol) - 22 %
Beskrivning Ljusgul olja som snabbt mörknar till brun i kontakt med luft. Kryddig smak. Kokar vid 245°.
Mått och vikt • 100 ml väger 94-98 gram.
• 100 gram = 107-102 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor, koncentrerad ättiksyra.
Innehåll • Alkoholen eugenol (runt hälften) kan tillsammans med terpenen myrcen och fenolen kavikol utgöra i stort sett hela oljan.
Flera doftvarianter finns av trädet som ger helt annorlunda oljor, bl. a. en med anisdoftande blad (43 % metyl-eugenol, 32 % metyl-kavikol) och en citrondoftande (över 80 % citral.
Varianter
• Terpenfri bayolja: Utan furokumariner och monoterpener (som myrcen, dipenten, pinen, limonen). Tyngre, sötare och 1,5-3 gånger starkare = det kan räcka med ner till tredjedelen för samma dofteffekt. Ljusgul till orangetonad. Löses i 80 % alkohol (mindre än 0,5 del), 70 % alkohol (2 delar), 60 % alkohol (10 delar). 
Ersättning • Bayolja används ibland till utspädning av kryddppepparolja, som anses vara den bättre av de två.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Någon gång hos importörer av eteriska oljor för runt 45 kr per 5 ml. Sällan eller aldrig i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Mycket stark, frisk och örtig kryddoft med sötma i botten, lite medicinsk, som en frisk kryddnejlika. Varianter med doft av anis och citrus finns.

Flyktighet
Toppnot.

Doftblandning
Passar med lavendeldofter (lavendel, lavandin, spiklavendel), kryddor (kryddnejlika, lagerblad), citrus, friska dofter (myrten, rosmarin) och även med en del söta (geranium, ylang-ylang
).
Användning
Använd som frisk maskerande doft i rengöringsmedel, hudkräm och parfym (upp till 1,5 %), t. ex. i friska kryddiga dofter. Aningens aning i nejlikdofter och andra kryddiga blomdofter. Anses vara en maskulin doft och har använts mycket som hårparfym av herrfrisörer liksom i after shave.
Hudläkemedel
Bay-rum
har inte använts bara som hårvatten utan också på huden för sin sammandragande effekt - rakvatten.
Bas i det klassiska hårvattnet bay-rum. Antiseptisk och sammandragande, anses stimulera hårväxten.
Till smärtstillande massage på neuralgi, reumatism och sträckningar och i muskelmassage på smärtande muskler.
Använd som frisk tvålparfym ungefär som kryddnejlika.
Inte känd som hudirriterande, men den höga halten eugenol talar inte för oljan.

Mat och dryck
Framför allt används den eteriska oljan (från början bladen) för att smaksätta rom (bay rum) .
Ja, ganska, enligt en del, p.g.a. innehållet av eugenol, som andra inte betraktar som särskilt giftigt.

Litteratur: Se t ex Gentz och Lindgren (1946), Lawless (1992), Lindgren (1918). Meyer (1952), Naves (1947), Pharmaca Composita (1896), Piesse (1857), Poucher och Howard (1974), Valnet (1992).
Nätpublikationer: Gernot Katzer's spice pages (2005 03 29). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 07 06)

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eobay.html
Datum: 2018 09 19 - Uppdaterad: 2009 11 29
Cookieinfo
Made with a Mac