![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Emulgeringsmedel - Tensider CPA, laureth-4 |
|||
|
|||
Synonymer |
CPA, laureth-4, fettalkohol-polyglykoleter. Handelsnamn som Brij 30 | ||
CAS-nummer | 5274-68-0 | ||
Laureth-4 | |||
Engelska
namn |
Laureth-1, laureth, 3,6,9,12-tetraoxatetracosan-1-ol | ||
|
|||
Framställning |
Nonjonaktiv tensid. Utgångspunkten vid tillverkningen är kokosfett eller palmkärnolja varur man tar den mättade fettsyran laurinsyra som med hög värme, tryck och en katalysator reduceras till motsvarande fettalkohol laurylalkohol. Då först har man råvaran till tensiden. Laurylalkoholen etoxyleras = behandlas med etylenoxid, sedan med svavelsyra och sist neutraliseras med någon alkalie. |
||
Beskrivning |
Vita bitar
eller kristallinisk massa med pärlemorglans och fet
och hal känsla. Svag lukt och mild smak. Smälter
vid 46-50°. pH och inkompatibiliteter • Som alla nonjonaktiva tensider elektriskt oladdad (neutral). |
||
Olösligt i vatten. Nästan olösligt i sprit (löses i 50 delar varm sprit men återkristalliseras till största delen när det svalnar). | |||
Innehåll | Säljs utspätt i flytande lösningar. | ||
Varianter | I europeisk kosmetika används
många varianter av Laureth numrerade från 1 till 40. Många används som emulgeringsmedel. Handelsblandningen Lipotensid; INCI-namn: Laureth-4 (and) Mipa Laureth Sulfate (and) Cocoamide DEA. |
||
|
Inget man hittar i svenska butiker. | ||
|
|||
Konsistensmedel i hårolja och som antistatiskt medel. | |||
Bad | Använd i badolja där det blandas med vegetabilisk olja och eteriska oljor för att de ska emulgera med badvattnet istället för att flyta ovanpå. | ||
Kan ge kosmetikaakne (pyttesmå utslag i ansiktet). Fettalkoholetersulfater är generellt mindre hudirriterande än motsvarande fattalkoholsulfater. | |||
|
|||
|
|||
Litteratur:
Se t ex Antczak och Antczak (2001), Lodén (2002),
Lodén (2008), Nyström (1996), Svenska Naturskyddsföreningen
(1995), Svenska Naturskyddsföreningen (2000), Winter (1994). Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 11 05). |
|||
|
|||
© Shenet 1997 - 2013 |