Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Fettsyror - Emulgeringsmedel

Cetylalkohol


Moderväxt
Fettvax, cetanol, etal, hexadekanol, palmitylalkohol, hexadecylalkohol, hexadekanol-(1), 1-hexadekanol, n-hexadecylalkohol, C16 (handelsnamn som Kalcol 6098, Lanette 16)
Synonymer
Cetylalkohol, cetanol, fettvax, etal, hexadecylalkohol, hexadekanol-(1), 1-hexadekanol, n-hexadecylalkohol, C16
Farmakopénamn
Cetanolum, Alcohol cetylicus 
CAS-nummer 36653-82-4
Cetyl alcohol
Engelska namn
Cetyl alcohol, cetyl hydrate, ethal, 1-hexadecanol, hexadecan-1-ol, hexadecyl alcohol
Andra namn
Nordiska språk
Cetanol (danska)
Förväxlingsrisk
Cetylstearylalkohol

Tradition
Upptäcktes på 1810-talet i valrav. I början på 1900-talet började man använda den i farmaceutiska hudkrämer som ersättning för den lätt härsknande valraven och det dyra bivaxet.
Farmakopéerna
Dyker upp i nordiska farmakopénämndens förteckningar på 1940-talet. Idag upptaget i den europeiska farmakopén.
Framställning • Förekomst: En högre långkedjig alkohol och en av de vanligaste fettalkoholerna - den mättade fettsyran palmitinsyras "egen". Tillsammans bildar de estern cetylpalmitat i fetter och särskilt i vaxer. Valrav består till 25 % av cetylalkohol.
• Tillverkning: Utvanns förr ur valrav, som behandlades med i tur och ordning kalilut, alkohol och vattenlösning av koksalt, varefter följde filtrering, vattentvättning från klorrester, pressning och torkning. Idag görs den av palmitinsyra ur andra animaliska eller vegetabiliska fetter och oljor. Palmitinsyra tillsätts en katalysator och behandlas med vätgas vid högt tryck och temperatur över 300°. Vips försvinner syreatomerna och fettsyran har förvandlats till fettalkohol.
Beskrivning

Vit och bladig kristallinisk massa eller vita kristalliniska flingor, bitar, gryn eller pulver med pärlemorglans och fet och vaxig känsla. Svag fet lukt och smak. Smälter vid 45-54°, vanligen vid runt 48-50°. 

100 ml väger ca 50 gram. 100 gram = ca 200 ml.
• Olöslig i vatten och glycerin.
• Lättlöslig till måttligt löslig i 95 % alkohol (från några till 100 delar alkohol krävs). Löslig i eteriska och vegetabiliska oljor och kan smält blandas obehindrat med dessa och med fett, fast och flytande paraffin. hartser och vaxer
pH och inkompatibiliteter
• Vattenutdrag 2 % blir neutralt (pH 6-8). Skakad med lika delar varmt vatten ger den en vit emulsion med neutral eller nästan neutral reaktion (pH 6-8).
Innehåll
Cetylalkohol av kosmetisk och farmaceutisk kvalitet är runt 90 % ren. Resten är andra fettalkoholer, mest myristylalkohol och stearylalkohol. Blandningen cetylstearylalkohol består av 30-35 % cetylalkohol och 50-70 % stearylalkohol.
Varianter
• Cetylalkohol förestrad med syror: Cetyllaktat (med mjölksyra), cetylmyristat (myristinsyra), cetylpalmitat (palmitinsyra), cetylstearat (stearinsyra).
PEG-derivat: Cetylalkohol är råvara.
Ersättning
• Kan ersätta valrav, som är rätt vanligt i gamla recept. Har lite högre smältpunkt än denna.
• Kan ersätta och ersättas av cetylstearylalkohol (blandning av cetylalkohol och stearylalkohol). Cetylalkohol har lite lägre smältpunkt men doseras likadant.
• Kan ersättas med samma mängd stearinsyra; även här har cetylalkohol lägre smältpunkt.
Hållbarhet
Påverkas inte av luft och ljus, härsknar inte, gulnar inte. Stabilt både gentemot syror och alkalier. Kan förvaras minst 5-10 år torrt och mörkt i rumstemperatur.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 40 kr per 100 gram och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika. På apotek för runt 180 kr per 400 gram.

Hudläkemedel
Cetylalkohol tas inte upp av huden utan lägger sig utanpå med en lätt vaxig känsla och mjukgör och skyddar genom att stänga ute fukt och kyla och hindra fukt och värme från att avgå.
Emulgeringsmedel
Ger stadga och stabil konsistens till det mesta: Ensamt eller nästan ensamt emulgeringsmedel i fet kräm, salva, cold cream, rengöringskräm, läppstift, mascara, rouge och understödjande stabiliseringsmedel tillsammans med andra emulgeringsmedel i magra emulsioner som MF/VE-kräm, flytande tvål och sur lotion. Binder ihop vatten och fett och ger vita, släta och rätt fasta krämer. För mycket (mer än 5 %) ger en torr, vaxig och tung kräm som strimmar i vitt när den stryks ut på huden. Vid tillverkning av emulsioner smälts cetylalkoholen tillsammans med fettet. Cetylalkoholen måste få smälta ordentligt och sedan svalna långsamt, bäst utan att blandningen kyls, annars stelnar den innan resten gör det och krämen blir grynig.
Emulsioner: 3-5 %
Återfettande medel i balsam som hjälper upp konsistensen och stabiliserar emulgeringen. Stabiliserar skum i schampo.
Hårbalsam: upp till 6 %
Fast tvål Kan förtvålas till en tvål som inte är helt vattenlöslig.
Kan ge kosmetikaakne (pyttesmå utslag i ansiktet), överkänslighetsreaktioner (nässelutslag) och allergiska reaktioner (eksem).

Invärtes bruk
Som täckmedel på tabletter - fördröjer upplösningen. Ibland använt som laxermedel.
Giftighet
Inte akut giftigt vid förtäring.
Miljö
Lätt nedbrytbart, anses inte miljöbelastande. Danska Miljøstyrelsen bedömer cetylalkohols miljöfarlighet som medelmåttig. Godkät som Bra Miljöval av förtjockningsmedel.

Litteratur: Se t ex Andersen (1998), Bolin och Gustaver (1960), Gaugin (1947), Ljungdahl (1953), Lodén (2002), Lodén (2008), Meyer (1952), Neal's Yard (1997), Poucher och Howard (1974), Reynolds (1996), Svanberg (1932), Svanberg (1948).
Nätpublikationer: Nationalencyklopedin (2004 04 14). SNF Bra Miljöval: Thickening agents/dissolving agents (2005 07 20). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 09).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/cetylalkohol.html
Datum: 2018 10 18 - Uppdaterad: 2009 11 6
Cookieinfo
Made with a Mac