Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Fettsyror - Emulgeringsmedel

Cetylstearylalkohol


Synonymer
Cetylstearylalkohol, cetearylalkohol, cetostearylalkohol. Handelsnamn som Lanette
Farmakopénamn
Alcohol cetylicus et stearylicus
CAS-nummer 67762-27-0, 8005-44-5
Cetearyl alcohol
Engelska namn
Cetearyl alcohol, cetyl stearyl alcohol, cetostearyl alcohol, emulisifying wax, C16-18 alcohols
Andra namn
Nordiska språk
Cetylstearylalkohol (danska)
Förväxlingsrisk
Cetylalkohol
Stearylalkohol

Tradition
Använt åtminstone sedan 1940-talet i USA och Storbritannien.
Farmakopéerna
Upptaget i dagens europeiska farmakopé.
Framställning

• Förekomst: En blandning av fettalkoholerna cetylalkohol och stearylalkohol som görs av de mättade fettsyrorna palmitinsyra respektive stearinsyra.
• Tillverkning: Båda fettalkoholerna utvanns förr ur valrav, som behandlades med i tur och ordning kalilut, alkohol och vattenlösning av koksalt, varefter följde filtrering, vattentvättning från klorrester, pressning och torkning. Idag görs de av palmitinsyra och stearinsyra ur andra animaliska eller vegetabiliska fetter och oljor. För omvandling av till fettalkohol tillsätts fettsyrorna en katalysator och behandlas med vätgas vid tryck och temperatur över 300°.

Beskrivning
Vit, gulvit till ljust gulbrun massa eller nästan vita flingor eller gryn. Vaxig och lite fet känsla, svag vaxig lukt. Fast vid vanlig temperatur men blir mjukt vid kroppsvärme. Smälter vid 48-56° till en klar, färglös eller ljusgul vätska.
100 ml väger ca 40 gram. 100 gram = ca 250 ml.

• Olöslig i vatten och glycerin.
• Måttligt löslig i alkohol (10-30 delar 95 % krävs). Löslig i eteriska och vegetabiliska oljor och kan smält blandas obehindrat med dessa och med fett, fast och flytande paraffin. hartser och vaxer
pH och inkompatibiliteter
• Vattenutdrag 2 % blir neutralt (pH 6-8). Skakad med lika delar varmt vatten ger den en vit emulsion med neutral eller nästan neutral reaktion (pH 6-8).

Innehåll
En blandning av cetylalkohol (30-35 %) och stearylalkohol (50-70 %). Farmakopéerna i USA och Storbritannien kräver att de ska utgöra minst 90 % tillsammans och stearylalkoholen minst 40 %. De resterande ca 10 % är andra fettalkoholer, mest myristylalkohol.
Varianter

Emulgerande vaxer
• Emulgerande vax, lanettvax (Engelska namn: Emulsifying wax, anionic emulsifying wax, lanette wax. Farmakopénamn: Cetylanum, Cera emulsificans): 90 % cetylstearylalkohol + 10 % natriumlaurylsulfat eller annan anjonaktiv tensid. Vita till ljusgula vaxiga bitar eller flingor som mjuknar i värme. Farmaceutisk standardblandning i USA och Storbritannien som används för att emulgera paraffinsalvor och feta salvor (mjuka, lätta att stryka ut utan att kladda) och magra emulsioner (hållbara i både sur och alkalisk miljö). Både själva blandningen och emulsioner av den kan gå under namnet lanettvax.
• Emulgerande vax (Engelskt namn: Emulsifying wax): Blandningar av 80 % cetylstearylalkohol + 20 % av tensiden tween 60 eller PEG-produkten cetomacrogol 1000 (INCI-namn: Cetearyl alcohol (and) ceteth 20).
• Emulgerande vax, cetylstearyleter, ceteareth -3: Eter bildad av cetylalkohol + stearylalkohol sedan vatten avlägsnats. Används på liknande sätt som uppmjukande och emulgerande medel men är flytande. Ogiftigt. Många varianter finns med olika tal.

Ersättning

• Kan ersätta eller ersättas med cetylalkohol eller stearylalkohol.
• Kan också ersätta valrav där detta anges i gamla recept.
• Kan ofta ersättas med samma mängd stearinsyra.  

Hållbarhet Påverkas inte av luft och ljus, härsknar inte, gulnar inte. Stabilt både gentemot syror och alkalier. Kan förvaras 5-10 år torrt och mörkt i rumstemperatur.
Inköp We don't sell, we tell!
Inget man hittar i svenska butiker.

Hudläkemedel
Tas inte upp av huden utan lägger sig utanpå med en lätt vaxig känsla och och mjukgör och skyddar genom att stänga ute fukt och kyla och hindra fukt och värme från att avgå.
Emulgeringsmedel
Ensamt eller nästan ensamt emulgeringsmedel i fet kräm, salva, cold cream, rengöringskräm, läppstift, mascara, rouge och understödjande stabiliseringsmedel tillsammans med andra emulgeringsmedel i magra emulsioner som MF/VE-kräm, flytande tvåloch sur lotion.
För mycket (mer än 5 %) ger en torr, vaxig och tung kräm som strimmar i vitt när den stryks ut på huden. Cetylstearylalkoholen smälts tillsammans med fettet. Det är viktigt att den får smälta ordentligt och sedan svalna långsamt, bäst utan att blandningen kyls, annars stelnar cetylstearylalkoholen innan resten gör det och krämen blir grynig.
Emulsioner: Runt 3 %

Återfettande medel i balsam som hjälper upp konsistensen och stabiliserar emulgeringen. I schampo är det bättre att använda cetylalkohol (stabiliserar skum) än denna blandning med stearylalkohol (antiskummedel).
Hårbalsam: upp till 6 %

Kan ge överkänslighetsreaktioner (nässelutslag) och allergiska reaktioner (eksem).

Giftighet
Inte akut giftigt vid förtäring.
Miljö
Lätt nedbrytbart. Danska Miljøstyrelsen bedömer cetylstearylalkohols miljöfarlighet som liten.

Litteratur: Se t ex Andersen (1998), Bolin och Gustaver (1960), Gaugin (1947), Ljungdahl (1953), Lodén (2002), Lodén (2008), Neal's Yard (1997), Poucher och Howard (1974), Reynolds (1996), Svanberg (1932), Svanberg (1948).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 06 19).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/cetylstearylalkohol.html
Datum: 2018 09 19 - Uppdaterad: 2009 11 6
Cookieinfo
Made with a Mac