Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Oljor

Aprikoskärnolja


Moderväxt
Aprikos (Prunus armeniaca)
Synonymer
Aprikosolja
Farmakopénamn
Oleum amygdalae persic, Oleum persicorum - båda kan också betyda persikokärnolja
CAS-nummer 72869-69-3
Prunus armeniaca kernel oil ["the fixed oil expressed from the kernels"]
Engelska namn
Apricot seed oil, apricot kernel oil, apricot oil, persic oil
Andra namn
Nordiska språk
Aprikoskerneolie (danska)
Andra namn
Aprikosenkernöl (tyska)

Tradition
Oljan användes förr i parfymindustrin i Grasse men har övergivits därför att den är för känslig. Det är också skälet till att den sällan används av livsmedelsindustrin.
Framställning
Kärnorna (med 40-50 % olja) krossas.
• Kallpressning: Kärnorna pressas utan värme (under 30°).
• Varmpressning: Kärnorna pressas med värme (80-120°).
• Raffinering: Mer eller mindre efter både kall och varm pressning; oraffinerad aprikoskärnolja är ovanlig. Kan omfatta filtrering, rening med syror och alkalier, blekning med uppsugande pulver, deodorisering med het vattenånga, rensning från vaxrester med kyla - se mer under oljor.
Ursprung
Olja till salu i Sverige brukar ha Turkiet eller Italien som växtland och kan vara pressad där eller i ett importland, t. ex. Frankrike, Italien.
Beskrivning
Klar, svagt gultonad olja, med svag lukt och mild smak. Halvfet känsla. Börjar tjockna vid 0-10°, stelnar vid -15°. Raffinerad olja är näst intill färglös, luktlös och smaklös.
100 ml väger ca 95 gram. 100 gram = 105 ml.
• Olöslig i vatten, svårlöslig i alkohol (hundratals delar krävs).
• Blandbar med andra oljor. Eteriska oljor löses lätt, men oljan kan bli grumlig.
Innehåll Fettsyrornas fördelning (mycket lik mandelolja och persikokärnolja):
 
                                       

Mättade fettsyror runt 7 % 
• Palmitinsyra 3-7 %
Stearinsyra
1-3 %
Enkelomättade fettsyror 55-75 %
• Omega 9: Oljesyra 55-74 %
• Omega 9: Palmitolsyra under 1 %

Fleromättade fettsyror 20-31 %
• Omega 6: Linolsyra 20-34 %
• Omega 3: Linolensyra 1 %

Övrigt
Glycerin (5-8 %) som i förestring med fettsyrorna bildar själva oljan.
• Amygdalin: Inget.
Vitaminer
E-vitamin: Mindre än 0,001 % d.v.s. 10 mg per 100 gram.
A-vitamin: Sägs vara rik på A-vitamin - inga närmare uppgifter. Frukten är det i alla fall.
Tillsatser och föroreningar
• Antioxidationsmedel: I mandelolja kan antioxidationsmedel som propylgallat vara tillsatt; kanske gäller detta också den mycket lika aprikoskärnoljan.

• Pesticider: Rester kan finnas i olja från besprutade träd. Vetegroddoljans halt (under 3 ppm = miljondelar, d.v.s. under 0,3 mg per 100 gram) sägs vara långt under vad som finns i andra oljor.

Varianter Aprikoskärnolja behandlas och görs om lika mycket som andra oljor. Den bryts ner i sina beståndsdelar, som skiljs åt, behandlas, pusslas ihop med varandra och andra oljors behandlade delar till produkter med önskvärda egenskaper. Nedan ett par exempel där oljan fortfarande är ganska hel, om än behandlad till oigenkännlighet:
• Härdad aprikoskärnolja (INCI-namn: Hydrogenated apricot kernel oil): Vätgas leds in i oljan och den övergår från tunnflytande till tjock eller fast.
• PEG-estrar från PEG-6 till PEG-40 med INCI-namn som Apricot kernel oil PEG-6 esters, o.s.v. Oljans fettsyror separeras från varandra, görs om till fettalkoholer med en metod liknande härdning. Därefter följer etoxylering, behandling med etylenoxid, ett lösningsmedel från petroleumindustrin, som förestrar fettalkoholerna. Ju lägre PEG-tal desto lösligare i vatten, ju högre tal desto större molekyler och tjockare konsistens. En annan fördel med PEG-estrar är att de blir så gott som klibbfria.
Ersättning
• De tre Prunus-oljorna används på samma sätt: Aprikoskärnolja och persikokärnolja ses som i stort sett samma sak och båda är också mycket lika mandelolja.
Hållbarhet
Håller sig bra - hållbarhetstiden brukar anges till 2-4 år - om den förvaras någorlunda svalt (inte över 40°) i mörkt och lufttätt kärl. Tål att användas till örtolja.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 40-90 kr per 100 ml och ibland till ungefär samma priser i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika.

Hudvård Halvfet olja som inte känns särskilt kladdig. Absorberas ganska långsamt (20-50 minuter).
Hudläkemedel
Som alla vegetabiliska oljor skyddande och mjukgörande. Lindrande för känslig och inflammerad hud och sägs förbättra elasticiteten. Vanlig basolja i cold cream och i magrare emulsionskräm, glycerinkräm och lotion.
Hudolja för torr och åldrad hud: 40 %.
• Hudolja för känslig hud: Upp till 70 %.
Örtolja: 100 % - tål uppvärmningen, särskilt om den är raffinerad.
Anses särskilt bra för torr känslig hy och utsliten åldrad.
En mellanolja som kan passa till både ansikte och kropp: Tas upp ganska långsamt av huden och ger därmed bra glid - bra i kroppsmassage. Vill man ha ännu mer glid kan man blanda med lika del av någon fetare olja som avokadoolja. Å andra sidan är inte aprikosoljan särskilt kladdig och kan därför passa också till aniktsmassage.

Kallrörd tvål
• Fördelar: Som andra flytande oljor hjälper aprikosolja till att göra tvålens lödder hållbart.
• Nackdelar: Löddrar inte mycket och bubblorna blir små.
Förtvålningstal
135 = det krävs 135 gram natriumhydroxid för att förtvåla 1 kilo olja (13-14 % av oljans vikt), vilket är lite. Den används inte ensam utan blandas alltid med billigare oljor och med fetter som förtvålas snabbare och ger fasthet och bättre lödder. Mest används den till överfettning när förtvålningen är klar, lämpligen vid en omsmältning efter en månads mognad, och i färdigköpt glycerintvålmassa.

Nötallergiker bör kontrollera att de tål oljan, men aprikosoljan är mild och fördras av de flesta - ofta är den ett bra alternativ för dem som inte tål mandelolja. Den som är känslig för besprutningsmedel kan pröva olja från ekologisk odling.

Mat och dryck Matolja i Asien. I Europa sällan eller aldrig som matolja.
Miljö Olja från biologiskt odlade aprikosträd finns att få.

Litteratur: Se t ex Andersen (2004), Naves (1947), Poucher och Howard (1974), Winter (1994).
Nätpublikationer: Gustav Hess GmbH (2005 09 09). Miller's Homemade Soap Pages: Design your own soap recipes (2007 05 08). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 06 15).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/aprikosolja.html
Datum: 2018 05 23 - Uppdaterad: 2009 10 5
Cookieinfo
Made with a Mac