t
 
Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Förtjockningsmedel

Dragantpulver


När de då lyfte upp sina ögon, fick de se ett tåg av ismaeliter komma från Gilead, och deras kameler var lastade med dragantgummi, balsam och ladanum; de var på väg med detta ned till Egypten.
(Gamla Testamentet: 1 Mosebok 37:25)
Moderväxt
Dragantbuske (Astragalus gummifer och besläktade arter)
Synonymer
Dragantgummi, gummidragant, tragakant, trakant, trakantgummi
Farmakopénamn
Tragacantha, Tragacantha in folis, Tragacantha pulverata
E-nummer E 413 Dragant / tragakant
9000-65-1
Astragalus gummifer gum ["a dried resinous exudate obtained from the tragacanth"]
Engelska namn
Tragacanth, gum tragacanth, tragacanth gum, dragant, gum dragant, dragant gum, gum dragon, dagaganthum, quincy dragenty, flake tragacanth, vermicelli tragacanth, hog tragacanth
Andra namn
Romanska språk
Tragacantha (latin), gomme adragante (franska)
Nordiska språk
Traganth (danska)
Asiatiska språk
Naka'ah (arabiska), nekô't (hebreiska)
Andra språk
Tragakantha (grekiska), Traganth, Tragant (tyska)

Tradition
Ett urgammalt ämne från urgamla kulturer - citatet ovan syftar på någon gång 1600-2000 f. Kr. Samma varor tar bröderna med sig som gåvor när de några år senare besöker Josef i Egypten, så dragant och balsamer måste ha varit gångbara handelsvaror som gick att få tag på i trakterna öster om Palestina.
Farmakopéerna
Dragantpulver har varit officinellt i alla gamla svenska och utländska farmakopéer och följde också med in i 1964 års nordiska och finns i dagens europeiska.
Framställning
Utvinns från stam och grenar på ärtväxter av flera arter. Sedan saften runnit ut och stelnat på stammen sorteras flagorna eller bitarna efter bland annat färg; därefter mals draganten till pulver.
Ursprung
• Europa: Grekland.
• Asien: Turkiet, Libanon, Syrien, Iran (mest och bäst). "Smyrnadragant" och "syrisk dragant" som under 1900-talets första årtionden uppgavs vara de bästa syftar inte på växtplatserna utan på utförselhamnarna mot Medelhavet; Smyrna i Turket, Tripoli i Syrien.
Beskrivning
Dragant är luktlösa fasta massor med fadd och slemmig smak. I motsats till gummi arabicum kan det skäras men är svår att pulverisera. Ytan är matt, färgen genomskinligt vit, gulvit (bäst) eller brunröd-brunsvart (dålig). Former:
• Banddragant: Platta böjda band, 5-30 mm breda och 1-5 mm tjocka med hornartad konsistens (namnet dragant kommer av grekiskans ord för gethorn). Anses vara den bästa.
• Tråddragant: Smala strängar.
• Vanlig dragant: Klumpar eller kulor. Anses vara den sämsta kvaliteten.
• Flingor eller fint pulver.
• Så gott som olösligt i alkohol (91 %) men fuktning med alkohol innan vattnet tillsätts hindrar att pulvret klumpar ihop sig.
• I kallt vatten löser sig bara en tredjedel av pulvret (tragacanthin). Resten (bassorin) är olösligt men tar upp tio gånger sin vikt vatten och sväller till en klibbig massa. Med lätt uppvärmning eller kokning bildas ett tjockt slem, som vid avsvalning bildar dragantgelé. 2-4 % pulver ger ett tjockt gelé.
pH och inkompatibiliteter
• 1 % vattenlösning blir svagt sur (pH 5-6). För att bilda gelé behövs 1-5 % som antagligen blir surare.
• Geléet är stabilt även i sur miljö.
Dragant försvagar många andra geléämnens geléringsförmåga, som agar-agar, gelatin och karragen. Det försvagar också gummi arabicum men de två kombineras ofta. Kan kombineras utan problem med stärkelse.
• Dragant kan försvaga den konserverande effekten av parabener.
Innehåll
• Slemämnena bassorin (60-70 %) och tragacanthin (20-40 %).
• Vatten (11-17 %).
• Aska (2-3 %).
Hållbarhet Pulvret ska skyddas mot fukt och ljus. Färdigt dragantgelé måste konserveras. 
Inköp We don't sell, we tell!
Sällan eller aldrig i svenska butiker.

• Bindemedel: Dragantgelé har varit det vanligaste bindemedlet i pomandrar och i fasta rökelser som ska brännas. Man använder så mycket som behövs för att få de torra ingredienserna att hänga ihop.

Förtjockningsmedel
Förtjockar vätskor till tjockflytande och stabiliserar konsistensen i preparat som förtjockats på andra sätt.
Lotion, kräm: 1 % i vatten
Dragantgelé: 2-4 % i vatten
Glyceringelé: 0,5-5 % i glycerin, vatten och alkohol
Konsistensmedel i schampo och balsam.
Förtjockningsmedel i tandkräm.
Glidmedel i massagesalvor.
Dragant i hudsalvor har orsakat fall av kontakteksem.

Mat och dryck
Dragant (E 413 Dragant) får tillsättas utan mängdbegränsning i alla livsmedel som får innehålla tillsatser, utom i torkade livsmedel som ska tillsättas vatten strax före förtäring. Det förtjockar och stabiliserar konsistensen särskilt i söta livsmedel, t. ex. konditorivaror, eftersom det förhindrar att socker kristalliseras, och i sura, t. ex. ketchup och salladsdressing (upp till 1,3 %), eftersom geléet är stabilt även i sur miljö. Det kombineras ofta med gummi arabicum.
Invärtes bruk Enligt Culpeper bra för rethosta, "men är långtifrån en behaglig medicin", och på 1650-talet var man väl ändå inte så bortskämd med behagliga mediciner. Använt som bantningsbulk (sväller och ger mättnadskänsla) men får idag inte säljas som bantningsmedel.
Giftighet
Ogiftigt. De mängder man får i sig med maten är så små att FAO/WHO inte gett någon rekommendation om acceptabelt dagligt intag (ADI). Pulvret ska inte intas torrt eftersom det sväller snabbt och mycket; folk har dött av kvävning när liknande pulver börjat svälla redan i matstrupen. Sällsynta men kraftiga överkänslighetsreaktioner har rapporterats. Eftersom moderväxten är en ärtväxt/baljväxt kan allergiker mot ärter, bönor och jordnötter överreagera på pulvret. Människor som inandas pulvret under lång tid kan utveckla allergi, som inte är på dragant utan på proteinrester i pulvret.

Litteratur: Se t ex Culpeper (1976), Gentz och Lindgren (1946), Henrikson (1992), Jönsson (1910), Jönsson och Simmons (1935), Lindgren (1918), Ljungdahl (1953), Meyer (1952), Nielsen (1986), Nordiska farmakopén I (1961-1965), Pharmaca Composita (1896), Pharmacopoea Svecica I (1775), Poucher och Howard (1974), Reynolds (1996), Svanberg (1932), Svanberg (1948), Svenska farmakopén VIII (1901), Svenska farmakopén XI (1946). Som livsmedelstillsats: Hanssen (1986), Livsmedelsverket (1998), Nilsson (2007), SLV FS 1999:22, Zinck och Hallas-Møller (2005).
Nätpublikationer: Livsmedelsverket: E-nummernyckeln (2009 02 13). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 11 05).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/dragantpulver.html
Datum: 2018 09 19 - Uppdaterad: 2010 09 11
Cookieinfo
Made with a Mac