Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Angelikaessens


Moderväxt
Angelika (Angelica archangelica) - se där om växtens historia och äldre tiders bruk.
Synonymer
1) Angelikarotolja, angelikaolja, kvanneolja, fjällkvanneolja, angelicin, angelikarotolja
2) Angelikafröolja
3) Angelikabladsolja
Farmakopénamn
1) Oleum destill. angelicae, Oleum angelicae, Aetheroleum angelicae
CAS-nummer 84775-41-7
1) Angelica archangelica root oil ["essential oil obtained from the roots"]
2) Angelica archangelica seed oil ["essential oil obtained from the seeds"]
3) Angelica archangelica leaf oil ["essential oil obtained from the leaves"]
Engelska namn
Angelica oil, essential oil of angelica, European angelica oil, garden angelica oil, oil of Holy Ghost
1) Angelica root oil
2) Angelica seed oil
3) Angelica leaf oil
Andra namn
Romanska språk
Huile d'angélique, huile essentielle d'angelique, essence d'angelique (franska)
Andra språk
Angelikaöl, ätherisches Angelikaöl (tyska)
Förväxlingsrisk Extrakt - alla utdrag med lösningsmedel, som:
Angelikatinktur - utdrag med alkohol.

Angelikainfusion - utdrag med vatten.

Tradition Den första europeiska beskrivningen av destillerad olja är från 1500-talet. Sverige var förr Europas främsta leverantör av kvanne och oljan är en av de få som skulle kunna framställas här. I mitten av 1990-talet gjorde några svenskar verkligen ett försök med odling och destillering, men fick ge upp eftersom kalkylen förutsatte EU-bidrag. Nya tag har tagits i både Sverige och Norge.
Farmakopéerna
Olja destillerad av roten fanns med i den svenska medicinaltaxan 1698 men har förvånande nog aldrig varit officinell i Sverige. Olja av strätta (Angelica silvestris) fanns upptagen så sent som på 1930-talet i centraleuropeiska farmakopéer - Tyskland, Österrike, Schweiz. Det var också denna olja Linné hade med i sin Pharmacopaea Holmiensis ca 1740.
Framställning 1) Angelikarotolja: Efter besvärlig och tidsödande rengöring ångdestilleras den färska eller torkade roten upp till 24 timmar. Utbytet är 0,3-1,3 % eterisk olja. Rötter äldre än två år ger en olja med besk och brännande smak. Om fröna skördats innan roten tas tillvara, minskar rotoljans terapeutiska kvaliteter men den fungerar fortfarande som doftfixatör.
2) Angelikafröolja: Fröna ångdestilleras vilket ger 1-2 % eterisk olja.
3) Angelikabladsolja: Bladen ångdestilleras.
  Ursprung
• Europa: Så gott som all angelikaolja - rotolja för användning som doftämne, fröolja för användning som smakämne - kommer från Ungern, med mindre mängder från Frankrike, Belgien, Tyskland och Sibirien. I slutet av 1900-talet gjordes försök att få igång destillering i Norge och Sverige.
Doftämnen 1) Angelikarotolja
Terpener  
fellandren 70-80 %
d-limonen (limonen)  
myrcen  
okimen  
alfa-pinen  
Alkoholer  
borneol  
linalol  
Estrar  
bornylacetat  
Kumariner  
angellicin  
archangelicin  
bergapten  
iso-imperatorin  
umbelliferon  
xanthotoxin  
Beskrivning 1) Angelikarotolja: Färglös när den är nydestillerad, mörkare gul med tiden. 
Mått och vikt 1) Angelikarotolja  
• 100 ml väger 86 gram. 
• 100 gram = 116 ml.
Löslighet • Olösliga i vatten.
• Lösliga i 9-10 delar 90 % alkohol.
• Lösliga vegetabiliska oljor.
Innehåll 1) Angelikarotolja
• Består nästan helt av terpener, varav 90 % monoterpener, resten seskviterpener.
• Till detta kommer en unik samling av över 20 kumariner och deras derivat. Det är dessa som ger selleridoften och växtens bittra smak. Det finns dock nordiskt framställd rotolja som sägs vara helt kumarinfri utan att avvika i doft från sydligare europeiska oljor.

