Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Rengöringsmedel - Tensider

Betain


Moderväxt
Kokos (Cocos nucifera) t. ex. - men vägen därifrån är lång
Synonymer Kokosamidpropylbetain, kokosamidoproylbetain, cocoamidopropylbetain, N-(karboximetyl)-N,N-dimetyl-3-kokosamidopropylhydroxid, N-Kokosamidopropyl-N,N-dimetylglycinhydroxid inre salt. Handelsnamn som Beatin Z, Dehyton K, Euroquat HC47LA, Euroquat LA 47, Mackam CAB 818, Pentateric B, Rewoteric AM B 14, Tego Betain F 50, Ufanon CAPB
CAS-nummer 61789-40-0 (kokosamidopropylbetain), 68155-09-9
Cocamidopropyl Betaine
Farmakopénamn Betainum
Engelska namn
Betaine, cocobetaine, beta detergent, 1-propanaminium, 3-amino-N-(carboxymethyl)-N,N-dimethyl-, N-coco acyl derivs., hydroxides, inner salts
Andra namn Romanska språk
Bétaine (franska)

Andra språk
Betain (tyska)
Förväxlingsrisk
• E 162 Rödbetsrött, betanin - rött färgämne
Cocoamid

Tradition Betain är en relativt ny tensid som används i schampo, flytande tvål, diskmedel och andra rengöringsprodukter som kommer i kontakt med hud.
Farmakopéerna
Upptaget i dagens europeiska farmakopé.
Framställning
Betain finns naturligt i små mängder i sockerbetor. Handelns betain (kokoamidpropylbetain) tillverkas ur kokosfett, palmolja etc. vars fettsyror isoleras och görs om till fasta mättade fettalkoholer med hjälp av natriumhydroxid. Mineralolja (flytande paraffin) kan också användas som råvara men vegetabiliskt eller animaliskt fett är vanligare. Hör till kvartärerna bland de katjonaktiva tensiderna.
Ursprung
• Tillverkas framför allt i Tyskland och också av Akzo Nobel.
59.000 ton tillverkades i Västeuropa 2002, 18.000 ton i USA och 10.0000 ton i Asien.
Beskrivning
Rent betain är ett vitt till ljusgult pulver som smälter vid 260-320° och kokar vid 600-730°. Säljs vanligen i flytande lösningar.
pH och inkompatibiliteter
• Flytande lösningar (5-30 %) i svensk handel har neutral reaktion (pH 6-7).
• Betainer är kompatibla med alla sorters andra tensider. I sura lösningar (lågt pH) blir de positivt ladade som katjonaktiva tensider, i alkaliska lösningar (högt pH) positiva, negativa eller neutrala.
Innehåll
I handeln sålt som vattenlösning (30 %) eller blandat (5-25 %) med andra tensider som MIPA-laurylsulfat och sockertensid. Kan vara förorenat av aminer.
Varianter

• Betainer är en hel grupp ämnen som kan göras ur många fetter på likartat sätt. Beroende på vilken fettsyra som använts kan de ha namn av typen cetylbetain, kokosbetain (cocobetain), kokosamidetylbetain (cocoamidetylbetain), laurylbetain, myristylbetain och säljas under handelsnamn som Amidobetain, Amphoteen, Betadet, Betain Z, Dehyton, Dehyton, Mmphoteen, Rewoteri, Tego Betain.
• Betain (INCI-namn: Betaine. CAS-nummer 107-43-7): Används på samma sätt som kokosamidpropylbetain.
• Eng. Laureth sulfate (INCI-namn: Mipa Laureth Sulfate (and) Cocoamidopropyl Betaine): Tensidblandning av betain och MIPA-laurylsulfat. Rengörande; används med 10-30 % tillsammans med mildare tensider.

Hållbarhet
Känsligt för värme.
Inköp We don't sell, we tell!
30 % hos importörer av eteriska oljor (30 %) för runt 90 kr per liter och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker som säljer råvaror till kosmetika. På apotek (100 %) för runt 2.400 kr per 500 gram.

Tål inte uppvärmning - tillsätts sist när blandningen svalnat till 35-40°.
Rengöringsmedel
Betain används mycket i flytande rengöringsmedel - de rengör genom att fungera ytspänningsnedsättande (löser fett och smuts). Löddrar bra med stabilt småbubbligt lödder. Det används ofta ihop med andra tensider, bland annat för att göra dem mildare.
Flytande tvål: 5-15 %; 7 % är rätt vanligt 

Emulgeringsmedel
Förtjockar tensidblandningar (t. ex. MIPA laurylsulfat) med lite salt.
Betain hör till de vanligaste tensiderna i schampo, t. ex. barnschampo, men används inte ensamt. Det gör schampot fast och stabilt löddrande med små bubblor och har också antistatisk effekt. Ofta kombineras det med MIPA-laurylsulfat; båda tillsätts sist vid 35-40° och ska inte röras om för mycket.
• Till torrt hår: 10 % med ca 20 % MIPA-laurylsulfat.
• Till fett hår: 5-8 % med ca 25 % MIPA-laurylsulfat.
• Vid känslig hårbotten: 5 %
Ger lödder i tandkräm (1-2 %).
Förtvålningstal
5-10 % ger mer skum (småbubbligt och stabilt) i preshavekräm och omsmält glycerintvålmassa som ska användas som raktvål.
Betain är i motsats till katjonaktiva tensider i allmänhet milt. Det används mycket i barnschampo och i blandningar för att mildra effekten av mer irriterande tensider. Kan dock ge allergiska reaktioner, som man tror beror på föroreningar (aminer) snarare än på betainet självt.

Giftighet
Ingen känd.
Miljö
Bryts ner nästan helt. Godkänd av Svenska Naturskyddsföreningen som bra Miljöval som ytaktivt ämne, men betainer som grupp är dåligt dokumenterad. Danska Miljøstyrelsen bedömer cocamidoproylbetains miljöfarlighet som liten.

Litteratur: Se Andersen (1998), Johansson (1994), Johansson (1995), Johansson (1996), Lodén (2002), Lodén (2008), Nyström (1996), Steinman och Epstein (1995), Svenska Naturskyddsföreningen (1995), Svenska Naturskyddsföreningen (2000), Winter (1994).
Nätpublikationer: SNF Bra Miljöval: Surfactants (2005 07 20). Kemikalieinspektionen: Kokosamidopropylbetain (2007 11 01). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 06 19).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/betain.html
Datum: 2018 11 17 - Uppdaterad: 2009 10 5
Cookieinfo
Made with a Mac