Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Vaxer

Candellilavax


Moderväxt
Candellilabuske (Euphorbia cerifera)
Synonymer
Kandelillavax, candelillavax
E 902 Candellilavax
CAS-nummer 8006-44-8
Candelilla cera extract ["the extract of the wax"]
Engelska namn
Candelilla wax
Andra namn
Romanska språk
Cire de candelilla (franska)
Andra språk
Candelillawachs (tyska)

Tradition Candelillavax började framställas i Mexiko åren före första världskriget.
Framställning
Vaxarbetarna, cecero, kokar ur stammar och grenar i vatten med svavelsyra. Sist slänger de i en näve aska, som får det sista av vaxet att pressas ut och flyta upp till ytan som ett skum. Utsmältningen tar ungefär en halvtimme. Utbytet är runt 2 % av buskarnas vikt - för ett kilo vax behövs alltså 50 kilo växtmaterial.
Vaxet säljs till ett kokeri där det vattenkokas 5-6 timmar för att få bort småskräp, sand och vatten. Kokeriet säljer det vidare till industrier som finrenar för olika behov, t. ex. kokar ur rester av kådämnen med alkohol, bleker etc.
Ursprung
Mexiko är det enda producentlandet.  
Beskrivning

• Råvax, utsmält ur busken, är ljusgult till grågult. Smältpunkten är 67-68°, stelningspunkten 64-65°. Vintervax är hårdare och har högre smältpunkt än vax från andra årstider.
• Renat vax: Urkokt vax är ljusbrunt till mörkbrunt.
• Industriellt renat vax: Brunt, gult eller ljusgult bl. a. beroende på om det har blekts. I rumstemperatur är det fast och skört så att det kan smulas - hårdare än bivax (smältpunkt 61-65°), mjukare än karnaubavax (80-86°). Smältpunkten är vanligen 72-73°, ibland så låg som 62°. Candelillavax som finns i svensk handel idag smälter vid 68°.

100 ml väger 99 gram. 100 gram = 101 ml.
• Olösligt i vatten.
• Något lösligt i alkohol.
• Lösligt i aceton och bensin.
Innehåll

Huvudinnehållet är vaxestrar, d.v.s. estrar av fettalkoholer och fettsyror. Fettsyrornas fördelning:
Mättade fettsyror - huvudsakligen
Enkelomättade fettsyror - spår
Fleromättade fettsyror - spår
Övrigt
Fettalkoholer som fettsyrorna är förestrade med.
• Kolväten.
• Oförtvålbara ämnen (fria fettsyror, steroler, skvalen...).
• Fria, d.v.s. oförestrade, fettsyror, mest mättade.
• Steroler (avenasterol, brassicasterol, campesterol, ergosterol, stigmasterol, sitosterol, kolesterol...)
Om vaxet inte är för renat och blekt:
• Mineraler, smakämnen, färgämnen och andra antioxidanter.

Hållbarhet Kan sparas i stort sett hur länge som helst i rumstemperatur.
Varianter • Härdat candelillavax (INCI-namn: Hydrolyzed Candelilla Wax): Härdat med syra, enzymer eller andra metoder. Stabiliserar emulsioner.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 65 kr per 100 gram och i hälsokostbutiker.

Användning
Konsistensmedel i parfymstift.
Hudvård Absorberas inte av huden utan lägger sig på ytan med en fet och vaxig känsla. Täpper inte till porerna som paraffin. Tål värme; smälts i vattenbad tillsammans med olja och fett.
Hudläkemedel
Skyddar mot väder och vind, avvisar kyla och vatten, bevarar värme och fukt. Lugnar irriterad hud som får lugn och ro under vaxskyddet, mjukar upp torr och narig hud.
Förtjockningsmedel
Ger tjockhet och stadga till kräm, salva, etc. I cerat ger det också glans och hindrar stiftet från att svettas.
Cerat, läppstift: runt 5 % volym.
Hudreaktion Icke hudirriterande.

Mat och dryck
Candelillavax (E 903 Candelillavax) får användas till ytbehandling av godis, snacks, nötter, kaffebönor och kosttillskott i tablettform, och på frukt (äpplen, päron, persikor, meloner, ananas, citrusfrukter) som tvättats så att det naturliga vaxlagret gått bort. Det används också som tuggummibas.
Giftighet Troligen ingen. Någon rekommendation om acceptabelt dagligt intag (ADI) finns inte.
Miljö
Odlade buskar får lite eller inget vax, så allt candelillavax kommer från vildväxande buskar. Danska Miljøstyrelsen bedömer vaxets miljöfarlighet som medelmåttig.

Litteratur: Se t ex Lodén (2002), Lodén (2008), Meyer (1952), Svanberg (1948). Som livsmedelstillsats: Hanssen (1986), Livsmedelsverket (1998), Nilsson (2007), SLV FS 1999:22, Zinck och Hallas-Møller (2005).
Nätpublikationer: Tecno-point: Jojoba: new crop for arid lands, new raw material for industry (2005 09 30). The University of Texas at Austin: From desert plants to dollars: Candelilla, wax making, and wax products (2006 03 28). Livsmedelsverket: E-nummernyckeln (2009 02 13). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 09).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/candellilavax.html
Datum: 2018 11 17 - Uppdaterad: 2009 10 8
Cookieinfo
Made with a Mac