Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Dekokter

Citrusdekokt


Moderväxt

Citrusfrukter som apelsin (Citrus sinensis), cedrat (Citrus medica), citron (Citrus medica var. limonum), grapefrukt(Citrus x paradisii), lime (Citrus aurantifolia), mandarin, (Citrus nobilis), tangerin (Citrus reticulata)

Engelska namn
Citrus decoction, decoction of the rinds of lemon
Förväxlingsrisk Extrakt - alla utdrag med lösningsmedel, som:
Citrustinktur - med alkohol

Tradition
Ett gammalt medel använt framför allt som tvättmedel för att bleka hyn - ett av de ofarligare, jämfört med andra som rekommenderats. Långt in på 1800-talet svalde kvinnor kol, damm, aska, talgljus, vad som helst för att få den rätta bleka hyn.
Framställning
Skalen kokas i vatten, ibland används hela frukten. En starkare variant är att helt enkelt pressa ut citronsaften.
Beräkna som vatten - 100 ml väger ca 100 gram
• Ej blandbar med oljor. Eteriska oljor löses inte; blandningen måste skakas om före användning.
• Kan blandas obehindrat med glycerin och vatten.
pH och inkompatibiliteter
• Sur - emulgerar dåligt eller inte alls med alkaliska emulgeringsmedel som borax och natriumbikarbonat
Innehåll
Man får ett surt avkok med en aning eterisk olja - apelsinessens, citronessens o.s.v. Från skalet kan följa rester av tillsatt vax och antimögelmedel. Inget C-vitamin blir kvar; och tveksamt om något av de limonoider som stärker immunförsvaret.
Ersättning
Citrustinktur - mer doft
Hållbarhet
Dekokten håller sig ca en vecka. Ska den förvaras längre eller användas som råvara i andra beredningar måste den konserveras - 1 % flytande Atamon går utmärkt.

Hudläkemedel
Kan användas i eller som surt ansikstvatten.
Fet och normal hy.
Tonande hårsköljningsmedel som sägs bleka håret, framför allt om man låter det torka i solen. Finns fortfarande i moderna blekmedel.

Mat och dryck
Sockrad som lemonad.

Recept
Recept I Vatten -  9 viktdelar
• Skal av färsk apelsin, citron, grapefrukt, mandarin, nektarin etc.
Kokas i 10 minuter, pressas och silas.
(Källa: Golbaek 1957)
Recept II Vatten - 100 ml
• Skal av färsk apelsin, citron, grapefrukt, mandarin, nektarin etc. - 2 frukter
Vodka - 1 msk per dl (ev.)
Koka upp och låt sedan stå och dra under lock i 12 tim. Sila av. Med vodkan tillsatt håller sig utdraget en månad i kyl.

(Källa: Duff 1998)
Recept III • Grovhackade skal av citroner eller andra citrusfrukter
Vatten
Natriumbensoat upplöst i lite hett vatten - 1 ml per liter
Detta är en enkel form av destillering. Skal och vatten placeras i en kaffepanna eller annat kokkärl med pip. En slang tejpas fast på pipen, får passera ett kärl med kallt vatten eller en plastpåse med is eller snö och leda till ett uppsamlingskärl som står lägre än pannan. Om tejpen håller tätt kommer ångan att kylas till vätska. Byt ut skalen mot nya med jämna mellanrum och ersätt det bortångade vattnet hela tiden - låt inte koka torrt. Det krävs mycket och stark silvertejp. Ta bort klisterrester med rödsprit eller bensin, eller använd en gammal panna.
(Källa: Shenet-läsare 1999)

Litteratur: Se t ex Elkington och Hailes (2000), Juneby (1999).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/citronskalsdekokt.html
Datum: 2018 04 20 - Uppdaterad: 2009 11 21
Cookieinfo
Made with a Mac