![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Konserveringsmedel - Fenoler BHA och BHT |
|||
|
|||
Synonymer |
1) BHA, butylhydroxianisol
2) BHT, butylhydroxitoluen, syntetisk fenol, syntetisk karbolsyra |
||
Farmakopénamn | 2) Butylhydroxytoluenum | ||
1) E 320 Butylhydroxianisol (BHA)
2) E 321 Butylhydroxitoluen (BHT) |
|||
CAS-nummer | 1) 25013-16-5 2) 128-37-0 |
||
INCI-namn | 1) BHA 2) BHT |
||
Engelska
namn |
1) BHA, butylated hydroxyanisole,
tert-butyl-4-methoxyphenol 2) BHT, butylated hydroxytoluene, 2,6-di-tert-butyl-p-cresol |
||
|
|||
Tradition |
Hälsovådliga och miljöskadliga ämnen som används bl. a. för att ge tvålar ett hälsosamt och miljövänligt utseende. Livsmedelindustrins mest använda antioxidanter. | ||
Framställning |
Båda är syntetiskt framställd fenoler. |
||
Beskrivning | Båda har svag, inte behaglig lukt. BHT kan gulna. | ||
Fettlösliga; blandar sig lätt med fett och olja. | |||
Ersättning |
Fenol - gammalt antiseptiskt medel som övergivits för att det är etsande och giftigt. | ||
Hållbarhet | Används som antioxidanter
för fett och fettlösliga ämnen. 2) BHT: Kan gulna. |
||
|
Inget man hittar i butikshyllan. | ||
|
|||
Konserveringsmedel
Effektiva mot grampositiva bakterier (särskilt BHA) och som antioxidanter - förhindrar att fett härsknar och färgämnen förändras. Fett, olja, eteriska oljor, läppstift, eyeliner och annan kosmetika: 0,05-0,5 % |
|||
Tillsätts
tvål för att den inte ska missfärgas
och härskna i kontakt med koppar och järn; särskilt nödvändigt när
tvålen innehåller dekorativa växtdelar,
blomblad etc, som snabbt ändrar färg och missfärgar
tvålen. |
|||
Båda kan ge kontaktallergi och kontakteksem. | |||
|
|||
Mat
och dryck |
BHA och BHT är de vanligaste antioxidanterna i livsmedel. Mest typiskt används de i animaliskt fett som utsätts för värme (mycket effektiva i frityrolja). De får tillsättas
stekfett och fett "avsett för yrkesmässig framställning av värmebehandlade livsmedel". De finns alltså i livsmedel som innehåller sådant fett men deklareras inte alltid i livsmedlet. Ett begränsning finns: de får inte användas i olivolja. |
||
Giftighet |
Båda har använts länge och undersökts mycket men utan klara resultat. I den mänskliga kroppen blir de delaktiga i fettomsättningen; höjer nivåerna
av vissa ämnen (som kolesterol och lipider = fettceller) och
och snabbar på nedbrytningen av andra (som D-vitamin). Möjligen tas de också upp genom
huden. Känsliga kan reagera på både BHA och BHT med allergilika symptom (hösnuva, nässelfeber, astma). I djurförsök orsakar båda cancer men djuren som insjuknar lever längre än de friska och båda skyddar också mot cancerframkallande ämnen (så i USA säljs BHA och BHT som livsförlängare - "no preservatives added!"). Båda har svagt hormonell (östrogen) effekt, d.v.s. på molekylnivå liknar de hormoner och uppfattas som sådana av kroppen. "Kan innebära hälsorisker för småbarn", inte närmare specificerat. 1) BHA: Tros orsaka hyperaktivitet. FAO/WHO:s rekommendation om acceptabelt dagligt intag (ADI), temporär eftersom man inte vet tillräckligt: 0,5 mg per kilo kroppsvikt, d.v.s. 35 mg per dag för en person på 70 kilo. 2) BHT: Kan ge utslag. FAO/WHO:s rekommendation om acceptabelt dagligt intag (ADI): 0,3 mg per kilo kroppsvikt, d.v.s. 21 mg per dag för en person på 70 kilo. |
||
Miljö |
Båda anses vara mycket miljöbelastande. Nordiska Ministerrådet har BHT upptaget på sin lista över de 1.000 ämnen som anses belasta miljön mest. Danska Miljøstyrelsen bedömer dess miljöfarlighet som stor. | ||
|
|||
Litteratur:
Se t ex Antczak och Antczak
(2001), Lodén (2002), Lodén (2008), Pallingston (1999). Som livsmedelstillsats: Hanssen (1986), Livsmedelsverket
(1998), Nilsson (2007), SLV FS 1999:22, Zinck och Hallas-Møller (2005). • Artiklar: Nordiska Ministerrådet: Environment hazard classification - classification of selected substances as dangerous for the environment: II (TemaNord 1997:549; appendix 3). Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 06 19). Livsmedelsverket: E-nummernyckeln (2009 02 13). |
|||
|
|||
© Shenet 1997 - 2013 |