Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Hartser

Elemiharts


Moderväxt
Elemi (Canarium luzonicum, Canarium commune och andra arter)
Farmakopénamn Gummi elemi, Resina elemi
CAS-nummer 9000-75-3
INCI-namn Canarium luzonicum gum extract ["extract obtained from the resin exudate"]
Engelska namn
Elemi gum, Manila elemi gum, Manila elemi resin, elemi gum, elemi resin, elemi oleoresin

I växtländerna används hartsen sedan gammalt som hudläkemedel och det var som sådant den kom in i de europeiska farmakopéerna. Den nämns i tyska texter på 1400-talet och verkar ha varit i allmänt bruk i Europa på 1700-talet. Manilla-elemin, den vanligaste sorten, ingick i den berömda Elemi-salvan som komponerades redan på 1500-talet.  I Europa har hartsen också haft viss användning vid tavelrestaurering.
Farmakopéerna
Eterisk olja av elemi har inte varit officinell i Sverige, däremot fanns hartsen upptagen i den
svenska farmakopéns första upplaga 1775 och t.o.m. den femte 1817. Inte heller har elemisalvan (Unguentum elemi) varit officinell i Sverige, däremot i många andra länder in på 1900-talet.
Hartsen är en äkta balsam (oleoresin) som utvinns genom att "infödingarna två gånger om året såra stammarna och tända bål i närheten av trädet, varigenom hartset lättare flyter ut", berättas i Svensk uppslagsbok 1953. Det går till på samma sätt idag; ett träd kan ge 4-5 kilo harts per säsong.  Mest fås från vildväxande träd.
Ursprung
Filippinerna, Java, Kamerun, Sydamerika.
Hartsen är en gulvit-gulgrön-gulbrun mjuk, grynig, smörig till vaxig massa som stelnar till en fast och torkar till en matt yta när den eteriska oljan avdunstat. Mjuknar vid ca 8°, smälter vid ca 120°.
Mått och vikt 100 ml väger 88-91 gram. 100 gram = 114-110 ml.
• Olöslig i vatten.
• Delvis löslig i alkohol (95 %).
• Löslig i sin egen eteriska olja, elemiessens.
Eterisk elemiolja utgör 25-30 % av vikten.
Varianter • Elemihartser är också namnet på en hel grupp hartser, särskilt från sydamerikanska träd. Se elemiträdet.
Ersättning
Elemi resinoid
Extraheras med bensen eller alkohol.

• Elemiextrakt
I parfymeri använder man ofta ett alkoholextrakt (stark tinktur) - lika vikt harts och alkohol får dra en vecka, omskakas ofta och filtreras. Utdraget kan användas också som tvålparfym.
Hållbarhet Förvaras torrt och skyddat för ljus.
Inköp We don't sell, we tell!
Sällan eller aldrig i svenska butiker.

Doftbeskrivning
Stark och frisk kryddoft, påminnande om geranium
eller pepprig citron som torkar in till söt och träig. Andra associationer är terpentin, fänkål och dill.
Flyktighet
Toppnot till mellannot.

Doftblandning
Fixatör.
Stark - mycket små mängder behövs. Elemi går bra ihop med andra friska dofter (frankincense, lavandin, mejram, myrra, rosmarin, salvia) inklusive citrus (apelsin, bergamott, lime) och också en del sötare och tyngre (kanel, labdanum, lavendel).
Användning
Friskt inslag i fougèresdofter och herrparfymer.
En balsamtinktur på elemi kan bli en utmärkt fixerande grundsprit i alkoholbaserad parfym.

För rökelsemetoder med glöd eller låga, se under Rumsdoft på samlingssidan Hartser.
• För luftvägarna: Hartsen befordrar utsöndringen av slem och används i växtländerna för att behandla luftvägsproblem (bronkit, katarr, hosta). Oljan kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum.
• Rumsparfym: Hartsen har också lugnande effekt på andning och sinnesstämning och har använts vid meditation med ett rykte om sig att vara bokstavligen "klargörande" = hjälpa till vid visualisering
Doftens element
• Metall: I det kinesiska medicinska systemet hör elemi till energifasen Metall, som verkar genom lungor och tjocktarm och i obalans ger luftvägsproblem, sorgsenhet, gravallvar, uppgivenhet och rädsla för förändringar. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck handlingskraft, skarpsyntehet och förmåga att se lösningar.

Hudläkemedel
Starkt antiseptisk och lokalt stimulerande, sår- och ärrläkande; använd i sårsalvor på skador, infekterade sår, hudinflammationer, fuktiga eksem. Svamphämmande. Elemi-salvan (Arceibalsam; Unguentum elemi), i bruk från 1500- till 1900-tal, användes på sår, fistlar och blåmärken -
och för att stärka nerverna.
Torr, rynkig och åldrad hy - sägs vara föryngrande.
Vid mjäll och irriterad hårbotten.
Redan när hartsen kom till Europa blev den mycket använd i värmande muskelliniment på reumatisk värk, muskelsmärtor och stela leder.
Doftämne och fixatör av andra doftämnen i tvålparfym.
Ej hudirriterande.

Invärtes bruk
Hartsen används också invärtes i växtländerna för att behandla luftvägsproblem.

Litteratur: Se t ex Gentz och Lindgren (1946), Jönsson (1910), Kumlien (1946), Lawless (1992), Lindgren (1918), Meyer (1952), Naves (1947), Svensk uppslagsbok VIII (1953), Thompson (1928).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 11 21).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/elemiharts.html
Datum: 2018 08 15 - Uppdaterad: 2009 11 21
Cookieinfo
Made with a Mac