|
Eteriska oljor Basilikaessens |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Moderväxt |
Basilika (Ocimum basilicum) - se mer där om de två typerna | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Synonymer |
Basilikaolja, basilikumolja | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| CAS-nummer | • 84775-71-3 • 84775-71-3, 8015-73-4 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| • Ocimum basilicum herb oil ["essential oil obtained from the herbs"] • Ocimum basilicum oil ["volatile oil obtained from the leaves"] |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Engelska
namn |
Basil oil, sweet basil oil, true sweet basil oil, European basil oil, Comoran basil oil, Reunion basil oil, common basil oil, essential oil of basil | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Andra
namn |
Romanska språk Huile de basilic, huile essentielle de basilic, essence de basilic (franska) Nordiska språk Basilikumolie (danska) Andra språk Basilikumöl, ätherisches Basilikumöl (tyska) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Förväxlingsrisk |
Tulsibasilikaessens
• Extrakt - alla utdrag med lösningsmedel, som: Basilikainfusion - utdrag med vatten. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Basilika används medicinskt mer i orienten än i väst, särskilt i Kina och Indien. En basilikaolja finns beskriven i en kinesisk örthandbok ca år 1060 (den första europeiska beskrivningen av oljan är från 1500-talet). I Indien använder man också tulsibasilikaolja. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Ångdestilleras
ur de torkade bladen eller hela växten med blommande
toppskott. Utbytet är 0,1-1 % av vikten i form
av eterisk olja. Ursprung Kavikoltyp ("exotisk basilikaolja"): Asien (Thailand, Vietnam) och Afrika (Madagaskar, Komorerna, Réunion). Linaloltyp ("europeisk basilikaolja"): Europa (Italien, Frankrike, Cypern, Ryssland, Östeuropa), Asien (Nepal, Vietnam, Indien, Pakistan), Amerika (USA, Haiti, Guatemala), Afrika (Egypten, Marocko). |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Färglös, ljusgul olja eller ljusgrön olja. Kokar vid 213-215°. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 100 ml väger 89-96 gram. 100 gram = 112-104 ml. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Olöslig i vatten.
Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor, flytande paraffin. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Innehållet varierar mycket, dels beroende på att örten förekommer i flera kemotyper, dels med växtplats, jordmån, årets väder och andra faktorer. Bara inom linaloltypen förekommer regelmässiga geografiska variationer. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Oljan tjocknar med tiden och förlorar då också sin friska doft. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Hos importörer av eteriska oljor för 55-85 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker. I klädkedjors butiker för runt 100 kr per 10 ml. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Doftbeskrivning Lätt och frisk, grön och kryddig örtdoft med inslag av trä; först frisk och stimulerande, sedan söt och lugnande. De flesta oljor ligger någonstans mitt emellan: Kavikoltyp: Lakritslik, som en blandning av timjan, pepparmynta och anis, ibland med starkt inslag av kamfer. Linaloltyp: Sötare; en del jämför den med reseda. Flyktighet Toppnot till mellannot, avdunstar snabbt. På Pouchers och Howards flyktighetskala 1-100, där 1-14 är toppnoter, får basilika värdet 14. Tisserand ger värdet 78 på en likadan skala. Doftblandning Ger en söt grön toppnot som passar med citrus (apelsin, bergamott, citron, citronella, citrongräs, citronmeliss, geranium, grapefrukt, lime, neroli) och de flesta friska och örtiga dofter (enbär, isop, kamomill, lavendel, mejram, rosmarin, salvia, timjan). Basilika går också bra till riktigt skarpa dofter (eukalyptus, tea tree), trädofter (cederträ, sandelträ), många söta (muskatellsalvia, opoponax, ros, ylang-ylang) och en del mer kryddiga (ekmossan, kryddnejlika). Användning Både linalol- och kavikoltypen används i hårvårdsmedel och parfym, särskilt i chypresdofter. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Rumsparfym: Kraftfullt stimulerande, stärker nerverna,
klarar tankarna och ökar koncentration och uppmärksamhet; i aromaterapi används den eteriska oljan vid
rädsla, ångest, trötthet och nedstämdhet.
