![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Stärkelser och mjöler - Förtjockningsmedel Arrowmjöl |
|||
|
|||
Moderväxt
|
Arrowrot (Marantha arundinacea) | ||
Synonymer
|
Arrowrotsmjöl, arrowstärkelse, arrowrotsstärkelse, marantastärkelse, bermudastärkelse | ||
Farmakopénamn
|
Amylum marantae | ||
Marantha arundinacea root extract ("an extract of the rhizomes of the arrowroot") | |||
Engelska
namn
|
Arrowroot starch, maranta starch | ||
Andra
namn
|
Romanska språk
Fécule d'arrow-root (franska) Andra språk Marantastärke (tyska) |
||
|
|||
Tradition
|
Denna amerikanska stärkelse
började importeras till Europa i slutet av 1700-talet.
Den från Bermuda vara den bästa. Sådan
är sällsynt idag men namnet bermudastärkelse
används om arrowstärkelse av bra kvalitet. Farmakopéerna Började användas medicinskt i Europa på 1830-talet och var officinellt i 1845 och 1869 års svenska farmakopéer. Före och efter det använde man stärkelser med längre europeisk tradition. |
||
Framställning
|
Rotstocken
(med ca 25 % stärkelse), inte äldre än
ett år, tvättas, skalas, valsas till mos,
lakas ur i vatten, slammas och soltorkas.
Ursprung Amerika, Asien. Ännu på 1930-talet kom den bästa arrowstärkelsen från Västindien (Bermudas, Saint Vincent) men man hade redan då där börjat övergå allt mer till att odla kakao. Idag betecknar "Bermudasstärkelse" eller "Saint Vincentstärkelse" inte längre ursprung utan används som en allmän term för hög kvalitet. |
||
Beskrivning
|
Vitt fint pulver. Kornen är trekantiga och kan variera rätt mycket i storlek, från 13 u (som vetestärkelse) till 70 u (som potatisstäekelse). Utan lukt, med god smak när det blandas med vatten till en deg. Starkt fuktupptagande. | ||
Olösligt i vatten - bildar ett tjockflytande stärkelseklister. | |||
Innehåll
|
Ca 85 % stärkelse (20 % amylos, ca 80 % amylopektin), resten i huvudsak vatten. Spår av fibrer, fett, socker, slemämnen. | ||
Ersättning
|
Stärkelse
av särskilt potatis eller ris. Därtill ur flera obesläktade växter kallade arrowrot - se där. |
||
Hållbarhet
|
Håller sig obegränsat om det förvaras torrt (starkt hygroskopiskt = fuktupptagande). Så fort det rört ut i vatten måste blandningen konserveras. | ||
|
Finns i livsmedelsaffären för liten peng. | ||
|
|||
Rengöringsmedel
I ansiktsmasker för att rengöra och mjuka upp hyn - suger upp fukt och fett och lugnar huden. I växtländerna har man använt mosad färsk rotstock på sår av förgiftade pilar, skorpionbett och spindelbett för att dra ut giftet. Förtjockningsmedel Förtjockar vattenlösningar, eventuellt tillsammans med gelémedel som gelatin. Tjock stärkelseblandning: 1-1,5 % |
|||
|
|||
Mat
och dryck
|
Förr använt som mat för nervsvaga och som "närande barnmjöl". Idag förtjockningsmedel i såser. | ||
Invärtes
bruk
|
Som alla rena stärkelsepulver används arrowmjöl vid magbesvär, särskilt diarré. Tablettslagningsmedel. | ||
|
|||
Litteratur:
Se t ex Gentz och Lindgren (1946), Jönsson (1910), Jönsson och Simmons
(1935), Lindgren (1918). Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 06 15). |
|||
|
|||
© Shenet 1997 - 2013 |