Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Oljor

Druvkärnolja


Moderväxt
Vinranka (Vitis vinifera) - läs där om dess spridning och historia
Synonymer
Druvkärnolja, druvkärneolja, druvolja, vindruvskärnolja, vindruvsolja
CAS-nummer 84929-27-1, 8024-22-4
Vitis vinifera seed oil ["fixed oil obtained by pressing the seeds of the red grape"]
Engelska namn
Grape seed oil, grapeseed oil, grape oil, wine grapeseed oil, aged Drusen oil 
Andra namn

Nordiska språk
Druekjerneolje (norska)
Romanska språk
Huile de pépins de raisin (franska), aceite de pepitas de uva (spanska)
Andra språk
Traubenkernöl (tyska)

Förväxlingsrisk
• Eng. Grape seed extrakt - grapefruktskärnextrakt

Tradition
Första gången druvkärnolja omnämns ska ha varit i ett privilegiebrev 1569 där tyske kejsaren Maximilian ger sitt tillstånd till utvinning. I vinproducerande länder har den varit matolja i nödtider. Industriellt framställdes den första gången i Frankrike 1900 som ersättning för olivolja. Populär i aromaterapimassage under 1980-90-tal.
Framställning
Vindruvskärnor (med 5-20 % olja) som blivit över vid vinberedning tvättas, torkas och mals.
• Kallpressning: Kärnmjölet pressas, inte vid lika låga temperaturer (under 30°) som annars är vanligt. Dyr metod eftersom den inte ger mer än runt 5 % olja.
• Varmpressning: Kärnmjölet pressas med värme (80-120°).
• Extrahering: Kärnmjölet extraheras med lösningsmedel, t. ex. hexan.
• Raffinering: Kallpressad raffineras ibland, varmpressad och extraherad alltid. Kan omfatta filtrering, rening med syror och alkalier, blekning med uppsugande pulver, deodorisering med het vattenånga, rensning från vaxrester med kyla - se mer under oljor.
Ursprung
Görs i vinsproducerande länder, särskilt Italien, även Frankrike, Spanien, Kalifornien.
Beskrivning
Tunn och lättflytande olja som smälter/stelnar vid -5°
• Kallpressad: Ljust smaragdgrön med nötig smak kvar.
• Varmpressad: Olja som pressats vid hög temperatur är brun och har stark lukt.
• Raffinerad: Klar, ljusgul eller lätt grönaktig. Nästan luktfri, med lätt besk och söt smak. Icke avfärgad olja kan ge fläckar på textilier. Kosmetiska kvaliteter är avfärgade och luktlösa.
Uppskattning: 100 ml väger ca 90 gram. 100 gram = ca 112 ml.
• Ej blandbar med vatten.
• Blandbar med andra oljor. Eteriska oljor löses, men lösningen kan bli grumlig.
  Fettsyrornas fördelning:
Innehåll
                                       

Mättade fettsyror runt 10 %
• Palmitinsyra 5-11 %
• Stearinsyra 3-6 %
• Arakinsyra under 1 %
Enkelomättade fettsyror
15-20 %
• Omega 9: Oljesyra 12-28 %
• Omega 9: Palmitolsyra under 1 %
• Omega 9: Gadoljesyra under 1 %
Fleromättade fettsyror 70-75 %
• Omega 6: Linolsyra 58-78 %

• Omega 6: Arakidonsyra under 1 %
• Omega 3: Linolensyra under 1 %
Vitaminer
E-vitamin: 16-27 mg per per 100 gram kallpressad olja. Raffinering tar bort det mesta.
Övrigt
Glycerin (5-8 %) som i förestring med fettsyrorna bildar själva fettet.
• Antioxidanter förutom E-vitamin lär finnas i kallpressad oraffinerad olja.
• Oförtvålbara ämnen (vax, fria fettsyror, E-vitamin, steroler, skvalen...) inklusive steroler (avenasterol, brassicasterol, campesterol, ergosterol, stigmasterol, sitosterol, kolesterol...) upp till 1,5 % d.v.s. 1.500 mg per 100 gram.
Tillsatser och föroreningar
• Lösningsmedel, som hexan: Rester kan finnas i extraherad olja.
• Pesticider: Rester kan finnas i olja av besprutad växt. Vetegroddoljans halt (under 3 ppm = miljondelar, d.v.s. under 0,3 mg per 100 gram) sägs vara långt under vad som finns i andra oljor.

