Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Amyrisessens


Moderväxt
Amyristräd (Amyris balsamifera)
Synonymer
Amyrisolja, falsk sandelträolja, västindisk sandelträolja, sandelträolja (sic)
CAS-nummer 8015-65-4, 90320-49-3
Amyris balsamifera bark oil ["volatile oil distilled from the bark"]
Engelska namn
Amyris oil, amyris wood oil, essential oil of amyris, false sandalwood oil, West Indian sandalwood oil, West Indian rosewoord oil
Andra namn
Nordiska språk
Vestindisk sandeltraesolie (danska)
Förväxlingsrisk
Äkta sandelträessens

I sakt med att priset på äkta sandelträolja skjutit i höjden har amyrisoljan blivit ett alternativ.
Ved och kvistar ångdestilleras, vilket ger 1,5-3,5 % av vikten i form av eterisk olja.
Ursprung
• Mest framställs på Haiti. 
Ljusgul till brungul lite tjock olja. Kokar vid 291°. Optiskt högervridande.
• 100 ml väger 95-98 gram.
100 gram = 105-102 ml.
• Olöslig i vatten.
• Löslig i alkohol (95 %).
• Löslig i vegetabiliska oljor.
Inte alls samma ämnen som i äkta sandelträolja, så mycket kan sägas.
Ersättning
• Amyrisolja används ofta som ersättning för den dyra äkta sandelträoljan.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 55-70 kr per 10 ml - mindre än en tredjedel av priset på sandelträolja. Till ungefär samma pris i hälsokostbutiker. r.

Doftbeskrivning
Mild, varm, söt och lite pepprig trädoft, lik sandelträ men plattare och tunnare, utan sandelns lödighet. Doften varierar med trädets ålder.

Flyktighet
Mellannot till basnot.

Doftblandning
Sötman passar bra ihop med andra trädofter (ceder, sandelträ). Den går också väl ihop med friska, lite träiga dofter (citronella, lavandin, tallbar) och med en del tyngre (ekmossa, labdanum) som ger amyris fyllighet. 
Användning
I barrdofter, mossiga och skogiga dofter och orientdofter.
Amyris har inte sandelträoljans hudvårdande egenskaper.
Används framför allt som tvålparfym; bra fixatör.  
Brukar inte vara hudirriterande.

Miljö Godkänd som Bra Miljöval av konditioneringsmedel.

Litteratur: Se t ex Lawless (1992).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). SNF Bra Miljöval: Conditioning agents (2005 07 20). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 11 22).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eoamyris.html
Datum: 2018 07 21 - Uppdaterad: 2009 11 29
Cookieinfo
Made with a Mac