Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Lösningsmeddel - Estrar

Bensylbensoat


Synonymer
Benzylbensoat, bensoesyrebensylester, peruscabin
Farmakopénamn
Benzyli benzoas, Benzylis benzoas
CAS-nummer 120-51-4
Benzyl benzoate
Engelska namn
Benzyl benzoate, benzoate of benzyl
Andra namn
Romanska språk
Benzoate de benzyle (franska)
Andra språk
Benzylbenzoat, Benzoesäurebenzylester (tyska)
Förväxlingsrisk
Bensylalkohol - kan vara råvaran.

Tradition
Farmakopéerna
Officinellt i 1946 års svenska farmakopé och i 1964 års nordiska. Idag i flera farmakopéer i Europa inklusive den gemensamma europeiska.
Framställning • Källor: Finns t. ex. i bensoeharts (och dess eteriska olja benzoin ), perubalsam (perubalsamolja), de eteriska oljorna ylang-ylang och tuberose.
• Tillverkning: Ester som bildas när bensylalkohol oxideras (syre upptas, väte avges) tillsammans med bensoesyra.
Beskrivning
Helt rent är färglösa eller vita kristaller som smälter vid 17-21° till en klar, färglös, oljig vätska. Skarp brännande smak, nästan utan lukt. Kokar vid 323°.
100 ml väger 110 gram.  100 gram = 90-91 ml.
• Olösligt i vatten, glycerin.
• Löslig i 95 % alkohol (lika delar), 70 % (33 delar), 45 % (1.000 delar), vegetabiliska oljor, eteriska oljor, limonen i citrusoljor, flytande paraffin.
• I parfymeri används bensylbensoat som lösningsmedel för en del hartser (som olibanum) och, liksom bensylalkohol, framför allt för konstgjorda mysker: 100 gram bensylbensoat löser 45 gram mysk ambrette, 28 gram myskxylen, 20 gram myskketon. Omräknat till volym: 100 ml bensylbensoat löser 32 gram ambrette, 19 gram xylen, 14 gram keton.
Ersättning
• Förr (innan man kunde göra optiska kontroller) ett vanligt utspädningsmedel för eteriska oljor. "Peruol" är t. ex. syntetisk perubalsamolja bestående av bensylbensoat löst i ricinolja,
Hållbarhet Tål alkalier dåligt, påverkas lätt av luft och luktar då inte gott. Förvaras ljuskyddat i lufttätt, välfyllt kärl, ej över 40°.
Inköp We don't sell, we tell!
På apotek för runt 165 kr per 300 ml.

Doftbeskrivning
Mycket svag bittermandeldoft.
Doftblandning

Fixatör.
Användning
Som fixatör i blomdofter. Lösningsmedel i alkoholfria parfymer, konstgjord mysk och för att göra resinoider flytande.
• Rumsparfym: Lugnande och avspännande.
Hudläkemedel
Det ämne som gör perubalsam effektivt mot skabb. Ingår fortfarande i skabbmedel, men idag föredras vanligen andra medel, särskilt till barn. I nagellack.
• Skabbmedel: 25 %, svagare till barn (gnids in på hela kroppen 2-3 gånger med några dagars mellanrum)
Konserveringsmedel
Alla bensoater är bakeriedödande och bakteriehämmande. Bensylbensoat tar också död på större djur som skabb och löss.
Utgör nära fjärdedelen i ett gammalt känt medel mot huvudlöss och skabb.

Irriterar hud, slemhinnor och ögon och kan ge överkänslighetsreaktioner. Hör till de doftämnen som EU:s vetenskapliga kommitté listat bland de mest allergena. Apoteken rekommenderar inte skabb- och lusmedel med bensylbensoat som förstahandsval.


Mat och dryck
Fixerar bär- och fruktaromer.
Invärtes bruk
Stimulerande på centrala nervsystemet. Kramplösande, t. ex. på tarmarna (har använts vid förstoppning) och luftvägarna (har använts vid kikhosta, hicka).
Giftighet Absorberas i kroppen; rapporter om påverkan på organismen vid överdrivet utvärtes bruk.

Lagstiftning
Bensylbensoat måste sedan 2005 innehållsdeklareras i kosmetika, oavsett funktion i produkten, om mängden överstiger:
I produkter som lämnas kvar på huden 0,001 % = 0,001 gram per 100 gram = 1 mg per 100 gram = 10 ppm (miljondelar)
I produkter som sköljs bort 0,01 % = 0,01 gram per 100 gram = 10 mg per 100 gram = 100 ppm (miljondelar)

Litteratur: Se t ex Gattefossé (1993), Ljungdahl (1953), Meyer (1952), Nordiska farmakopén I (1961-1965), Reynolds (1996), Valnet (1992). Vetenskapliga kommitténs undersökning av doftämnesallergi i Europa: SCCNFP/0017/98 (1999). EU-parlamentets och rådets direktiv om obligatorisk märkning av vissa doftämnen: 2003/15/EG (2003).
Nätpublikationer: Good Scents Co. (2006 07 29). Miljöministeriet, Miljöstyrelsen (2007:86): Kortlaegning og sundhetsmaessig vurdering af kemiske stoffer i deodoranter (2008 04 29). Performance Process Inc., Nottingham Co.: d-Limonene uses and industries (2008 06 14). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 06 19).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/bensylbensoat.html
Datum: 2018 11 16 - Uppdaterad: 2009 10 5
Cookieinfo
Made with a Mac