Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Terpener - Färgämnen

Chamazulen


Moderväxt
Blå kamomill (Matricaria recutita)
Synonymer
Chamazulen, kamazulen, azulen
CAS-nummer 529-05-5
Chamazulene
Engelska namn
Chamazulene, 7-ethyl-1,4-dimethylazulene
Andra namn
Nordiska språk
Azulen (danska))

Andra språk
Chamazulen (tyska)
, franska azur = himmelsblå och

Tradition

Det blå ämnet i eterisk kamomillolja gavs på 1860-talet namnet azulen, av spanska azul = himmelsblå. Snart hittades flera typer och hela gruppen fick namnet azulener. Varianten chamazulen namngavs efter chamomilla, blå kamomill. Det dröjde ända till 1950-talet innan man började få dess kemi klar för sig. Ännu längre antog man att det är chamazulen som är det aktiva ämnet i kamomill; i själva verket verkar det vara förstadiet bisabolol som ger de hudvårdande effekterna.

Framställning
• Förekomst: Chamazulen finns inte färdig i växter utan endast i förstadierna bisabolol och matricin, t. ex. i blå kamomill. Romersk kamomill innhåller mer eterisk olja men bildar inte lika mycket azulener. Också rölleka innehåller ett förstadium som omvandlas till chamazulen, mer än i kamomill.
• Tillverkning: Chamazulen bildas i varmt vatten, t. ex. när man gör te (kamomillinfusion) eller destillerar växter (blå kamomillolja, malörtsessens upp till 17 %). Inget bildas vid extrahering med kallt vatten, alkohol, olja eller koldioxid. Kalla utdrag som kamomillextrakt ger doftämnen men inget chamazulen. Det är ett polycykliskt aromatiskt kolväte (PAH) och en seskviterpen.
Beskrivning
Blålila olja eller blå kristaller.
Löslighet • Olöslig i vatten och glycerin.
• Lösligt i eteriska och vegetabiliska oljor och kan blandas obehindrat med smälta fetter, hartser och vaxer.
Innehåll Säljs löst i mandelolja.
Varianter
• Flera olika azulener extraheras ur många olika växter.
Hållbarhet Förvaras svalt, mörkt och i väl tillslutet kärl- det förstörs av värme, ljus och syre.
Inköp We don't sell, we tell!
• Oljelösning: Hos importörer av eteriska oljor för runt 40 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.

Parfym Användning
Används som doftämne i kosmetika.
Hudvård Hudläkemedel
Man har antagit att det är chamazulen som är inflammationshämmande, granulationsbefrämjande (sårläkande), smärtstillande och antimikrobiskt när man använt t. ex. kamomillinfusion och blå kamomillolja på svårläkta sår som liggsår och bensår, fistlar, hemorrojder, utslag i hudveck och svampinfektioner som torsk. Möjligen är det istället förstadiet bisabolol som ger effekt.
Kräm: 0,5 % (runt 10 droppar oljelösning per dl).
Blått färgämne
Hudolja, massagekaka etc.: 0,25 % (runt 5 droppar oljelösning per dl)
Som genomskinlig blå tvålfärg, även i glycerintvål.

Invärtes bruk Har gynnsam verkan på astma hos barn.

Litteratur: Se t ex Andersen (1998), Hiltunen (1999), Juneby (1977), Lawless (1996). Som livsmedelstillsats: Hanssen (1986),
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 11 05).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/chamazulen.html
Datum: 2018 05 23 - Uppdaterad: 2009 11 6
Cookieinfo
Made with a Mac