Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Tinkturer

Brännässletinktur


Moderväxt
Brännässla (Urtica dioica) eller etternässla (Urtica urens)
Synonymer
Nässelsprit
Farmakopénamn
Tinctura urticae
CAS-nummer 84012-40-8
INCI-namn Urtica dioica leaf extract ["an extract of the leaves"]
Engelska namn
Tincture of common nettle
Andra namn
Nordiska språk
Braendenaeldetinktur (danska)
Förväxlingsrisk Extrakt - alla utdrag med lösningsmedel, som:
Brännässledekokt - med vatten
Brännässleolja - med olja

Framställning
Färska eller torkade bladen, ibland rot, får dra i sprit (25-70 %). Filtreras.
Beskrivning
Starkt grön vätska.
70 % alkohol: 100 ml väger 89 gram, 100 gram = 112 ml
63 % alkohol: 100 ml väger 91 gram, 100 gram = 111 ml
60 % alkohol: 100 ml väger 91 gram, 100 gram = 111 ml
45 % alkohol: 100 ml väger 94 gram, 100 gram = 106 ml
25-40 % alkohol: 100 ml väger 95 gram, 100 gram = 105 ml
För detaljer, se alkoholmått.
pH och inkompatibiliteter
Fett, olja, eteriska oljor och hartser löses bara delvis i tinkturen; sådana blandningar måste skakas om
före användning.
• Kan blandas obehindrat med glycerin och vatten, men blandningen blir mjölkig - måste filtreras för att bli klar.
Innehåll
Alkoholen och vattnet löser vattenlösliga gröna färgämnen (klorofyll) som nässlan är särskilt rik på, lite fettlösliga färgämnen (röda-gula som betakaroten och xantofyll), garvämnen, slemämnen. Till skillnad från vid dekokt får man också ut C-vitamin, svavelämnen, myrsyra och andra syror och brännhårens antihistaminer.
Hållbarhet
Hållbar - spriten konserverar. Förvara väl tillslutet så att alkoholen inte avdunstar.

Hudläkemedel
Lugnande och renande på brännsår, eksem och irriterad hy - garvämnena gör utdraget sammandragande. Nässla minskar fettavsöndringen och alkoholen torkar ut, så tinkturen lämpar sig för fet hy. Antihistaminer och svavel gör den också bra för torr och känslig eksemhud och allergiska utslag.
Fet hy, torr och irriterad hy, känslig hy och nervös hy med ytliga blodkärl. 
Tinkturen var vanlig förr i eller som alkoholhaltigt hårvatten - den motverkar mjällig och fet hårbotten genom att stimulera blodcirkulationen, minska fettavsöndringen och torka ut. Åtminstone den dagliga inmasseringen stimulerar cirkulationen. Tinkturen är också ett långsamt verkande tonande medel - gör mörkt och rött hår djupare i färgen - men för detta lämpar sig nog infusionen bättre.
Hudreaktion Spriten torkar ut.

Invärtes bruk
Urindrivande och ökar njurarnas utsöndring av klor och urinämne, varför spritutdrag används framför allt vid ödem, gikt och reumatiska sjukdomar. Doserna av extrakt och tinktur är 2-6 ml. Nedanstående recept är endast för utvärtes bruk.
Giftighet
Ingen vid normal användning. Roten tagen invärtes kan ge mag- och tarmbesvär och i sällsynta fall hudreaktioner.

Recept
Recept I
(extrakt)
Alkohol (25 %)  - 1 del
Blad av brännässla  - 1 del
(Källa: Juneby 1977, Juneby 1999)
Recept II
(tinktur)
Alkohol (45 %)  - 5 delar
• Blad av brännässla - 1 del
(Källa: Juneby 1977)
Recept III
(sprithaltigt
vatten)
Alkohol (70 %)  - 150 ml
• Blad av brännässla, färska eller torkade - en näve
Vatten - så det täcker
Låt dra 3-5 dagar. Sila.
(Källa: Thomson 1980)
Recept IV
(tinktur)
Alkohol (70 %) - 200 ml
• Blad av brännässla, torkade och hackade - 20 gram
Bladen täcks med spriten. Låt stå täckt 5 dagar. Rör om eller skaka dagligen. Sila och filtrera.
(Källa: Laux 1984)

Litteratur: Se t ex Bergmark (1983), Bruhn och Eneroth (2000), Gentz och Lindgren (1946), Juneby (1999), Laux (1984), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Nielsen (1991), Ruisniemmi (1994), Thomson (1980).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 06 19).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/brannassletinktur.html
Datum: 2018 09 19 - Uppdaterad: 2009 10 5
Cookieinfo
Made with a Mac