2) Angelikafröolja
Innehåller kumarinerna bergapten och imperatorin.
Varianter • Terpenfri angelikaolja: 20 gånger starkare = det behövs bara en tjugondel för att samma dofteffekt. Löslig i 1,2 delar 80 % alkohol, 40 delar 70 % alkohol, 200 delar 60 % akohol.
• Angelikarot absolut: Extraheras ur fröna med alkohol, petroleumeter eller bensen. Mycket bra fixatör.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
1) Angelikarotolja: Ibland hos importörer av eteriska oljor för 150-425 kr per 5 ml. Sällan eller aldrig i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
1) Angelikarotolja:
Grön och pepprig toppnot med en torr kryddighet som påminner om selleri - enbär - svartpeppar. Mellannoten är jordig och örtig bittersöt med inslag av fänkål och mysk. Mjuk och torr basnot. Allt som allt kanske doften kan beskrivas som ett slags söt galbanum.
2) Angelikafröolja: Friskare, kryddigare och mer fänkålslik doft.
Flyktighet
1) Angelikarotolja:
Basnot - får värdet 94 på Poucher och Howards flyktighetsskala 1-100, där 61-100 är basnoter. Mycket hållbar.
2) Angelikafröolja: Mellannot.
Doftblandning
1) Angelikarotolja:
Blir lätt dominerande i blandningar, endast små mängder behövs. Sträv och lätt basnot och fixatör som passar ihop med många friska och gröna dofter (basilika, frankincense, salvia, vetivert), citrus (mandarin, och särskilt de riktigt friska: citron, grapefrukt, lime), mossa och jord (ekmossa, opoponax, patchouli, vetivert), trä (cederträ, sandelträ) och också en del riktigt söta dofter (benzoin, muskatellsalvia). Angelika går också bra ihop med blå kamomill - tar bort det unkna inslaget i denna.
Användning
1) Angelikarotolja:
Mycket använd i parfymeri, särskilt i cologne. I kryddiga blomdofter, träiga herrdofter, mossdofter, tunga chypresdofter, citrusdoftder
2) Angelikafröolja: Mer använd som smakämne än doftämne.
3) Angelikabladsolja: Används som doftämne men inte mycket.
1) Angelikarotolja
• Rumsparfym: Angelikaörten användes som undermedel i hela Europa under pestens århundraden. (Mycket använt pestmedel i England: Torkad, pulveriserad angelikarot får dra i ättika 3-4 dagar. Därefter hälls vätskan i en het panna och ångorna andas in på samma sätt som vid ett förkylningsångbad eller får tas upp av kläderna.) Idag anses att den eteriska oljan stärker immunsystemet. Låg dos stimulerar, hög dos söver, enligt René-Maurice Gattefossé. Enligt en del aromaterapeuter stimulerar den mod och självkänsla; en doft för den som lätt tappar modet och sugen.
insektsmedel: Inte bra - lukten sägs tvärtom dra till sig insekter.
Doftens element
• Eld: I det kinesiska medicinska systemet hör angelika till energifasen Eld, som verkar genom hjärta och tunntarm och i obalans ger rastlöshet, hjärtklappning och problem med blodcirkulation och hjärta. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck stabilitet, glädje och mottaglighet.
• Jord: Vissa moderna elementläror (Henglein) beskriver doften med termerna elementet Jord och årstiden vinter, förknippade med bevarande, struktur och realism; dess verksamhetsfält antas vara framför allt känslolivet (snarare än intellektet eller kroppen). Andra dofter med denna stabiliserande verkan på känslolivet är t. ex. galbanum, en del arter av myrra, nard och virginiaceder.
Hudläkemedel
1) Angelikarotolja: Används i kosmetika både för doften och som hudvårdande ämne. Den s
ägs vara verksam på svampsjukdomar, eksem, psoriasis och andra hudirritationer. Det har förklarats med att oljans bergaptener och andra kumariner påverkar hudens nervändar, men aromaterapeuter får samma resultat med bergaptenfri rotolja.
2) Angelikafröolja: Används i kosmetika både för doften och som hudvårdande ämne.
3) Angelikabladsolja:
Bladoljan har inge kosmetisk användning idag utan används uteslutande som doftämne. En gammal nordisk användning av outspädd angelikasaft som verkar synnerligen riskabel är följande: Vitiligo (vita hudfläckar) gnids in med växtsaften varefter man går utomhus; det behöver inte vara solsken. Av detta bildas ett brännsår där pigmentbildningen ökar efter läkningen. På detta sätt fortsättes tills fläcken fått önskad färg. Uppges fungera i fall där de pigmentbildande cellerna inte är förstörda. (I konventionell medicin har medel med angelika också givits invärtes i för att stimulera pigmentbildningen vid vitiligo.)
1) Angelikarotolja: Trött, slapp, glåmig hy som lätt får pormaskar; lättirriterad hy.
Tandvård Olja ur både rot och frö används i tandvårdsmedel.
1) Angelikarotolja
• Används inom aromaterapi vid stress- och utmattningstillstånd med huvudvärk, ångest och fobier och anses då både stimulera och lugna.
• Utmärkt muskelolja (ledvärk, reumatisk värk) som bland annat ingår i det gamla smärtlinimentet svenskdroppssalva.

