|
Tinkturer Enbärstinktur och enbärssprit |
||
|
|
||
|
Moderväxt |
En (Juniperis communis) | |
| Synonymer | Enbärsbrännvin | |
|
Farmakopénamn |
Tinctura juniperi | |
|
Engelska
namn |
Tincture of juniper berries, juniper berry tincture | |
| • Extrakt - alla utdrag med lösningsmedel, som: • Enbärsolja - med vegetabilisk olja |
||
|
|
||
|
Tradition |
Detta har varit en verklig folkmedicin i Norden. Man hade gott om både enebuskar, brännvin och reumatism. | |
|
Framställning |
Enbärstinktur: Mogna enbär får dra i
sttark alkohol. Brännvin
(40-50 %) var det vanliga förr. Gör man utdraget
starkt (lika vikt bär) får man ett extrakt.
Filtreras.
Enbärssprit: Alkohol försätts med enbärsessens. |
|
|
70 % alkohol: 100 ml
väger 89 gram, 100 gram = 112 ml |
||
| Fett,
olja, eteriska
oljor och hartser löses
bara delvis; en blandning
måste skakas om före användning. Tinkturen kan blandas obehindrat med glycerin och vatten, men blandningen blir mjölkig - måste filtreras för att bli klar - och med alkohol. |
||
|
Innehåll |
Garvämnen, enbärsessens, fett- och vattenlösliga färgämnen. | |
|
Ersättning |
Enbärsdekokt: Bären kokas ur i vatten. Enbärsolja: Bären dras ut i olja. • Extrakt: Extrakt av både bär och ved av vanlig en förekommer i kosmetika som doftämnen, men hur de extraheras framgår inte av INCI-namnen de deklareras med. |
|
|
Hållbarhet |
Hållbart - spriten konserverar. Förvara väl tillslutet så att alkoholen inte avdunstar. | |
|
|
||
|
Hudläkemedel
Till den eteriska oljans antiseptiska och genomblödningsstimulerande effekt kommer den sammandragande verkan av alkoholen och garvämnena. |
||
| Fet hy och aknehy. | ||
| I eller som hårvatten mot mjäll och för att befrämja hårväxten. | ||
| Enbärstinktur är ett gammalt smärtstillande och värmande liniment för ingnidning vid förkylning, gikt, reumatism, ryggont och allehanda smärtor i muskler och leder. Den är ett utmärkt muskelliniment för överansträngda, trötta, svaga, ömma och stela muskler, vid träningsvärk, tennisarm etc - ökar genomblödningen i huden och minskar svullnader | ||
| Stark tinktur kan reta huden intill inflammation. | ||
|
|
||
|
Mat
och dryck |
Detta är basen i engelsmännens gin och holländarnas genever. | |
|
Invärtes
bruk |
Enbärssprit har varit ett sätt att inta enbären som urindrivande och matsmältningsbefrämjande medel (1-2 ml tinktur, 2-4 ml extrakt). Nedanstående recept är endast för utvärtes bruk. | |
|
Giftighet |
Intag av bären kan påverka diabetikers blodsockernivå och förstärka hypoglykemisk och diuretisk behandling, långtidsanvändning och överdosering kan ge njurskador och hypokalemi - se den eteriska oljan. Drar samman livmodern = abortrisk. Bör undvikas också vid amning och ska inte ges till barn. | |
|
|
||
|
Recept |
||
| Recept I (tinktur) |
Alkohol
(70 %) - 5 dl (445 gram) Enbär, krossade -100 gram Låt dra två veckor. Rör om eller skaka dagligen. Sila av och filtrera sedan. (Källa: Laux 1984) |
|
| Recept II (enbärsessens) |
Brännvin
(40-50 %) Enbär Endast mogna, blådaggiga tvåårsbär används, inte gröna ettårsbär. Bären krossas grovt, inte fint, i mortel. Brännvin slås över så att det täcker bären och får dra ett par dygn varefter bären silas ifrån. Nytt brännvin slås över bären och får dra 5-6 dygn. De båda utrdragen slås ihop och hälls på flaska som försluts väl. Efter ett halvår är koncentratet färdigt och kan användas (ca 5 %) för att smaksätta brännvin till enbärsbrännvin. (Källa: Elgklou 1995) |
|
| Recept III (ensprit) |
Sprit (45-60 %) - 3 dl Torkade enbär - 2 dl Krossa enbären och häll spriten över dem. Låt stå ett par dagar. Därefter är den klar att gnidas in på giktsmärtor. Täck över med varma handdukar för extra värme. Huskur från Norge. (Källa: Wicklund 1998) |
|
| Recept IV (tinktur) |
Alkohol
(45 %) - 5 viktdelar Enbär -1 viktdel (Källa: Juneby 1999) |
|
| Recept V (extrakt) |
Alkohol
(25 %) - 1 viktdel Enbär - 1 viktdel (Källa :Juneby 1999) |
|
| Recept VI (tinktur) |
Alkohol
(45 %) Enbär, krossade (Källa :Okänd) |
|
|
|
||
|
Litteratur:
Se t ex Bergmark (1983), Bruhn och Ehnemark (2000),
Juneby (1977, 1999), Nielsen (1991). Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 06 19). |
||
|
|
||
|
© Shenet 1997 - 2011 |
||