|
Fetter Capric |
||
|
|
||
|
Moderväxt
|
Kokospalm (Cocos nucifera) | |
|
Synonymer
|
Triglycerider av kaprinsyra och kaprylsyra, kokosfettsglycerider. Handelsnamn som Capric, Myritol | |
| CAS-nummer | 73398-61-5 | |
Caprylic/Capric triglyceride ["glycerides, mixed decanoyl and octanoyl"] |
||
|
Engelska
namn
|
Triglycerides of capric and caprylic acids, mixed decanoyl and octanoyl glycerides, ester with 1,2,3-propanetriol octanoate | |
|
|
||
|
Framställning
|
Mättade
fettsyrorna kaprinsyra och kaprylsyra isoleras ur olja eller fett och omestras med glycerin till ett fett (glycerid). Fettråvaran kan vara vilken som helst med mycket mättade
fettsyror men kokosfettt är billigt och vanligt. Förestringen
sker vanligen i triglyceridform (tre fettsyremolekyler fästa
vid varje glycerinmolekyl), den vanligaste
fettformen i naturen.
|
|
|
Beskrivning
|
Liknar kokosfett men är mindre flottigt. Låg smältpunkt - fri kaprylsyra smälter vid 16°, kaprinsyra vid 31°. | |
| Olösligt i
vatten. Kan blandas med alkohol och vegetabiliska oljor. |
||
|
Innehåll
|
Fettsyrornas fördelning: |
|
| Hållbarhet | Mycket stabilt. | |
|
|
||
| Hudvård | Fett ämne i krämer som ska vara feta utan att kännas så feta på huden. Mjukgör och skyddar som annat fett. | |
| Hårvård | Verksamt ämne i apotekspreparat mot hårlöss - verkar genom att kväva dem. | |
| Hudreaktion | Kan ge kosmetikaakne (pyttesmå utslag i ansiktet). | |
|
|
||
|
Miljö
|
Danska Miljøstyrelsen bedömer
dessa glyceriders miljöfarlighet som liten.
|
|
|
|
||
|
Litteratur:
Se t ex Bolin och Gustaver (1960), Lodén (2002), Lodén (2008).
Artiklar: Lena Boija: Stoppa lössen innan de sprider sig! (Apoteket 2:2006) Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 09). |
||
|
|
||
|
© Shenet 1997 - 2010 |
||