Hållbarhet
Hållbarhetstiden brukar anges till 1,5-3 år men de flesta druvkärnoljor är högraffinerade och håller längre. Förvara svalt, helst i kylskåp, i mörkt och lufttätt kärl. Livslängden på olja som inte är hårt raffinerad kan förlängas genom tillsats av E-vitamin (0,5 %). Inte lämplig till örtolja.
Inköp We don't sell, we tell!
I livsmedelsbutiker för 30-35 kr litern; där den alls finns nu mera (2006). Hos importörer av eteriska oljor för 260-295 kr litern. I hälsokostbutiker till varierande priser däremellan.

Torr olja som absorberas snabbt (15 minuter) utan att klibba, med torr och nästan lite vattnig känsla på huden. Ger lätta emulsioner.
Hudläkemedel
Som andra oljor mjukgörande och skyddande. Uppfriskande och lätt sammandragande, tas upp lätt av huden utan att efterlämna kladd. "Bygger upp hudens barriär och stärker dina händer", försäkras på en krämburk där druvkärnolja skriks ut på framsidan och på baksidan är ingrediens frn 21:a av 32 ingredienser, listad efter konserveringsmedlen parabener, alltså mindre än 0,8 % av innehållet.
Fet hy, aknehy, hy med stora porer. Tunn och känslig hud efter kortisonbehandling.
Massage

Druvkärnolja har varit en av de mest använda oljorna i aromaterapeutisk massage och används fortfarande mycket eftersom den är neutral och tåls av de flesta. Om oljan inte är avfärgad kan den ge gröna fläckar på kläder.
• Helkroppsmasage: För helkroppsmassage är det bäst att blanda druvkärnoljan med 10-15 % av någon tjockare och mer näringsrik olja som avokadoolja eller olivolja för att få glid.

• Ren och oblandad: Lätt att massera in och absorberas snabbt utan att efterlämna kladd, därför bra för att massera in verksamma ämnen i huden, t. ex. i hudoljor för ansikte och hudbristningar och i cellulitblandningar . För helkroppsmassage blir den för torr, utom möjligen i i klassisk massage där man vill ha lite motstånd. Ren druvkärnolja säljs som naturmedel till astronomiskt literpris att användas som liniment:
För blodcirkulation
Insmörjning av vaderna med oljor rika på linolsyra kan lindra eller t.o.m. helt ta bort många av de besvär som följer av dålig blodcirkulation i ben och fötter och i värsta fall slutar med kallbrand och amputation - kärlkramp, svullnad, missfärgning, smärta, bensår, räfflade och spruckna naglar etc. Ingen kraftig massage behövs; känslig hud kan penslas med en bomullstuss indränkt i olja. Den förbättrade cirkulationen märks genom att benen får normal temperatur och färg och besvär försvinner. Kyla kan försvinna efter en nattlig inpackning i olja-plast-strumpa, klåda försvinna efter tre dagars insmörjning, bensår och blemmor minska efter en vecka, röda och kliande ärr bli avsevärt bättre på en vecka. För övrigt är det ingen snabbkur. Värk kan försvinna efter en månad, hudatrofi (t. ex. av kortisonsalva) kan förbättras på några veckor och försvinna helt efter ett par månader. Insmörjning av fingrar och underarmar, tår och vader kan förbättra naglar som är sköra eller trasiga p.g.a. dålig blodcirkulation.
Hög halt linolsyra finns också i andra enkla och billiga oljor i livsmedelsbutiken, t. ex. solrosolja och tistelolja, men också olivolja har ibland visat sig fungera. Om de känns för torra kan de blandas med t. ex. sesamolja som också är rätt rik på linolsyra (45 %).

Förtvålningstal
Förtvålningstal 126-136, d.v.s. det krävs 126-136 gram natriumhydroxid för att förtvåla ett kilo olja, vilket är lite.

Mild och snäll; de flesta tål den. Kan ge kosmetikaakne (pyttesmå knottriga utslag i ansiktet), som går bort då man slutar använda oljan. Den som är känslig för lösningsmedel kan pröva en pressad olja, den som är känslig för besprutningsmedel en olja från ekologisk odling.

Mat och dryck
I sallader för sin neutrala smak, till stekning eftersom den klarar höga temperaturer, i industriella livsmedel som majonnäs, margarin och godis för att den är billig.

Litteratur: Se t ex Andersen (2004), Färnlöf och Tunón (2001), Lodén (2002), Meyer (1952), Oberbeil (2002), Poucher och Howard (1974),Vickhoff (1985), Wilhelmsson (2003).
Nätpublikationer: Gustav Hess GmbH (2005 09 09). Miller's Homemade Soap Pages: Design your own soap recipes (2007 05 08). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 11 05).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/druvkarnolja.html
Datum: 2018 06 18 - Uppdaterad: 2010 06 23
Cookieinfo
Made with a Mac