Lindrar illamående, stresshuvudvärk och migrän. Ger
styrkan tillbaka vid konvalescens. "Alltför
mycket får man dock inte lukta på den, emedan
lukten angriper hjärnan", varnas i en tysk 1700-talstext
och det stämmer med dagens erfarenhet; för mycket
inandad basilika kan sänka humöret. För luftvägarna: Immunförsvarsstärkande, bra vid feber med värk i kroppen, astma, bronkit och andra luftvägsbesvär. Insektsbortstötande: Särskilt effektiv mot mygg. Doftens element • Vatten: I det kinesiska medicinska systemet hör basilika till energifasen Vatten, som verkar genom njurar, urinblåsa och inre sexualorgan och i obalans ger problem i dessa organ, hudutslag, rädsla och ängslighet. Oljan, särskilt masserad i nedre delen av ryggen, kan stimulera till fasens positiva uttryck mod, viljestyrka och äventyrlighet. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Hudläkemedel
Fungerar allmänt hudstimulerande och ger lyster åt huden om man tål den och doserar rätt d.v.s. lågt. Mest används oljan för att ta ner svullnad i bulor, klämskador, blåmärken och andra blodfyllnader. På mycket små områden som getingstick och ormbett kan en droppe outspädd olja stilla klåda och dämpa inflammation. Oljan har också använts för att ta bort vårtor. Grötomslag med örten (inte oljan!) lär vara bra på revorm. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Glåmig hy, aknehy. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Tandvård | Den starka kavikoltypen används oftare än den mildare linaloltypen i munvatten och tandkräm. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Bara den milda linaloltypen
används i aromamassage. Mycket bra smärtstillare och kramplösare i muskelmassage vid muskelvärk, även djup, ledvärk, gikt, artrit, PMS, vanligen ihop med mejram. Lite olja inmasserad på tinningarna lindrar huvudvärk. Utmärkt att massera på magen vid matsmältningsbesvär som kramp, kolik och gasbildning - massera i tarmrörelsernas riktning, medsols. Oljan används över huvud taget för utrensning (vatten, urin, menstruation, slem), t. ex. blandad med enbär och angelika. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Lugnande och stärkande
i bad vid stress. Friskar upp och lättar vid deppighet.
I ångbad vid
förkylning; kramplösande och därmed lindrande
vid hosta, bronkit och astma. Möjligen verkar oljan
också stimulerande på immunsystemet. Helbad: inte mer än 3-5 droppar |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Fungerar problemfritt som tvålparfym. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Kavikoltypen ("exotisk basilikaolja") är mycket hudirriterande. Linaloltypen ("europeisk basilikaolja") är inte heller riskfri - inget är riskfritt - men åtminstone rimligt säker att använda på huden. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Mat
och dryck |
Kan användas i matlagning i mycket små doser, t. ex. i matolja, vinäger, tomaträtter och bönor. Smaksätter mycket industritillverkad mat och likörer som Chartreuse. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Invärtes
bruk |
Kramplösande verkan på magen, t. ex. vid magkramp som kommer av gaser. Effektiv mot invärtes parasiter. Koncentrationshöjande och milt lugnande, men kan också dämpa humöret kraftigt. Sänker blodtrycket. Dos vid invärtes bruk är 2-5 droppar 3 gånger dagligen. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Ogiftig, men eftersom försäljare inte alltid skiljer på de två typerna måste oljan doseras mycket försiktigt. Den ska inte användas under längre perioder och aldrig till barn eller av gravida (abortrisk), vid cancersjukdom, epilepsi, leverskada eller lågt blodtryck. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Miljö |
Olja från ekologiskt odlad basilika finns att få. Eterisk olja är godkänd som Bra Miljöval. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Litteratur:
Se t ex Aftel (2003), Green (1976), Lawless (1992), Lawless (1996), Manniche (2006), Meyer (1952),
Nielsen (1991), Swahn (1996), Ullmark (1997), Vron (1998).
Flyktighetsskalor: Poucher och Howard (1974), Tisserand
(1977), Valnet (1992). Nätpublikationer: Gernot Katzer's spice pages (2005 03 29). SNF Bra Miljöval: Conditioning agents (2005 07 20). HerbalGram: Essential oils of economic value in Madagascar (2006 05 14). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 11 22). |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
© Shenet 1997 - 2011 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||