![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oljor Aprikoskärnolja |
|||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Moderväxt |
Aprikos (Prunus armeniaca) | ||||||||||||||||||||
Synonymer |
Aprikosolja |
||||||||||||||||||||
Farmakopénamn |
Oleum amygdalae persic, Oleum persicorum - båda kan också betyda persikokärnolja | ||||||||||||||||||||
CAS-nummer | 72869-69-3 | ||||||||||||||||||||
Prunus armeniaca kernel oil ["the fixed oil expressed from the kernels"] | |||||||||||||||||||||
Engelska
namn |
Apricot seed oil, apricot kernel oil, apricot oil, persic oil | ||||||||||||||||||||
Andra
namn |
Nordiska
språk Aprikoskerneolie (danska) Andra namn Aprikosenkernöl (tyska) |
||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Tradition |
Oljan användes förr i parfymindustrin i Grasse men har övergivits därför att den är för känslig. Det är också skälet till att den sällan används av livsmedelsindustrin. | ||||||||||||||||||||
Framställning |
Kärnorna
(med 40-50 % olja) krossas. Kallpressning: Kärnorna pressas utan värme (under 30°). Varmpressning: Kärnorna pressas med värme (80-120°). Raffinering: Mer eller mindre efter både kall och varm pressning; oraffinerad aprikoskärnolja är ovanlig. Kan omfatta filtrering, rening med syror och alkalier, blekning med uppsugande pulver, deodorisering med het vattenånga, rensning från vaxrester med kyla - se mer under oljor. Ursprung Olja till salu i Sverige brukar ha Turkiet eller Italien som växtland och kan vara pressad där eller i ett importland, t. ex. Frankrike, Italien. |
||||||||||||||||||||
Beskrivning |
Klar, svagt gultonad olja, med svag lukt och mild smak. Halvfet känsla. Börjar tjockna vid 0-10°, stelnar vid -15°. Raffinerad olja är näst intill färglös, luktlös och smaklös. | ||||||||||||||||||||
100 ml väger ca 95 gram. 100 gram = 105 ml. | |||||||||||||||||||||
Olöslig i
vatten, svårlöslig
i alkohol (hundratals delar
krävs). Blandbar med andra oljor. Eteriska oljor löses lätt, men oljan kan bli grumlig. |
|||||||||||||||||||||
Innehåll | Fettsyrornas fördelning (mycket lik mandelolja och persikokärnolja): | ||||||||||||||||||||
Mättade
fettsyror runt 7 %
|
|||||||||||||||||||||
Varianter | Aprikoskärnolja behandlas och görs om lika mycket som andra oljor. Den bryts ner i sina beståndsdelar, som skiljs åt, behandlas, pusslas ihop med varandra och andra oljors behandlade delar till produkter med önskvärda egenskaper. Nedan ett par exempel där oljan fortfarande är ganska hel, om än behandlad till oigenkännlighet: • Härdad aprikoskärnolja (INCI-namn: Hydrogenated apricot kernel oil): Vätgas leds in i oljan och den övergår från tunnflytande till tjock eller fast. • PEG-estrar från PEG-6 till PEG-40 med INCI-namn som Apricot kernel oil PEG-6 esters, o.s.v. Oljans fettsyror separeras från varandra, görs om till fettalkoholer med en metod liknande härdning. Därefter följer etoxylering, behandling med etylenoxid, ett lösningsmedel från petroleumindustrin, som förestrar fettalkoholerna. Ju lägre PEG-tal desto lösligare i vatten, ju högre tal desto större molekyler och tjockare konsistens. En annan fördel med PEG-estrar är att de blir så gott som klibbfria. |
||||||||||||||||||||
Ersättning |
De tre Prunus-oljorna används på samma sätt: Aprikoskärnolja och persikokärnolja ses som i stort sett samma sak och båda är också mycket lika mandelolja. | ||||||||||||||||||||
Hållbarhet |
Håller sig bra - hållbarhetstiden brukar anges till 2-4 år - om den förvaras någorlunda svalt (inte över 40°) i mörkt och lufttätt kärl. Tål att användas till örtolja. | ||||||||||||||||||||
|
Hos importörer av eteriska oljor för 40-90 kr per 100 ml och ibland till ungefär samma priser i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika. | ||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Hudvård | Halvfet olja som inte känns särskilt kladdig.
Absorberas ganska långsamt
(20-50 minuter). Hudläkemedel Som alla vegetabiliska oljor skyddande och mjukgörande. Lindrande för känslig och inflammerad hud och sägs förbättra elasticiteten. Vanlig basolja i cold cream och i magrare emulsionskräm, glycerinkräm och lotion. Hudolja för torr och åldrad hud: 40 %. Hudolja för känslig hud: Upp till 70 %. Örtolja: 100 % - tål uppvärmningen, särskilt om den är raffinerad. |
||||||||||||||||||||
Anses särskilt bra för torr känslig hy och utsliten åldrad. | |||||||||||||||||||||
En mellanolja som kan passa till både ansikte och kropp: Tas upp ganska långsamt av huden och ger därmed bra glid - bra i kroppsmassage. Vill man ha ännu mer glid kan man blanda med lika del av någon fetare olja som avokadoolja. Å andra sidan är inte aprikosoljan särskilt kladdig och kan därför passa också till aniktsmassage. | |||||||||||||||||||||
Kallrörd tvål |
|||||||||||||||||||||
Nötallergiker bör kontrollera att de tål oljan, men aprikosoljan är mild och fördras av de flesta - ofta är den ett bra alternativ för dem som inte tål mandelolja. Den som är känslig för besprutningsmedel kan pröva olja från ekologisk odling. | |||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Mat och dryck | Matolja i Asien. I Europa sällan eller aldrig som matolja. | ||||||||||||||||||||
Miljö | Olja från biologiskt odlade aprikosträd finns att få. | ||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Litteratur:
Se t ex Andersen (2004), Naves (1947), Poucher och Howard
(1974), Winter (1994). Nätpublikationer: Gustav Hess GmbH (2005 09 09). Miller's Homemade Soap Pages: Design your own soap recipes (2007 05 08). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 06 15). |
|||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
© Shenet 1997 - 2013 |