• Den kramplösande effekten kan vara till hjälp också vid matsmältningsproblem (kolik, uppsvälldhet), särskilt stressrelaterade. Oljan används också vid smärtsamma menstruationer både akut (kompress) och mer långsiktigt och förebyggande (serie massagebehandlingar).
• Oljan används också (särskilt ihop med blå kamomill) vid hormonellt betingade kvinnolidanden som klimakteriebesvär och myomer. Den är mycket utdrivande (vatten, urin, svett, slem, gifter) och används därför vid ödem, blåskatarr och för allmän avgiftning, t. ex. blandad med enbär och basilika. Notera att angelika också är "menstruationsframkallande" - se nedan om giftighet.
1) Angelikarotolja:   I lugnande bad vid spänning, stress, förkylning och hosta. 
Nordiska oljor ger inga reaktioner i sol trots innehållet av kumariner, brukade det påpekas av nordiska tillverkare så länge det fanns sådana.
1) Angelikarotolja:
Kumarinhaltig olja är fototoxisk, kan ge soleksem och vid upprepad kontakt allergisk reaktion med t. ex. eksem. Oljan är också fotomutagen och cancerogen. Branschorganisationen IFRA:s rekommendation: Max 3,9 % i produkter avsedda för solexponerad hud och som ska ligga kvar, d.v.s. inte tvättas bort.
3) Angelikabladsolja: Branschorganisationen IFRA:s rekommendation: Max 0,78 % i kosmetika på hud som utsätts för sol och som ska ligga kvar, d.v.s. inte tvättas bort. Om andra fototoxiska ämnen finns med, bör deras totala mängd inte vara större än den sammanlagda rekommenderade maxmängden.

Mat och dryck

2) Angelikafröolja: Oljan är rätt lik enbärsolja i smaken och ingår med denna i gin (upp till 0,01 %) och i flera likörer, t. ex. norska St Halvard, Chartreuse och Bénédictine. Den senare har tillverkats sedan 1500-talet i Fécamp-klostret i Normandie. Klostret försvann vid revolutionen 1789 och delvis också likörreceptet. Båda rekonstruerades i mitten av 1800-talet. Oljan smaksätter också godis och kakor.

Invärtes bruk
• Roten var ett av de största medlen mot pest, trolldom och häxerier. Senare användes den som kramplösande läkemedel, t. ex. vid vid hosta, menssmärtor och magont. Den är blodtryckssänkande och kärlvidgande och har använts som svettdrivande medel (snabb viktminskning).
• Fröna har tagits som svett- och urindrivande medel. När pesten gick sålde apoteken kakor med inbakade frön.
• Bladen har intagits som aptitstimulerare och nervlugnare.
1) Angelikarotolja: Försiktiga aromaterapeuter undviker oljan helt, även till utvärtes bruk, vid högt blodtryck, diabetes (höjer blodsockernivån) och under graviditet (abortrisk). Terpenen fellandren som dominerar oljan är centralstimulerande och därefter förlamande och kan i stora doser orsaka andningsförlamning.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Gattefossé (1993), Gentz och Lindgren (1946), Jönsson och Simmons (1935), Kinkele (2004), Lawless (1992), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Linné (1954), Ljungdahl (1953), Meyer (1952), Naves (1947), Nilsson och Sandberg (1982), Valnet (1992), Wicklund (1990). Flyktighetsskala: Poucher och Howard (1974).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 11 22).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eoangelika.html
Datum: 2018 07 18 - Uppdaterad: 2009 11 29
Cookieinfo
Made with a Mac