Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Örtoljor

Brännässleolja


Moderväxt
Brännässla (Urtica dioica) eller etternässla (Urtica urens)
CAS-nummer 84012-40-8
INCI-namn Urtica dioica leaf extract ["an extract of the leaves"]
Engelska namn
Infused oil of nettle, nettle oil
Förväxlingsrisk Extrakt - alla utdrag med lösningsmedel, som:
Brännässledekokt - med vatten
Brännässletinktur - med alkohol

Framställning
Torkade blad dras ut varmt i oljaFiltreras.
Beräkna vikt som hos den använda oljan - runt 92 gram per 100 ml.
• Ej blandbar med vatten, glycerin.
• Blandbar med andra oljor. Eteriska oljor löses lätt, men oljan kan bli grumlig - om den inte redan var det.
Innehåll
Oljan löser ut fettlösliga ämnen som eterisk olja, hormonämnen, fettlösliga färgämnen (mest röda och gula som betakaroten och xantofyll, däremot inte grönt klorofyll, som är vattenlösligt). Inte heller C-vitaminet i nässlan löses i oljan. Möjligen löses antihistaminer och svavelämnen.
Hållbarhet
Hållbar om en stabil olja används; undvik majsolja, solrosolja och tistelolja. Tillsats av lite E-vitamin minskar risken för härskning.

Hudläkemedel
Lindrande på eksem och allergiska utslag. Kan användas i ansiktsmasker, krämer, salvor m m.
Fet och blemmig hy, torr och känslig hy, nervös hy med ytliga blodkärl.
Förr mycket vanlig som hårolja. Brännässla sägs vara bra mot mjäll och har alltid haft rykte om sig att vara hårväxtbefrämjande.
Kan användas som badolja för irriterad hud.

Recept
Recept I Olja - 100 ml
• Torkade blad av brännässla - 1 dl
Sjud en timme eller längre, låt sedan stå ljust 10 dagar. Sila genom tyg eller kaffefilter.
(Källa: Okänd)

Litteratur: Se t ex Bergmark (1983), Gentz och Lindgren (1946), Juneby (1999), Laux (1984), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Nielsen (1991), Ruisniemmi (1994), Thomson (1980).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 06 19).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/brannassleolja.html
Datum: 2018 09 19 - Uppdaterad: 2009 10 5
Cookieinfo
Made with a Mac